Tetszett a cikk?

Nem hivatalos ülésre hívta össze az ENSZ Biztonsági Tanácsát hétfőre Irak ügyében Kofi Annan ENSZ-főtitkár; az ülésen a háború utáni Irak lesz a téma. Meg nem erősített információk szerint az ENSZ-főtitkár tárgyalni kíván a kérdésről többek közt a francia, az orosz és a német kormánnyal is.

A BT soros elnökségét április elejétől ellátó Mexikó egyik képviselője New Yorkban közölte, hogy a tanács tizenöt tagországának ENSZ-nagykövete találkozik a főtitkárral ma délelőtt. A téma a szövetséges hadművelet utáni iraki helyzet, különös tekintettel az ország irányítására, illetve az újjáépítésre.
A német dpa hírügynökség jelentése szerint Annan a következő napokban konzultálni kíván az újjáépítés kérdéséről a francia, a brit, az orosz és a német kormánnyal. Annan szerdán várhatóan Franciaországba látogat, pénteken pedig Gerhard Schröder német kancellárral találkozik. Az ENSZ főtitkára az elmúlt napokban többször utalt arra, hogy a világszervezet Afganisztánban és a Balkánon már bőséges tapasztalatot szerzett a háború utáni igazgatás és újjáépítés terén.
Amerikai utalások szerint ugyanakkor Washington inkább a humanitárius segélyezés terén szánna irányító szerepet az ENSZ-nek, az újjáépítést maga szeretné irányítani. Bármiféle ENSZ-szerepvállalás elhatározása mindazonáltal a Biztonsági Tanács dolga.
Az Arab Liga főtitkára szerint az ENSZ-re csak másodlagos szerep vár a háború után Irak helyreállításában, a politikai rend kialakításában. Amr Musza az ARD német televízióállomás vasárnap esti műsorában kifejtette, hogy az ENSZ csődöt mondott a háború megakadályozásában, s ezzel elvesztette vezető szerepét. A politikus szerint nagy feszültségek jellemzik majd a háború utáni helyzetet. "Nem lesz egykönnyen béke a térségben", a régióban nem csak a nemzeti érzéseket taposták lábbal, de a vallásiakat is - fogalmazott az Arab Liga főtitkára. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!