Nem hivatalos ülésre hívta össze az ENSZ Biztonsági Tanácsát hétfőre Irak ügyében Kofi Annan ENSZ-főtitkár; az ülésen a háború utáni Irak lesz a téma. Meg nem erősített információk szerint az ENSZ-főtitkár tárgyalni kíván a kérdésről többek közt a francia, az orosz és a német kormánnyal is.

A BT soros elnökségét április elejétől ellátó Mexikó egyik képviselője New Yorkban közölte, hogy a tanács tizenöt tagországának ENSZ-nagykövete találkozik a főtitkárral ma délelőtt. A téma a szövetséges hadművelet utáni iraki helyzet, különös tekintettel az ország irányítására, illetve az újjáépítésre.
A német dpa hírügynökség jelentése szerint Annan a következő napokban konzultálni kíván az újjáépítés kérdéséről a francia, a brit, az orosz és a német kormánnyal. Annan szerdán várhatóan Franciaországba látogat, pénteken pedig Gerhard Schröder német kancellárral találkozik. Az ENSZ főtitkára az elmúlt napokban többször utalt arra, hogy a világszervezet Afganisztánban és a Balkánon már bőséges tapasztalatot szerzett a háború utáni igazgatás és újjáépítés terén.
Amerikai utalások szerint ugyanakkor Washington inkább a humanitárius segélyezés terén szánna irányító szerepet az ENSZ-nek, az újjáépítést maga szeretné irányítani. Bármiféle ENSZ-szerepvállalás elhatározása mindazonáltal a Biztonsági Tanács dolga.
Az Arab Liga főtitkára szerint az ENSZ-re csak másodlagos szerep vár a háború után Irak helyreállításában, a politikai rend kialakításában. Amr Musza az ARD német televízióállomás vasárnap esti műsorában kifejtette, hogy az ENSZ csődöt mondott a háború megakadályozásában, s ezzel elvesztette vezető szerepét. A politikus szerint nagy feszültségek jellemzik majd a háború utáni helyzetet. "Nem lesz egykönnyen béke a térségben", a régióban nem csak a nemzeti érzéseket taposták lábbal, de a vallásiakat is - fogalmazott az Arab Liga főtitkára. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elkaszálták a német műsort, amit Istenes Bence vezetett

Elkaszálták a német műsort, amit Istenes Bence vezetett

Elektromos triciklikkel erősít a posta

Elektromos triciklikkel erősít a posta

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Irtóznak a gazdák a szövetkezéstől, pedig fejük felett lebeg a törvény

Irtóznak a gazdák a szövetkezéstől, pedig fejük felett lebeg a törvény

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat