Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter és Richard Myers tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerint az iraki háborúnak még nincs vége. Ennek ellenére a légierő és a haditengerészet megkezdte erői egy részének kivonását a térségből. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) csaknem tízezer, az Egyesült Államokban élő irakit kérdezett ki olyan értesülések reményében, amelyek segíthetnek elhárítani egy esetleges terrortámadást.

A nagyobb hadműveletek lezárultával a légierő és a haditengerészet megkezdte erői egy részének kivonását a térségből. Már csak a Nimitz maradt a repülőgép-hordozók közül a Perzsa-öbölben. A Constellation csütörtökön hazaindult, a Kitty Hawk pedig Jokoszuka japán kikötőbe. A Harry S. Truman és a Theodore Roosevelt a Földközi-tenger vizein marad, ahol az Irak elleni légi háború idején is tartózkodtak.
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) csaknem tízezer, az Egyesült Államokban élő irakit kérdezett ki olyan értesülések reményében, amelyek segíthetnek elhárítani egy esetleges terrortámadást. Robert Mueller, az FBI igazgatója csütörtöki sajtóértekezletén elmondta: a minap lezárult beszélgetések alapján mintegy 250 jelentés készült, amelyek az amerikai fegyveres erőknek támpontot adhattak iraki fegyvergyárak, fegyvertárak és egyéb létesítmények azonosításához, földalatti bunkerek és alagutak helyének megállapításához.
Washingtoni források szerint Szíria a jövőben "csendben" kiutasítja a bukott iraki rendszer több kormánytisztviselőjét, akik menedéket próbáltak keresni az ország területén. Ugyanakkor amerikai részről annak a jeleit is észlelték, hogy a Damaszkusz ellen megfogalmazott bírálatok hatására Szíria szigorította határőrizetét, s visszafordította Szaddám Huszein elnök kormányzatának több tagját is Irakba.
Az iráni titkosszolgálat óva intette az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsa (SCIRI) iraki síita szervezet legfelsőbb vallási vezetőjét, Mohammed Bákir al-Hakím ajatollahot attól, hogy hazatérjen Iránból. Az iráni titkosszolgálat a rendelkezésére álló adatok alapján egyelőre túl veszélyesnek minősíti a vallási vezető számára a hazatérést. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem lehet bejegyeztetni azt a weboldalcímet, hogy orbanegygeci.hu

Nem lehet bejegyeztetni azt a weboldalcímet, hogy orbanegygeci.hu

Egyre rosszabb a levegő az országban

Egyre rosszabb a levegő az országban

Az MTVA vezérigazgatója Óbuda jegyzőjét küldte a képviselőkhöz

Az MTVA vezérigazgatója Óbuda jegyzőjét küldte a képviselőkhöz

Rogán a tüntetőkről: A balhé szándéka vezérli őket

Rogán a tüntetőkről: A balhé szándéka vezérli őket

Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé

Végre kész az M0-s lehajtója az M6-os felé

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét

Esélyes, hogy Goldie Hawn és Kurt Russel megnyerte a legszexibb karácsonyi fotó versenyét