Tetszett a cikk?

Jordánia nem fog együttműködni Ahmed Csalabival, akit az Egyesült Államok az új iraki kormány vezetőjének kíván megtenni, mert a királyságban bírósági eljárást indítottak az emigráns iraki vezetővel szemben - jelentette be Marvan al-Moaser jordániai külügyminiszter hétfőn. Az iraki ellenzék legtekintélyesebbnek tartott politikusa nem lesz jelen azon a tanácskozáson, amelyet kedden rendeznek az iraki emigráns és hazai ellenzéki csoportok részvételével.

Al-Moaser külügyminiszter szerint Jordánia számára azért elfogadhatatlan a száműzetésben működő Iraki Nemzeti Kongresszus (INC) vezetőjének személye, mert Csalabi ellen a hásimita királyságban bírósági eljárást indítottak pénzeszközök eltulajdonításának vádjával. Az ammáni lapok értesülése szerint az Egyesült Államokban tanult és az utóbbi időben Nagy-Britanniában élő, 58 éves Csalabit Jordánia állambiztonsági bírósága azzal vádolja, hogy a Petra bank igazgatótanácsának elnökeként Jordániában 250 millió dollárt tulajdonított el.
Egy korábbi, a brit BBC-nek adott interjújában Csalabi jelentős szerepet követelt az iraki ellenzéki csoportoknak az ország jövőjének alakításában, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy ő maga nem törekszik politikai tisztségre. Legfontosabb célkitűzésének azt nevezte, hogy hazatérése után segítse a társadalom újjáépítését. Az INC vezetőjét az amerikai sajtó tudomása szerint mindenekelőtt a Pentagon támogatja, a washingtoni külügyminisztérium azonban ellenzi politikai szerepvállalását. Egyes értesülések szerint hazai támogatottsága elég csekély.
Ahmed Csalabi vasárnap este a CNN-nek adott nyilatkozatában bejelentette, hogy nem lesz jelen azon a tanácskozáson, amelyet kedden rendeznek az emigráns és hazai ellenzéki csoportok részvételével az Irak déli részén fekvő Násziríja városában, bár az INC azért elküldi képviselőjét az ország jövőjével foglalkozó tanácskozásra. Csalabi a lemondás okát nem közölte, csupán annyit mondott: a tanácskozást az Egyesült Államok kezdeményezte, hogy ismertesse elképzeléseit az iraki átmeneti kormányra vonatkozóan. A keddi násziríjai tanácskozás az első azoknak a találkozóknak a sorában, amelyeket a széles egyetértésen alapuló átmeneti kormány felállítása érdekében terveznek. A részvevők számával kapcsolatban ellentétes értesülések láttak napvilágot, a létszám negyven és száz között mozoghat. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!