Tetszett a cikk?

Oroszországban az utóbbi időszak legnagyobb belpolitikai viharát váltotta ki Szergej Jusenkov parlamenti képviselő csütörtöki meggyilkolása. Borisz Berezovszkij, Londonban élő orosz nagyvállalkozó "bizonyító erejű dokumentumokat" ígér az orosz ügyészségnek a merénylettel kapcsolatban.

A korábban Borisz Berezovszkij Londonban élő orosz nagyvállalkozóhoz közelálló Liberális Oroszország párt társelnökét lakása közelében lőtte agyon az ismeretlen támadó. Gennagyij Szeleznyov, az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma elnöke az orosz biztonsági szervek vezetőinek lemondását is felvetette pénteken a gyilkosság kapcsán. A sajtóban az utolsó orosz "romantikus demokratának" nevezett Jusenkov a tizedik parlamenti képviselő, aki 1994 óta merénylet áldozata lett Oroszországban.
Pénteki hírek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította Vlagyimir Usztyinov legfőbb ügyészt, hogy személyesen vegye kézbe az ügy felderítését. Usztyinov azt ígérte, hogy a hatóságok mindent megtesznek az elkövetőnek és a bérgyilkosság "megrendelőinek" kézre kerítése érdekében. A legfőbb ügyészség különleges csoportot állított fel az ügy felderítésére, a bérgyilkossági ügyek szakértőinek számító nyomozók részvételével.
Közben Borisz Berezovszkij, Londonban élő orosz nagyvállalkozó "bizonyító erejű dokumentumokat" ígért az orosz ügyészségnek Jusenkov csütörtöki meggyilkolásával kapcsolatban. Az orosz kérésre a brit fővárosban - gazdasági bűncselekmények gyanújával - kiadatási eljárás alatt álló Berezovszkij pénteken, az Eho Moszkvi orosz rádiónak nyilatkozva burkoltan a hatalmat vádolta a merénylettel, amelynek "nem érdeke, hogy valódi ellenzék legyen Oroszországban". Berezovszkij szerint egyértelműen politikai gyilkosság történt, ami összefüggésben lehet Jusenkov oknyomozói tevékenységével az 1999-es moszkvai és volgodonszki lakóház-robbantásokkal kapcsolatban.
Tavaly Berezovszkij "Merénylet Oroszország ellen" címmel dokumentumfilmet készíttetett az említett tragikus eseményekről, amelyben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) vádolta az egyébként hivatalosan csecsen terroristáknak tulajdonított, több száz ember életét követelő robbantások elkövetésével. A filmet Jusenkov vitte Londonból Moszkvába és mutatta be az orosz fővárosban.
Elemzők szerint Jusenkov meggyilkolásában egyaránt szerepet játszhattak politikai és gazdasági motívumok. A Liberális Oroszország másik vezető politikusa, Vlagyimir Golovlov tavaly augusztusban lett merénylet áldozata, feltételezések szerint azért, mert sokan tartottak attól, hogy a privatizációs bűncselekményekkel meggyanúsított Golovlov kitálalja az orosz politikai és gazdasági elit csúcsát is érintő terhelő információit. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!