Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is észleltek a csütörtöki nap folyamán újabb megbetegedéseket. Eközben az Egészségügyi Világszervezet küldöttsége kijelentette: Kínában kórházakat és laboratóriumokat akar felkeresni, hogy megpróbáljon támpontokat szerezni az atípusos tüdőgyulladás kórokozójának tanulmányozásához.

Thaiföldön a közegészségügyi miniszter bejelentette, hogy a jövőben a "különösen veszélyeztetett országokból" érkező repülőgépek összes utasát 14 napos karanténba zárják, ha az adott gépen akár csak egyetlen személynél az atípusos tüdőgyulladás tüneteit észlelik.
Szingapúrban ötre nőtt a halálos áldozatok száma: a nagyon szigorú óvintézkedések ellenére szerdán meghalt egy hetvenéves nő abban a kórházban, amelyben kizárólag SARS-ban megbetegedett személyeket ápolnak. Közben két új beteget jeleztek az ázsiai városállamban; ezzel százra emelkedett a fertőzöttek száma, közülük 12 állapota súlyos.
Japánban is vannak már olyan személyek, akiknél atípusos tüdőgyulladásra utaló tüneteket észleltek. Mint a tokiói kormány szóvivője bejelentette, a távol-keleti szigetországban - amely eddig mentes volt a betegségtől - egyszerre 14 olyan személyt találtak, akinél gyanítható a rejtélyes kór okozójának megléte. Közülük tizenegy embernél a betegségre utaló tünetek (magas láz, nehéz légzés) is megjelentek.
Eközben az Egészségügyi Világszervezet küldöttsége kijelentette: Kínában kórházakat és laboratóriumokat akar felkeresni, hogy megpróbáljon támpontokat szerezni az atípusos tüdőgyulladás kórokozójának tanulmányozásához.
A svájci kormány a betegség veszélye miatt alig egy nappal a rendezvény kezdete előtt megtiltotta a távol-keleti üzletemberek és alkalmazottaik részvételét a Baselworld című hatalmas óra- és ékszervásáron. Ez csak Hongkong esetében 311 kiállítót érint, az egész térségből pedig mintegy 2500-3000 ember érkezett a vásárra. A külkereskedelem fejlesztésével foglalkozó hongkongi szervezet kártérítési pereket helyezett kilátásba a svájci kormánnyal szemben.
Csehországban szerda óta két kiskorú gyermeket is kórházban kezelnek atípusos tüdőgyulladás gyanújával. Az egyik gyermek a prágai, míg a másik a brünni kórház fertőző osztályán van. A kislányok - az egyik 6, a másik 3 éves - szüleikkel Thaiföldön voltak üdülni, ahonnan a múlt héten tértek vissza.
A kanadai egészségügyi hatóságok bejelentése szerint az észak-amerikai országban már hét halálos áldozata van a betegségnek. A legutóbbi egy 57 éves nő, aki járt abban a kórházban, amelyben az első kanadai áldozat meghalt. A világon összesen több mint 80 ember halt meg a betegségben, és több mint 2300 a betegek száma. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Orbán: A keresztény kultúrára lőttek Strasbourgban

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Arcfelismerőt vetett be Taylor Swift a zaklatói ellen

Fokozott ellenőrzést rendeltek el Budapesten

Fokozott ellenőrzést rendeltek el Budapesten

Trump: Az ügyvédem csak azért vallotta magát bűnösnek, hogy zavarba hozzon

Trump: Az ügyvédem csak azért vallotta magát bűnösnek, hogy zavarba hozzon

Kövér szigorítaná a fegyelmi szabályokat az Országgyűlésben

Kövér szigorítaná a fegyelmi szabályokat az Országgyűlésben