A londoni The Times értesülése szerint az amerikai hadsereg különleges egységei Szíriába is bemennének Szaddám Huszein után, ha a megbuktatott iraki elnöknek ott lelnének a nyomára; a kiszivárogtatott tervet brit katonai illetékesek máris élesen bírálták. Közben Irakban amerikai katonák - a fosztogatások megelőzése végett - megkezdték az iraki bankok kiürítését.

Jóllehet a volt iraki rezsim vezetőire vadászó amerikai katonák parancsba kapták, hogy Szíria határát nem sérthetik meg, Szaddám Huszein esetében eltekintenének ettől, s nyomába erednének a bukott diktátornak - írja a katari amerikai parancsnokság magas rangú tisztségviselőitől származó információra hivatkozva a csütörtöki Times. A lap értesülése szerint az Irak nyugati térségében állomásozó amerikai erőket felhatalmazták, hogy beléphetnek szír területre, ha Huszein ottlétéről megdönthetetlen bizonyítékaik vannak. A londoni napilapnak nyilatkozó brit katonai források ugyanakkor azt mondták, hogy bármely ország határainak illegális átlépése a nemzetközi jogba ütközne. A cikk szerint a szövetségesek egyelőre azt sem tudják, él-e még egyáltalán a megbuktatott iraki diktátor.
Közben amerikai katonák megkezdték az iraki bankok kiürítését és a pénzek begyűjtését, ezzel akadályozva meg az egyre gyakoribb fosztogatásokat. Az amerikai hadsereg egyik magas rangú tisztje az AFP francia hírügynökségnek beszámolt arról, hogy az elmúlt két napban hat bagdadi pénzintézet készletét helyezték biztonságba, s az akciók során harminc fosztogatót őrizetbe is vettek.
Csütörtökön John Howard ausztrál kormányfő bejelentette, hogy Ausztrália május végén megkezdi katonáinak kivonását a Perzsa-öböl térségéből. Az Egyesült Államok szilárd szövetségese kétezer katonát küldött az Irak elleni háborúba, közöttük elit kommandókat, valamint 14 FA-18 Hornet harci repülőgépet és három hadihajót. Howard az ausztrál rádiónak (ABC) nyilatkozva elmondta, hogy május végén hazarendelik az állomány mintegy felét, közöttük légi szállítású egységeket, az összes harci gépet és két fregattot, az Anzacot és a Darwint. A Kanimbla fregatt júniusban tér haza. A háború végének közeledtével egyébként az ausztrál külügyminisztérium enyhítette a Közel-Keletre vonatkozó óvatossági intelmeit, de azt tanácsolja állampolgárainak, hogy Iránt, Libanont, Szíriát és Kuvaitot továbbra is kerüljék el, mivel ott terrortámadások érhetik a nyugati országok állampolgárait. A minisztérium még mindig kifejezetten eltanácsolja polgárait attól, hogy Irakba vagy Jemenbe utazzanak - jelentették a hírügynökségek.
Szerdán Washington azzal a felhívással fordult az ENSZ-hez, hogy oldja fel az Irak elleni gazdasági büntetőintézkedéseit, "most, miután az iraki nép felszabadult". Csütörtökön Adolfo Aguilar Zinser, a Biztonsági Tanács jelenlegi elnöke úgy nyilatkozott, hogy a szankciók feloldását össze kell kapcsolni Irak lefegyverzésével. Zinser közölte azt is, hogy az ENSZ BT a jövő kedden vitatja meg az amerikai kérést. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vissza kellett fordítani egy repülőt, mert egy emberi szívet felejtettek a fedélzetén

Vissza kellett fordítani egy repülőt, mert egy emberi szívet felejtettek a fedélzetén

Saját apja erőszakolhatta meg a ceglédi kislányt

Saját apja erőszakolhatta meg a ceglédi kislányt

Olyan grafikus erőt pakol az Intel a 2019-es processzorokba, hogy nem lesz szükség plusz videokártyára

Olyan grafikus erőt pakol az Intel a 2019-es processzorokba, hogy nem lesz szükség plusz videokártyára

Kedves szülők, nem jól csinálják! Sokan félreértik, miről kéne beszélgetni a gyerekkel

Kedves szülők, nem jól csinálják! Sokan félreértik, miről kéne beszélgetni a gyerekkel

A normalitást meg kell védenünk! - A HVG adventi kalendáriumában ma: Sztojcsev Iván

A normalitást meg kell védenünk! - A HVG adventi kalendáriumában ma: Sztojcsev Iván

Tovább nő a balkáni feszültség, Koszovó is hadsereget kap

Tovább nő a balkáni feszültség, Koszovó is hadsereget kap