Tetszett a cikk?

Moszkvában egy merénylő csütörtökön két lövéssel megölte Szergej Jusenkovot, az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma képviselőjét, a Liberális Oroszország párt társelnökét.

Az 53 éves ellenzéki politikust lakása közelében lőtte agyon egy bérgyilkos, aki pisztolyát eldobva elmenekült a helyszínről. 1994 óta Jusenkov a tizedik duma-képviselő, aki merénylet áldozata lett. Tavaly augusztusban a Liberális Oroszország másik vezetőjét, Vlagyimir Golovlovot lőtték agyon ismeretlen tettesek.
Orosz hírügynökségi értesülések szerint Jusenkov meggyilkolása összefüggésben lehet a Golovlov elleni merénylettel. A képviselő megölését azután "rendelték meg" - ahogy az orosz közbeszéd a bérgyilkosságot nevezi -, hogy az ügyészség eljárást indított ellene privatizációs visszaélések gyanújával. Golovlov az ügyészség gyanúja szerint az 1990-es években az orosz állami vagyonügynökség területi vezetőjeként követte el a terhére rótt bűncselekményeket. Megfigyelők szerint Golovlovnak azért kellett meghalnia, mert sokan attól féltek, az eljárás során nyilvánosságra hozza az oroszországi politikai és gazdasági elit csúcsaihoz vezető terhelő információit.
Képviselőtársai szerint a most meggyilkolt Jusenkov a tiszta politikusok közé tartozott, privát üzleti tevékenységet nem is folytatott. Párttársai - Gennagyij Szeleznyovval, a duma elnökével együtt - szintén politikai indítékot gyanítanak. A rendőrség nagy erőkkel kezdte meg a nyomozást: Vlagyimir Usztyinov orosz legfőbb ügyész személyesen felügyeli az eljárást, és a gyilkosságról tájékoztatták Vlagyimir Putyin orosz elnököt is. Borisz Grizlov orosz belügyminiszter utasítására a rendőrség speciális csoportot hozott létre a bűncselekmény feltárására.
A Liberális Oroszországot a Putyin hatalomra kerülése után a Kremlben kegyvesztetté vált, és az ellene indított eljárások miatt Londonba távozott Berezovszkij hívta életre. A Jelcin-korszak emblematikus figurájává vált "oligarchát" a közelmúltban - legalábbis formálisan - kizárták a pártból, miután Berezovszkij arra hívta fel az orosz liberálisokat, hogy a kommunistákkal szövetségre lépve hozzanak létre Putyin-ellenes szövetséget. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!