Moszkvában egy merénylő csütörtökön két lövéssel megölte Szergej Jusenkovot, az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma képviselőjét, a Liberális Oroszország párt társelnökét.

Az 53 éves ellenzéki politikust lakása közelében lőtte agyon egy bérgyilkos, aki pisztolyát eldobva elmenekült a helyszínről. 1994 óta Jusenkov a tizedik duma-képviselő, aki merénylet áldozata lett. Tavaly augusztusban a Liberális Oroszország másik vezetőjét, Vlagyimir Golovlovot lőtték agyon ismeretlen tettesek.
Orosz hírügynökségi értesülések szerint Jusenkov meggyilkolása összefüggésben lehet a Golovlov elleni merénylettel. A képviselő megölését azután "rendelték meg" - ahogy az orosz közbeszéd a bérgyilkosságot nevezi -, hogy az ügyészség eljárást indított ellene privatizációs visszaélések gyanújával. Golovlov az ügyészség gyanúja szerint az 1990-es években az orosz állami vagyonügynökség területi vezetőjeként követte el a terhére rótt bűncselekményeket. Megfigyelők szerint Golovlovnak azért kellett meghalnia, mert sokan attól féltek, az eljárás során nyilvánosságra hozza az oroszországi politikai és gazdasági elit csúcsaihoz vezető terhelő információit.
Képviselőtársai szerint a most meggyilkolt Jusenkov a tiszta politikusok közé tartozott, privát üzleti tevékenységet nem is folytatott. Párttársai - Gennagyij Szeleznyovval, a duma elnökével együtt - szintén politikai indítékot gyanítanak. A rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a nyomozást: Vlagyimir Usztyinov orosz legfőbb ügyész személyesen felügyeli az eljárást, és a gyilkosságról tájékoztatták Vlagyimir Putyin orosz elnököt is. Borisz Grizlov orosz belügyminiszter utasítására a rendőrség speciális csoportot hozott létre a bűncselekmény feltárására.
A Liberális Oroszországot a Putyin hatalomra kerülése után a Kremlben kegyvesztetté vált, és az ellene indított eljárások miatt Londonba távozott Berezovszkij hívta életre. A Jelcin-korszak emblematikus figurájává vált "oligarchát" a közelmúltban - legalábbis formálisan - kizárták a pártból, miután Berezovszkij arra hívta fel az orosz liberálisokat, hogy a kommunistákkal szövetségre lépve hozzanak létre Putyin-ellenes szövetséget. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

Eljárás indult Brüsszelben a magyar sofőr ellen, aki a kormány Verhofstadt-plakátos kisbuszát vezette

Eljárás indult Brüsszelben a magyar sofőr ellen, aki a kormány Verhofstadt-plakátos kisbuszát vezette

A rendőrök csak úgy engedték el a körbefogott tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket

A rendőrök csak úgy engedték el a körbefogott tüntetőket, ha a kamerába mondják a nevüket

Tordai Bence: Közös a cél, a rezsim megdöntése

Tordai Bence: Közös a cél, a rezsim megdöntése

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér

Látványos elektromos kamiont a Volvo is tud csinálni, nem csak a Tesla

Látványos elektromos kamiont a Volvo is tud csinálni, nem csak a Tesla