Tetszett a cikk?

Az amerikai erők péntek reggel ellenőrzésük alá vonták Bagdad Szaddám Huszein iraki elnökről elnevezett nemzetközi repülőtér egy részét, de még harcban álltak az iraki egységekkel. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerint szó sem lehet arról, hogy az Egyesült Államok bármiféle egyezségbe belemenjen a háború befejezéséről és Szaddám Huszein távozásáról. Közben az AP hírügynökség szerint amerikai katonák "gyanús fehér porra", vegyi fegyverekre vonatkozó dokumentumokra és ideggáz hatóanyagával szembeni ellenszerre bukkantak Bagdadtól délre.

Amerikai katonák fehér port, vegyi hadviselésre vonatkozó arab nyelvű dokumentumokat és ideggáz hatóanyagával szembeni ellenszert tartalmazó dobozok ezreire bukkantak egy Bagdadtól délre fekvő ipari létesítményben. John Peabody ezredes, a 3. amerikai gépesített lövészhadosztály műszaki zászlóaljának parancsnoka szerint a szóban forgó anyagokat pénteken az iraki fővárostól 40 kilométernyire délre elterülő Latifíja ipari komplexumban találták. A parancsnok közölte, hogy a létesítményben fellelt több ezer doboz mindegyike három üvegcse fehér port tartalmazott arab nyelvű iratokkal együtt, amelyek a vegyi fegyverekkel folytatott hadviselés fortélyait ecsetelik. Az épületegyüttesben olyan ellenanyagot is találtak, amelyet ideggázok hatóanyagainak semlegesítésére szoktak használni. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség korábban vegyi, biológiai és nukleáris fegyverek szempontjából gyanús helynek minősítette a létesítményt. Az ENSZ fegyverzetellenőrei legalább kilencszer jártak az épületegyüttesben, legutóbb február 8-án tartottak szemlét. A létesítmény egy nagyobb ipari komplexum része, amely a Latifíja Robbanóanyag- és Lőszergyár néven ismert. Az 1991-es öbölháborúban amerikai repülőgépek bombázták az üzemet.
Közben folytatódott a harc a Bagdadtól 20 kilométerre délnyugatra lévő Szaddám Huszein nemzetközi repülőtér környékén. Korábban arról érkeztek hírek, hogy a repülőtér teljesen, de legalább nyolcvan százaléka az amerikaiak ellenőrzése alatt áll. Péntek délelőtti londoni hírek szerint az iraki erők ellentámadást indítottak a repülőtér visszafoglalására. Az irakiak harckocsikkal megpróbáltak áttörni egy eufráteszi hídon, a kísérletet azonban az amerikai erők visszaverték. A repülőteret Bagdaddal összekötő út teljes egészében az iraki Köztársasági Gárda ellenőrzése alatt áll. A repülőtér főváros felőli bejáratát a 3. amerikai gépesített lövészhadosztály harckocsijai lezárták, a légikikötő elfoglalására indított hadműveletekben több mint ezer amerikai katona vesz részt - írta a délelőtti eseményeket összegző jelentésében az AFP. A brit védelmi miniszter péntek reggel még azt jelentette, hogy a szövetségesek elfoglalták a bagdadi repülőtér egy részét, de azt nem tudta megerősíteni, hogy az egész légikikötő a kezükben lenne. Geoff Hoon a londoni rádiónak adott nyilatkozatában mindazonáltal a bagdadi rezsimre mért döntő lélektani csapásnak nevezte, hogy a szövetséges erők már a repülőtérnél vannak.
A Reuters hírügynökség adatai szerint az amerikai csapatok összesen 320 iraki katonát öltek meg a nemzetközi repülőtérnél csütörtök este kibontakozott ütközetben. Az amerikai erők emellett 31 légvédelmi ágyút, három páncélozott szállító járművet, 23 teherautót, egy tüzérségi löveget és egy hadfelszereléseket szállító járművet zsákmányoltak, illetve semmisítettek meg.
Tárik Aziz iraki kormányfő-helyettes csütörtök este az amerikai-brit szövetség katonáihoz intézett felhívásban kijelentette: sok emberéletet követelő, hosszú, véres háború árán sem tudják majd elfoglalni Bagdad városát. "Bagdad védelme jól meg van szervezve, és óriási véráldozattal járó, hatalmas háborúba fog kerülni a támadóknak, ha megpróbálnak behatolni a városba" - mondta az olasz Rai Uno televízió kamerái előtt.
Csütörtök éjszakára csaknem teljes egészében sötétbe borult az iraki főváros, ennek ellenére a bagdadi televízió és a rádió rendes adásrendben folytatta műsorainak sugárzását. A tévéképernyőkön ismét feltűnt Szaddám Huszein iraki államfő, amint egy tanácskozáson elnököl. Az adás nem számolt be arról, hogy hol zajlott le a találkozó, amelyen az iraki csapatok harckészültségi állapotáról volt szó. Bagdadban pénteken nem sokkal éjfél után is a város fölött átrepülő repülőgépek zúgása és hatalmas robbanások zaja hallatszott. Az amerikai középső parancsnokság (Centcom) szerint több csapás érte Szaddám Huszein elnök palotáit. Amerikai katonai forrás szerint a bombázások jelentősen meggyengítették az iraki légvédelmet. A Daily Telegraph című londoni lap pénteki számában azt írta, hogy az éjszaka leple alatt kommandósok hatoltak be a főváros központjába. A brit SAS és az amerikai Delta Force katonái megpróbálják kideríteni, hogy a kormányzathoz hű iraki Köztársasági Gárda különleges alakulatai hol várják a behatoló szövetséges haderőket.
Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerint szó sem lehet arról, hogy az Egyesült Államok bármiféle egyezségbe belemenjen a háború befejezéséről és Szaddám Huszein távozásáról. A miniszter francia és orosz kezdeményezésekre utalva leszögezte: már késő van ahhoz, hogy Szaddám Huszein száműzetésbe vonuljon, a legfelső vezetés sorsa már megpecsételődött. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az iraki tiszteknek és katonáknak még van választási lehetőségük. Rumsfeld azzal vádolta a bagdadi kormányt, hogy halálbrigádokat hoz létre, amelyek a polgári lakosságot gyilkolják. Kijelentette, hogy a rezsimnek kezd elfogyni a valódi katonája, és aki marad, az nem több háborús bűnösnél. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!