George Bush szerint az ENSZ-nek "alapvető szerepet" kell adni a háború utáni iraki rendezésben; az amerikai elnök ezt a brit kormányfővel folytatott belfasti tárgyalásairól tartott sajtóértekezleten jelentette ki, ám egyelőre homályban maradt a világszervezetnek szánt szerep mibenléte. George Bush és Tony Blair hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nemzetközi közösségnek nem lesz közvetlen kormányzati szerepe Irakban.

Az új Irakot nem a szövetségesek, és nem az ENSZ fogja kormányozni; a szövetséges erők egy nappal sem maradnak tovább Irakban a szükségesnél - jelentette ki Tony Blair a két vezetőnek a Belfasthoz közeli Hillsborough kastélyban tartott közös sajtóértekezletén. A brit kormányfő szerint a szövetséges hatalmak vállalják az ország stabilizálásának jogi és politikai felelősségét, de a lehető leghamarabb átmeneti kormányzathoz fogják hozzásegíteni Irakot; már ezt a szervezetet is irakiak fogják irányítani. Az átmeneti kormányzati struktúra fogja elvezetni az országot a törvényesség talaján álló, valós képviseleti kormányhoz - mondta Blair. Ez a kormány Irak vagyonát nem elnöki palotákra és tömegpusztító fegyverekre, hanem a lakosság jólétének biztosítására fogja fordítani - tette hozzá.
Bush elnök - vélhetőleg Tony Blair rábeszélésére - egyértelműen kijelentette, hogy az ENSZ-nek fontos szerepe lesz a rendezésben, az e szerep mibenlétét firtató ismételt újságírói kérdésekre azonban csak olyan általánosságokkal válaszolt, hogy az ENSZ-nek "elő kell segítenie a szabad életet Irakban, és javasolhat személyeket az átmeneti kormányba". Az ENSZ szerepére vonatkozó sokadik kérdésre, a témát lezárva Bush azt mondta: "az alapvető szerep azt jelenti, hogy az ENSZ-nek alapvető szerepe lesz". Bush is megerősítette ugyanakkor: a szövetségesek minél gyorsabban át akarják ruházni a kormányzati feladatokat az átmeneti iraki adminisztrációra, amely "Irakban és külföldön élő irakiakból" fog megalakulni. Az amerikai elnök szerint ezután az átmeneti kormányzat "a nép által választott végleges kormánynak" fogja átadni a helyét.
Sem Bush, sem Blair nem tett említést arról, hogy e folyamat várhatóan meddig fog tartani. Bush szerint ugyanakkor az iraki rendezés közelebb hozza a szélesebb közel-keleti válság rendezésének napját is. Washington és London kötelezettséget vállal az izraeli-palesztin rendezési útiterv életbe léptetésére - jelentette ki.
A sajtóértekezleten nem esett szó arról, hogy a szövetségesek biztonsági tanácsi határozatokkal akarnák kijelölni az iraki rendezés útját. Tony Blair ki is jelentette: semmi ok nincs visszatérni a második biztonsági tanácsi határozattervezetet megelőző vitákhoz, "ami megtörtént, megtörtént". A háború előtt a két szövetséges hatalom - elsősorban brit nyomásra - megpróbálta új BT-határozattal alátámasztani a készülő iraki fegyveres beavatkozást, de súlyos diplomáciai viták után, főleg Franciaország és Oroszország ellenállásán e kísérlet megbukott. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Romák integrációja: javuló helyzet

Romák integrációja: javuló helyzet

Van Viber a telefonján? Akkor ön is megkapta az ingyenes karácsonyi csomagot

Van Viber a telefonján? Akkor ön is megkapta az ingyenes karácsonyi csomagot

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

Pintér: Rég nem látott támadás érte a rendőröket szerdán a Kossuth téren

Pintér: Rég nem látott támadás érte a rendőröket szerdán a Kossuth téren

Kijavította a Hírcsárda a Ripost tüntetőket gyalázó címlapját

Kijavította a Hírcsárda a Ripost tüntetőket gyalázó címlapját