Tetszett a cikk?

Titkosszolgálati értesülések alapján fogták el amerikai kommandósok Bagdad külvárosában Abu Abbász szélsőséges palesztin vezetőt és több harcostársát. Az Abbász vezette Palesztinai Felszabadítási Front (PLF) harcosai 1985. októberében térítették el az olasz Achille Lauro tengerjárót a Földközi-tengeren, fedélzetén 450 személlyel, és megölték az egyik utast; az olasz kormány kérni fogja a palesztin vezető kiadatását.

Név nélkül nyilatkozó washingtoni kormányforrások szerint Abbasz még hétfőn éjszaka került az amerikaiak kezére. Az összehangolt amerikai akció során a PLF több más tagját is elfogták, jelentős mennyiségű dokumentumot és fegyvereket is találtak, valamint egy kiképzőközpontot is Bagdad közelében, ahol pokolgépeket is gyártottak.
Az 1976-ban alapított PLF már a kezdetektől iraki befolyás alatt állt, s Tunéziában fejtette ki tevékenységét egészen az Achille Lauro 1985-ös elrablásáig, amelyet négy fegyveresük hajtott végre. A PLF terroristái egy zsidó vallású amerikai utast megöltek, ötven palesztin szabadon bocsátását követelték, de végül három nap után - Abbász közvetítése nyomán - megadták magukat az egyiptomi hatóságoknak. Egyiptomból Tuniszba tartó repülőgépüket azonban az amerikaiak leszállásra kényszerítették Szicíliában, s akkor a Sigonella-támaszponton csaknem összecsaptak emiatt az olasz és az amerikai katonák. A palesztin terroristák egy heves olasz-amerikai vita nyomán végül olasz bíróság elé kerültek. Az iraki diplomata útlevéllel rendelkező Abu Abbászt - aki közvetlenül nem vett részt a terrorakcióban, viszont közvetített a túszügy megoldása érdekében fegyveresei és az egyiptomi hatóságok között, s így került a repülőgépre - azonban néhány nap múlva elengedték, mivel az olasz bíróság nem találta elegendőnek az ellene felhozott bizonyítékokat. Később azonban az olasz igazságügyi szervek számára is bebizonyosodott Abbász bűnössége, körözést adtak ki ellene, majd távollétében ötszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték .
Az olasz kormány kérni fogja Abu Abbász kiadatását, egyelőre azonban meg kell találni ehhez a megfelelő nemzetközi jogi formulát - mondta szerdán Rómában Roberto Castelli olasz igazságügyi miniszter. Abbász - aki jelenleg 61-62 éves lehet - Olaszországból elmenekülve Irakban élt az elmúlt 17 évben. Egy későbbi nyilatkozatában "hibának" minősítette az Achille Lauro 69 éves utasának, az amerikai Leon Klinghoffernek a meggyilkolását. Abbasz 1991-ig tagja volt a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó Bizottságának. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!