Kapitulációra szólította fel az iraki kormányt a brit hadvezetés, miután amerikai katonai alakulatok hétfő reggel Bagdadban bevettek három elnöki palotát. A katonák a központi elnöki palotára kitűzték az Egyesült Államok lobogóját - jelentette Fox News amerikai hírtelevízió. A Reuters helyszíni beszámolói szerint változatlanul iraki kézen van a kulcsfontosságú tájékoztatási és külügyminisztérium épülete. Az AFP szerint az irakiak hétfőn reggel felrobbantottak két hidat Bagdadban. Közben harckocsik és harci helikopterek fedezetében mintegy 400 brit és amerikai katona csaknem ellenállás nélkül bevonult a második legnagyobb iraki város, Bászra központjába.

A bagdadi harcokat követően elhangzott brit felszólításról a Sky tévé számolt be hétfőn. Egy brit katonai szóvivő szerint - akit a Reuters hírügynökség is idézett - Szaddám Huszein iraki elnöknek már nem maradt számottevő hadereje, tovább már nem ellenőrzi a hadsereget.
A Reuters helyszíni beszámolói szerint az irakiak gránátokkal lövik az amerikai harcjárműveket. Az AFP tudósítása szerint a fontosabb minisztériumokat - így a külügy-, illetve a tájékoztatási minisztérium épületeit - irakiak ellenőrzik és környékükön jelenleg is heves harcok dúlnak. Közben amerikai katonák a központi elnöki palotára, a Köztársasági Palotára kitűzték az Egyesült Államok lobogóját - jelentette a Fox News amerikai hírtelevízió. Az AFP hírügnyökség információi szerint az irakiak hétfőn reggel felrobbantottak két hidat Bagdadban. A hírt egy amerikai tábornok közölte az iraki főváros közelében, hozzátéve, hogy az irakiak ezzel próbálják késleltetni az amerikai előrenyomulást.
Muhammad Szaid asz-Szahaf iraki tájékoztatási miniszter szerint "az iraki csapatok olyan történelmi leckét adtak az amerikai haderőknek, amelyet soha nem fognak elfelejteni". A miniszter hétfőn, a szabad ég alatt, egy bagdadi utcán tartott sajtótájékoztatóján figyelmeztetett: ne higyjen senki az amerikaiak "hazugságainak". "Nincsen egyetlen katonájuk sem Bagdadban" - közölte asz-Szahaf, hozzátéve, hogy több száz amerikait öltek meg, akik behatoltak a Bagdad dél-nyugati részén lévő Dora negyedbe. Az iraki politikus tagadta azokat az amerikai állításokat is, melyek szerint 65 harckocsi behatolt Bagdadba és elfoglalta Szaddám Huszein elnök több palotáját.
Amerikai források szerint a Bagdadba a Tigris folyó nyugati partján, a nyolcas országút irányából előrenyomuló páncélos ékekben 65 tank és 40 más páncélos harcjármű nyomult előre. A délnyugati irányból indított támadás hétfőn reggel, közép-európai idő szerint négy órakor vette kezdetét. Az EFE hírügynökség bagdadi tudósítójának helyszíni jelentése szerint a köztársasági gárda számos katonája megadja magát a kormányzati negyedben előrenyomuló amerikaiaknak.
A dél-iraki Bászra vasárnap estére, egész napos előrenyomulás utána brit erők kezére került. A londoni védelmi minisztérium késő esti bejelentése szerint az ütközetekben három brit katona meghalt. Az AP hírügynökség szerint Bászrában életét vesztette Ali Hasszán el-Madzsid iraki tábornok, a hírhedt "vegyész Ali" is. Madzsid - Szaddám Huszein elnök unokatestvére - akkor tett szert a "vegyész Ali" névre, amikor 1988-ban vegyi támadást vezényelt az ország északi részén lázongó kurdok ellen, több ezer polgári lakost megölve egy faluban. Geoff Hoon brit védelmi miniszter hétfői londoni sajtóértekezletén azonban úgy fogalmazott, még vizsgálják a Madzsid haláláról szóló híreket. Hozzátette: arról sincsenek egyértelmű értesülések, hogy hol van Szaddám Huszein iraki elnök és két fia.
A síita szent város Kerbelát Közép-Irakban kemény harcokban tisztították meg az amerikai erők az utolsó 500, az iraki elnökhöz hű fegyverestől. A harcokban 400 fegyverest megöltek, nem egészen 100-an amerikai fogságba kerültek - derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet a helyi amerikai egységek szóvivője adott az AFP hírügynökségnek. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

A francia belügyminiszter szerint nem az Iszlám Állam katonája volt a strasbourgi lövöldöző

A francia belügyminiszter szerint nem az Iszlám Állam katonája volt a strasbourgi lövöldöző

Kijavította a Hírcsárda a Ripost tüntetőket gyalázó címlapját

Kijavította a Hírcsárda a Ripost tüntetőket gyalázó címlapját

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

Másodfokon hat év börtönt kapott a legsúlyosabb kamupárt elnöke

Másodfokon hat év börtönt kapott a legsúlyosabb kamupárt elnöke