Tetszett a cikk?

Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is észleltek a csütörtöki nap folyamán újabb megbetegedéseket. Eközben az Egészségügyi Világszervezet küldöttsége kijelentette: Kínában kórházakat és laboratóriumokat akar felkeresni, hogy megpróbáljon támpontokat szerezni az atípusos tüdőgyulladás kórokozójának tanulmányozásához.

Thaiföldön a közegészségügyi miniszter bejelentette, hogy a jövőben a "különösen veszélyeztetett országokból" érkező repülőgépek összes utasát 14 napos karanténba zárják, ha az adott gépen akár csak egyetlen személynél az atípusos tüdőgyulladás tüneteit észlelik.
Szingapúrban ötre nőtt a halálos áldozatok száma: a nagyon szigorú óvintézkedések ellenére szerdán meghalt egy hetvenéves nő abban a kórházban, amelyben kizárólag SARS-ban megbetegedett személyeket ápolnak. Közben két új beteget jeleztek az ázsiai városállamban; ezzel százra emelkedett a fertőzöttek száma, közülük 12 állapota súlyos.
Japánban is vannak már olyan személyek, akiknél atípusos tüdőgyulladásra utaló tüneteket észleltek. Mint a tokiói kormány szóvivője bejelentette, a távol-keleti szigetországban - amely eddig mentes volt a betegségtől - egyszerre 14 olyan személyt találtak, akinél gyanítható a rejtélyes kór okozójának megléte. Közülük tizenegy embernél a betegségre utaló tünetek (magas láz, nehéz légzés) is megjelentek.
Eközben az Egészségügyi Világszervezet küldöttsége kijelentette: Kínában kórházakat és laboratóriumokat akar felkeresni, hogy megpróbáljon támpontokat szerezni az atípusos tüdőgyulladás kórokozójának tanulmányozásához.
A svájci kormány a betegség veszélye miatt alig egy nappal a rendezvény kezdete előtt megtiltotta a távol-keleti üzletemberek és alkalmazottaik részvételét a Baselworld című hatalmas óra- és ékszervásáron. Ez csak Hongkong esetében 311 kiállítót érint, az egész térségből pedig mintegy 2500-3000 ember érkezett a vásárra. A külkereskedelem fejlesztésével foglalkozó hongkongi szervezet kártérítési pereket helyezett kilátásba a svájci kormánnyal szemben.
Csehországban szerda óta két kiskorú gyermeket is kórházban kezelnek atípusos tüdőgyulladás gyanújával. Az egyik gyermek a prágai, míg a másik a brünni kórház fertőző osztályán van. A kislányok - az egyik 6, a másik 3 éves - szüleikkel Thaiföldön voltak üdülni, ahonnan a múlt héten tértek vissza.
A kanadai egészségügyi hatóságok bejelentése szerint az észak-amerikai országban már hét halálos áldozata van a betegségnek. A legutóbbi egy 57 éves nő, aki járt abban a kórházban, amelyben az első kanadai áldozat meghalt. A világon összesen több mint 80 ember halt meg a betegségben, és több mint 2300 a betegek száma. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!