Síita vezetők az amerikai megszállás elleni békés szembeszegülésre szólították fel híveiket hétfőn Kerbelában, a síiták nagy évi zarándoklatán. Muktada al-Szadr vallási vezető szerint a tiltakozások eredménytelensége esetén az ellenállás más formáit is fontolóra veszik. Előzőleg síiták ezrei tüntettek az iraki fővárosban amiatt, hogy amerikai katonák állítólag őrizetbe vették egyik, az amerikai "megszállás" ellen ágáló vallási vezetőjüket.

A Reuters szerint mintegy kétezren gyűltek össze Bagdad belvárosában arra az Amerika-ellenes tüntetésre, amelyen a résztvevők Muhammad al-Fartuszi síita hittudós azonnali szabadon engedését követelték. A demonstrálók szerint Fartuszit és három társát amerikai katonák vették őrizetbe "minden ok nélkül", amikor azok Bagdadból a déli Kerbela városba, a nagy síita zarándoklatra tartottak. Amerikai részről egyelőre nem erősítették meg a vallási vezető elfogását. A hírek szerint Fartuszi közel áll egy radikális vallási csoporthoz, amelynek állítólag köze van egy mérsékelt síita vallási vezető április 10-i brutális meggyilkolásához Nedzsefben. Abdel Madzsid al-Hoei síita méltóságot nem sokkal azután lincselték meg, hogy visszatért hazájába londoni száműzetéséből.
Síita vallási vezetők az amerikai megszállás elleni békés szembeszegülésre szólították fel híveiket hétfőn Kerbelában, a síiták nagy évi zarándoklatán, amelyet harmadik imámjuk, a 680-ban az Omajjádok elleni csatában elesett Huszein sírjához tesznek. Muktada al-Szadr síita vallási vezető szerint a tiltakozások eredménytelensége esetén az ellenállás más formáit is fontolóra veszik. A második számú síita vallási vezető, Ali Huszein Szisztani egy képviselője arra buzdította az embereket, hogy csak egy reprezentatív iraki kormány felállása után kezdjék meg a békés ellenállást az Egyesült Államokkal szemben. A minden népcsoportot képviselő kormánynak kell gondoskodnia arról - tudatta -, hogy a szövetséges erők a lehető leghamarabb kivonuljanak az országból.
Síiták százezrei indultak hétfőn a Bagdadtól 80 kilométerre délre fekvő szent városba, hogy Huszein imám, Mohamed próféta unokája előtt tisztelegjenek. A Bagdadból Kerbelába vezető autópályán zarándokok ezrei korbáccsal verték a mellüket az imám iránti odaadásuk kifejezésére. Az AFP jelentése szerint vallási találkozónak nagy politikai jelentősége is van, mert a síiták évtizedek óta először mutathatják ki nyíltan erejüket. Jóllehet a 25 milliós iraki lakosság 60 százaléka tartozik e felekezethez, a szunnita Szaddám Huszein elnök kormányzása alatt kevés befolyásuk volt a politikára. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

Tolatóradar: 1,3 milliárddal egy McLaren a legdrágább eladó autó itthon

Tolatóradar: 1,3 milliárddal egy McLaren a legdrágább eladó autó itthon

Lefújnák az M0-s nyugati szakaszának továbbépítését

Lefújnák az M0-s nyugati szakaszának továbbépítését

Utcára küldi 320 millió forintos hiperautóját a Nissan

Utcára küldi 320 millió forintos hiperautóját a Nissan

Andy Vajna: Nekem semmi bajom Mészáros Lőrinccel

Andy Vajna: Nekem semmi bajom Mészáros Lőrinccel

A Corvinus egyetemi lapjában nem jelenhetett meg egy interjú a genderről

A Corvinus egyetemi lapjában nem jelenhetett meg egy interjú a genderről