Jordánia nem fog együttműködni Ahmed Csalabival, akit az Egyesült Államok az új iraki kormány vezetőjének kíván megtenni, mert a királyságban bírósági eljárást indítottak az emigráns iraki vezetővel szemben - jelentette be Marvan al-Moaser jordániai külügyminiszter hétfőn. Az iraki ellenzék legtekintélyesebbnek tartott politikusa nem lesz jelen azon a tanácskozáson, amelyet kedden rendeznek az iraki emigráns és hazai ellenzéki csoportok részvételével.

Al-Moaser külügyminiszter szerint Jordánia számára azért elfogadhatatlan a száműzetésben működő Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) vezetőjének személye, mert Csalabi ellen a hásimita királyságban bírósági eljárást indítottak pénzeszközök eltulajdonításának vádjával. Az ammáni lapok értesülése szerint az Egyesült Államokban tanult és az utóbbi időben Nagy-Britanniában élő, 58 éves Csalabit Jordánia állambiztonsági bírósága azzal vádolja, hogy a Petra bank igazgatótanácsának elnökeként Jordániában 250 millió dollárt tulajdonított el.
Egy korábbi, a brit BBC-nek adott interjújában Csalabi jelentős szerepet követelt az iraki ellenzéki csoportoknak az ország jövőjének alakításában, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy ő maga nem törekszik politikai tisztségre. Legfontosabb célkitűzésének azt nevezte, hogy hazatérése után segítse a társadalom újjáépítését. Az INC vezetőjét az amerikai sajtó tudomása szerint mindenekelőtt a Pentagon támogatja, a washingtoni külügyminisztérium azonban ellenzi politikai szerepvállalását. Egyes értesülések szerint hazai támogatottsága elég csekély.
Ahmed Csalabi vasárnap este a CNN-nek adott nyilatkozatában bejelentette, hogy nem lesz jelen azon a tanácskozáson, amelyet kedden rendeznek az emigráns és hazai ellenzéki csoportok részvételével az Irak déli részén fekvő Násziríja városában, bár az INC azért elküldi képviselőjét az ország jövőjével foglalkozó tanácskozásra. Csalabi a lemondás okát nem közölte, csupán annyit mondott: a tanácskozást az Egyesült Államok kezdeményezte, hogy ismertesse elképzeléseit az iraki átmeneti kormányra vonatkozóan. A keddi násziríjai tanácskozás az első azoknak a találkozóknak a sorában, amelyeket a széles egyetértésen alapuló átmeneti kormány felállítása érdekében terveznek. A részvevők számával kapcsolatban ellentétes értesülések láttak napvilágot, a létszám negyven és száz között mozoghat. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Talán még a világvégét is túl lehetne élni ebben az autóban

Talán még a világvégét is túl lehetne élni ebben az autóban

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Gomez duplával mattolta Dárdaiékat

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

A Fidesz szerint bűnözői körök vesznek részt a tüntetéseken

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan