Titkosszolgálati értesülések alapján fogták el amerikai kommandósok Bagdad külvárosában Abu Abbász szélsőséges palesztin vezetőt és több harcostársát. Az Abbász vezette Palesztinai Felszabadítási Front (PLF) harcosai 1985. októberében térítették el az olasz Achille Lauro tengerjárót a Földközi-tengeren, fedélzetén 450 személlyel, és megölték az egyik utast; az olasz kormány kérni fogja a palesztin vezető kiadatását.

Név nélkül nyilatkozó washingtoni kormányforrások szerint Abbasz még hétfőn éjszaka került az amerikaiak kezére. Az összehangolt amerikai akció során a PLF több más tagját is elfogták, jelentős mennyiségű dokumentumot és fegyvereket is találtak, valamint egy kiképzőközpontot is Bagdad közelében, ahol pokolgépeket is gyártottak.
Az 1976-ban alapított PLF már a kezdetektől iraki befolyás alatt állt, s Tunéziában fejtette ki tevékenységét egészen az Achille Lauro 1985-ös elrablásáig, amelyet négy fegyveresük hajtott végre. A PLF terroristái egy zsidó vallású amerikai utast megöltek, ötven palesztin szabadon bocsátását követelték, de végül három nap után - Abbász közvetítése nyomán - megadták magukat az egyiptomi hatóságoknak. Egyiptomból Tuniszba tartó repülőgépüket azonban az amerikaiak leszállásra kényszerítették Szicíliában, s akkor a Sigonella-támaszponton csaknem összecsaptak emiatt az olasz és az amerikai katonák. A palesztin terroristák egy heves olasz-amerikai vita nyomán végül olasz bíróság elé kerültek. Az iraki diplomata útlevéllel rendelkező Abu Abbászt - aki közvetlenül nem vett részt a terrorakcióban, viszont közvetített a túszügy megoldása érdekében fegyveresei és az egyiptomi hatóságok között, s így került a repülőgépre - azonban néhány nap múlva elengedték, mivel az olasz bíróság nem találta elegendőnek az ellene felhozott bizonyítékokat. Később azonban az olasz igazságügyi szervek számára is bebizonyosodott Abbász bűnössége, körözést adtak ki ellene, majd távollétében ötszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték .
Az olasz kormány kérni fogja Abu Abbász kiadatását, egyelőre azonban meg kell találni ehhez a megfelelő nemzetközi jogi formulát - mondta szerdán Rómában Roberto Castelli olasz igazságügyi miniszter. Abbász - aki jelenleg 61-62 éves lehet - Olaszországból elmenekülve Irakban élt az elmúlt 17 évben. Egy későbbi nyilatkozatában "hibának" minősítette az Achille Lauro 69 éves utasának, az amerikai Leon Klinghoffernek a meggyilkolását. Abbasz 1991-ig tagja volt a Palesztinai Felszabadítási Szervezet végrehajtó Bizottságának. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi irodalmi naptár - december 11.

Adventi irodalmi naptár - december 11.

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Forradalmi megoldással állt elő az Intel, amivel képesek leküzdeni a fizikát

Megint kitaláltak valamit a traffipaxok ellen

Megint kitaláltak valamit a traffipaxok ellen

Firefoxot használ? Nyomjon rá most a frissítésre, hasznos újítások érkeztek bele

Firefoxot használ? Nyomjon rá most a frissítésre, hasznos újítások érkeztek bele

Több mint 300 óvónő hiányzik a rendszerből, szolgálati lakással sem lehet őket odacsábítani

Több mint 300 óvónő hiányzik a rendszerből, szolgálati lakással sem lehet őket odacsábítani