Tetszett a cikk?

A brit-amerikai erők által alighogy megdöntött, Szaddám Huszein vezette iraki diktatúra nem speciálisan arab, vagy az iszlám vallásban gyökerező rendszer volt; sokkal inkább európai import a negyvenes évekből - állítja az amerikai Princeton Egyetem Közel-Kelet-professzora.

1940-től, amikor Franciaország békét kötött a Harmadik Birodalommal, a Vichy-bábkormány igazgatta az ország közel-keleti gyarmatait - Szíriát és Libanont - is, melyek hamarosan a térség náci propaganda-központjaivá lettek. Később a náci hadsereg benyomult Irakba is. A Báász Párt - az iraki rezsim bukásáig negyedszázada már Szaddám Huszein által vezetett párt - ekkor volt születőben; "a náci és fasiszta pártok módszereit és ideológiáit használva, állampártként működve" - írja Bernard Lewis a még a rendszer megdöntése előtt, a kanadai National Post című újságban megjelent cikkében.
Amikor a Harmadik Birodalom összeomlott, Irak a Nyugat-ellenes erőket összefogó Szovjetunió nyomdokaiba lépve könnyedén állt át a náciról a kommunista típusú államszervezésre. Az egymásra sokban hasonlító náci illetve kommunista állammodell a mintája tehát az iraki diktatúrának, "amelynek nincsenek gyökerei az arab és iszlám hagyományokban" - véli a professzor.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!