Tetszett a cikk?

Az ENSZ fegyverzetellenőrei két héten belül visszatérhetnének Irakba, ha a Biztonsági Tanács zöld jelzést ad ehhez - jelentette ki Hans Blix, a nemzetközi ellenőrök vezetője.

A BT tizenöt tagjának többsége az ellenőrzés folytatása mellett van, az Egyesült Államok azonban ellenzi az ENSZ-fegyverzetellenőrök visszatérését, s azt hangoztatja, hogy maga kívánja elvégezni ezt a munkát. A Pentagon csütörtökön jelentette be: alkalmazott tíz korábbi ENSZ-fegyverzetellenőrt, hogy segítsék az amerikai kutatásokat.
Hans Blix ennek ellenére úgy vélekedett: egy nap Washington mindenképp üdvözölni fogja, ha az ENSZ fegyverzetellenőrei visszatérnek Irakba. " Az Egyesült Államoknak szüksége van az ENSZ-szakértőkre, hogy bizonyítsa saját vizsgálatainak hitelességét" - fogalmazott a tekintélyes svéd diplomata. "Mindeddig nem találtak tömegpusztító fegyvert Irakban. Úgy vélem, eljön az az idő, amikor az Egyesült Államok hiteles nemzetközi ellenőrzésnek kívánja alávetni azt, amit Irakban talál" - jelentette ki Blix. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!