Oroszországban az utóbbi időszak legnagyobb belpolitikai viharát váltotta ki Szergej Jusenkov parlamenti képviselő csütörtöki meggyilkolása. Borisz Berezovszkij, Londonban élő orosz nagyvállalkozó "bizonyító erejű dokumentumokat" ígér az orosz ügyészségnek a merénylettel kapcsolatban.

A korábban Borisz Berezovszkij Londonban élő orosz nagyvállalkozóhoz közelálló Liberális Oroszország párt társelnökét lakása közelében lőtte agyon az ismeretlen támadó. Gennagyij Szeleznyov, az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma elnöke az orosz biztonsági szervek vezetőinek lemondását is felvetette pénteken a gyilkosság kapcsán. A sajtóban az utolsó orosz "romantikus demokratának" nevezett Jusenkov a tizedik parlamenti képviselő, aki 1994 óta merénylet áldozata lett Oroszországban.
Pénteki hírek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította Vlagyimir Usztyinov legfőbb ügyészt, hogy személyesen vegye kézbe az ügy felderítését. Usztyinov azt ígérte, hogy a hatóságok mindent megtesznek az elkövetőnek és a bérgyilkosság "megrendelőinek" kézre kerítése érdekében. A legfőbb ügyészség különleges csoportot állított fel az ügy felderítésére, a bérgyilkossági ügyek szakértőinek számító nyomozók részvételével.
Közben Borisz Berezovszkij, Londonban élő orosz nagyvállalkozó "bizonyító erejű dokumentumokat" ígért az orosz ügyészségnek Jusenkov csütörtöki meggyilkolásával kapcsolatban. Az orosz kérésre a brit fővárosban - gazdasági bűncselekmények gyanújával - kiadatási eljárás alatt álló Berezovszkij pénteken, az Eho Moszkvi orosz rádiónak nyilatkozva burkoltan a hatalmat vádolta a merénylettel, amelynek "nem érdeke, hogy valódi ellenzék legyen Oroszországban". Berezovszkij szerint egyértelműen politikai gyilkosság történt, ami összefüggésben lehet Jusenkov oknyomozói tevékenységével az 1999-es moszkvai és volgodonszki lakóház-robbantásokkal kapcsolatban.
Tavaly Berezovszkij "Merénylet Oroszország ellen" címmel dokumentumfilmet készíttetett az említett tragikus eseményekről, amelyben az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) vádolta az egyébként hivatalosan csecsen terroristáknak tulajdonított, több száz ember életét követelő robbantások elkövetésével. A filmet Jusenkov vitte Londonból Moszkvába és mutatta be az orosz fővárosban.
Elemzők szerint Jusenkov meggyilkolásában egyaránt szerepet játszhattak politikai és gazdasági motívumok. A Liberális Oroszország másik vezető politikusa, Vlagyimir Golovlov tavaly augusztusban lett merénylet áldozata, feltételezések szerint azért, mert sokan tartottak attól, hogy a privatizációs bűncselekményekkel meggyanúsított Golovlov kitálalja az orosz politikai és gazdasági elit csúcsát is érintő terhelő információit. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Két nap alatt két medvét is elgázoltak az erdélyi utakon – videó

Két nap alatt két medvét is elgázoltak az erdélyi utakon – videó

Olyan technológiát talált ki a Facebook, ami megjósolja, hova fogunk menni

Olyan technológiát talált ki a Facebook, ami megjósolja, hova fogunk menni

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit

Népszava: Bércsökkentéssel sújthatja a kormány az eladósodott kórházak vezetőit

Aj Vej-vej: Németországban a hangulat a harmincas éveket idézi

Aj Vej-vej: Németországban a hangulat a harmincas éveket idézi

Délutánra elvonul a csapadékos idő

Délutánra elvonul a csapadékos idő

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot