Tetszett a cikk?

A belgrádi kerületi bíróság ingatlannal való üzérkedés gyanúja miatt előzetes letartóztatást rendelt el és körözést adott ki Szlobodan Milosevics volt jugoszláv államfő felesége, Mirjana Markovics ellen.

A belgrádi Danas és Blic című napilap pénteken egybehangzóan arról ír, hogy a fővárosi törvényszék csütörtökön távollétében előzetes letartóztatásba helyezte Markovics asszonyt, s körözést is kiadott ellene. Nem új keletű ügyről van szó, a fővárosi törvényszék hónapokkal ezelőtt perbe fogott több volt állami hivatalnokot - közöttük Mirjana Markovicsot - ingatlannal való üzérkedés miatt. Az ügyészség szerint a vádlott arra ösztökélte a szerb kormány ingatlanügyi bizottságának egykori titkárát, hogy törvénytelenül juttassa ingatlanhoz Marko nevű unokájának dadáját. A perben a milosevicsi rendszer több volt állami vezetője érintett, de a bíróság úgy döntött, hogy a Markovics asszony elleni eljárást a többitől külön kezeli.
A peres eljárás kapcsán vita bontakozott ki a bíróság és Markovics asszony ügyvédje között. Az ügyészség rendőrségi jelentésre hivatkozva azt állítja, hogy a vádlott megkapta az idézést, ennek ellenére nem jelent meg a tárgyaláson, s február 21-én Moszkvába utazott. A vádlott ügyvédje, Zdenko Tomanovics viszont azt állítja, hogy Markovics asszony nem kapta meg az idézést.
A szerbiai rendőrség a milosevicsi rezsim idején történt legsúlyosabb politikai gyilkosság, Ivan Sztambolics volt szerb elnök kivégzése kapcsán is meg akarja hallgatni Markovics asszonyt. Sztambolicsot 2000 augusztusában rabolták el és gyilkolták meg Rade Markovics akkori kémfőnök utasítására. A hatóságok arra gyanakszanak, hogy Szlobodan Milosevics vagy neje adott parancsot a likvidálásra. Belgrád eddig nem kérte Moszkvától Mirjana Markovics kiadatását, mert nem vádlottként, hanem - egyelőre - tanúként kívánják meghallgatni az asszonyt. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!