Tetszett a cikk?

Az Egészségügyi világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint a heveny légúti tünetegyüttesben (SARS) meghaltak száma szerdán elérte a 155-öt, miközben Hongkongban már három újszülöttön is mutatkoztak a rejtélyes kór jelei. Húsz országban több mint 3300 beteg szenved az atípusos tüdőgyulladástól, a fertőzések csaknem felét Kínában jegyezték fel.

A három újszülöttet SARS-fertőzött asszonyok császármetszéssel hozták világra, az egyik édesanya hétfőn elhunyt. Egyedül Hongkongban csaknem 60 ember halálát okozta a betegség, Kína más részein 65 halálesetet rögzítettek. A kelet-ázsiai országban összesen 1445-en fertőződtek meg, kedden 10 újabb megbetegedésről érkezett hír.
A pekingi egészségügyi minisztérium öt új esetről kapott jelentést az északi Sanhszi tartományból, egy megbetegedésről számoltak be Belső-Mongólia elmaradott északi térségéből, négy fertőzést és egy halálesetet jegyeztek fel a déli Kuangtung tartományban - tájékoztatott Jim Rademaekers WHO-szóvivő. A legsúlyosabban fertőzött Szingapúrban kedden újabb áldozatot szedett a betegség: ezúttal egy asszony vesztette életét. A halálesetek száma tizenkettőre emelkedett, és két újabb gyanús esetet vettek nyilvántartásba. A délkelet-ázsiai országban 162 ember kétséget kizáróan fertőzött, 86 esetben ugyancsak a tünetegyüttesre gyanakszanak az orvosok. A korábban megbetegedettek közül 85-en felépültek, 64 személyt ápolnak kórházban. Szingapúrban 8,6 százalékos a halálozási ráta, ami több mint duplája a becsült nemzetközi átlagnak.
A WHO szakértői kedden két szigorúan őrzött pekingi katonai kórházat kerestek fel ötnapos pekingi látogatásuk során, miután a múlt héten egy magas beosztású kínai katonaorvos megvádolta a pekingi egészségügyi minisztériumot, hogy eltussolja a SARS-eseteket, mondván: legkevesebb 140 beteget kezelnek a kínai főváros katonai kórházaiban. Az Európai Unió közvetlenül Li Csao-hszing külügyminiszterhez fordult, hogy kieszközölje a WHO szakértőinek bejutását az intézményekbe.
A betegség terjedése egyre nagyobb pánikot okoz Kanadában is, miután a hatóságok mintegy 600 új, lehetséges fertőzöttel számolnak. A torontói egészségügyi hatóságok helyi idő szerint kedd este kétségbeesetten szólítottak fel korábbi rendelkezéseik szigorú betartására. Mindezt az azzal kapcsolatos aggodalom váltotta ki, hogy az akut légúti szindróma az elmúlt napokban egy vallási közösség 500 tagját és további 100, velük szoros kapcsolatban álló személyt betegíthetett meg. Kanadában - elsősorban Toronto körzetében - eddig mintegy 300 megbetegedést észleltek, s 13 a halottak száma, s nem kizárt, hogy napok alatt további 600 személy fertőződhetett meg. Ennek nyomán mind nagyobb a pánik, az emberek ugyanis egyre jobban félnek amiatt, hogy a hatóságok képtelenek megfékezni az Ázsiából, mindenekelőtt Kínából átterjedt kórt. A kanadai hatóságok megerősítették korábbi intézkedéseiket, amelyek középpontjában a SARS-fertőzöttek elszigetelése, a kórházak és a klinikák látogatásának tilalma áll.
Franciaországban ugyanakkor első ízben utaltak kórházba atípusos tüdőgyulladás gyanújával egy olyan személyt, aki minden jel szerint hazai földön fertőződött meg a betegségben. Lucien Abenhaim, a francia egészségügyi minisztérium főigazgatója az eset kapcsán kiemelte, hogy a jelenleg kórházi megfigyelés vagy kezelés alatt álló további tizenkét páciens mindegyike külföldről tért vissza Franciaországba. Közülük ötnél nagy valószínűséggel a rejtélyes SARS megbetegedés jelentkezett, a többieknél egyelőre nincs egyértelmű bizonyosság. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!