A belgrádi kerületi bíróság ingatlannal való üzérkedés gyanúja miatt előzetes letartóztatást rendelt el és körözést adott ki Szlobodan Milosevics volt jugoszláv államfő felesége, Mirjana Markovics ellen.

A belgrádi Danas és Blic című napilap pénteken egybehangzóan arról ír, hogy a fővárosi törvényszék csütörtökön távollétében előzetes letartóztatásba helyezte Markovics asszonyt, s körözést is kiadott ellene. Nem új keletű ügyről van szó, a fővárosi törvényszék hónapokkal ezelőtt perbe fogott több volt állami hivatalnokot - közöttük Mirjana Markovicsot - ingatlannal való üzérkedés miatt. Az ügyészség szerint a vádlott arra ösztökélte a szerb kormány ingatlanügyi bizottságának egykori titkárát, hogy törvénytelenül juttassa ingatlanhoz Marko nevű unokájának dadáját. A perben a milosevicsi rendszer több volt állami vezetője érintett, de a bíróság úgy döntött, hogy a Markovics asszony elleni eljárást a többitől külön kezeli.
A peres eljárás kapcsán vita bontakozott ki a bíróság és Markovics asszony ügyvédje között. Az ügyészség rendőrségi jelentésre hivatkozva azt állítja, hogy a vádlott megkapta az idézést, ennek ellenére nem jelent meg a tárgyaláson, s február 21-én Moszkvába utazott. A vádlott ügyvédje, Zdenko Tomanovics viszont azt állítja, hogy Markovics asszony nem kapta meg az idézést.
A szerbiai rendőrség a milosevicsi rezsim idején történt legsúlyosabb politikai gyilkosság, Ivan Sztambolics volt szerb elnök kivégzése kapcsán is meg akarja hallgatni Markovics asszonyt. Sztambolicsot 2000 augusztusában rabolták el és gyilkolták meg Rade Markovics akkori kémfőnök utasítására. A hatóságok arra gyanakszanak, hogy Szlobodan Milosevics vagy neje adott parancsot a likvidálásra. Belgrád eddig nem kérte Moszkvától Mirjana Markovics kiadatását, mert nem vádlottként, hanem - egyelőre - tanúként kívánják meghallgatni az asszonyt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kormányközeli Lokál 16 oldalából 15 hirdetés

A kormányközeli Lokál 16 oldalából 15 hirdetés

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Bayer Zsolt erős minősítésekkel körítve közölte, jöhetne a békemenet

Az államfőnél tiltakozott a szakszervezetek szövetsége a rabszolgatörvény ellen

Az államfőnél tiltakozott a szakszervezetek szövetsége a rabszolgatörvény ellen

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Orbán adventi fotóján már felsejlik az új munkahelye

Orbán adventi fotóján már felsejlik az új munkahelye

Beperli egy nő az Apple-t, mert notch van a telefon kijelzőjén

Beperli egy nő az Apple-t, mert notch van a telefon kijelzőjén