Az atípusos tüdőgyulladást okozó SARS vírus negatívan hat a kínai idegenforgalomra, és elemzők attól tartanak, hatását a gazdaság más szektorai is megérezhetik. Amennyiben a járványt nem tudják megfékezni, a "befektetői bizalom a SARS áldozatává válhat", aminek komoly hatásai lehetnek a kínai gazdaságra nézve - állítják a UBS Warburg befektetési bankház szakértői.

Külföldi szakemberek megkérdőjelezik, hogy az év első negyedévében 56 százalékkal bővülő külföldi közvetlen beruházások tempója tartható-e és nem történik-e visszaesés Kínában. A külföldi közvetlen befektetéseknek meghatározó szerepe volt a kínai gazdaság fejlődésében.
A japán autóipari konszern, a Nissan mindenesetre már jelezte: késleltethetik a Sunny modell kínai gyártásának beindítását, mivel az utazási korlátozások miatt a külföldi vállalati szakértők kerülik a kantoni gyártelepet. A UBS Warburg befektetési bankház elemzői viszont azt állítják a tőzsdén jegyzett kínai cégek körében végzett felmérésükben, hogy Kantonban, a SARS által leginkább érintett területen a fertőzés a termelést csak igen csekély mértékben befolyásolta. A tartományban működő tajvani technológiai vállalatoknál sincs fennakadás, már csak azért sem - mert mint mondják - a külföldi üzletemberek az utazási kiesések ellenére e-mailekkel és a telekonferencia módszerével hatékonyan irányítják kínai cégeiket.
Amennyiben azonban a járványt nem tudják megfékezni, úgy az aláírásra váró külföldi beruházási megállapodások késedelmet szenvedhetnek, ezzel együtt pedig a "befektetői bizalom is a SARS áldozatává válhat", aminek komoly hatásai lehetnek a kínai gazdaságra nézve - állítják a UBS Warburg szakértői. Az idei kantoni vásáron, amit a Egészségügyi Világszervezet ajánlása ellenére is megrendeztek, 730 millió dollár értékű szerződéseket kötöttek az első három napon - jóval kevesebbet a múlt évi 16,8 milliárd dollárnál.
A kínai hatóságok kedden a belföldi turistaforgalom megfékezésével igyekeztek gátat vetni a végzetes, légzési zavarokat okozó SARS vírus terjedésének, lerövidítették a korábban egyhetes "aranyheti" szabadságolások és a három napos május elsejei ünnepségek idejét. Kínában az elmúlt három napban 13 ember halt meg az atípusos tüdőgyulladás következtében, és országszerte 194 új SARS-fertőzéses esetet észleltek. A hétfőn közölt legújabb adatokkal - amelyeket a Reuters brit hírügynökség idéz - összesen 92-re emelkedett Kínában a súlyos akut légúti szindrómában meghalt betegek száma, és 2001 megbetegedést állapítottak meg. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ki fognak borulni a rajongók a Trónok harca végén

Ki fognak borulni a rajongók a Trónok harca végén

Adventi irodalmi naptár - december 14.

Adventi irodalmi naptár - december 14.

Több millió dolláros ajándék karácsonyra! De vajon írtak róla szerződést?

Több millió dolláros ajándék karácsonyra! De vajon írtak róla szerződést?

Be kell mondanom a kamerába a nevemet, ha a rendőr kérdezi?

Be kell mondanom a kamerába a nevemet, ha a rendőr kérdezi?

Eközben az Aldi túlóra nélkül is 300 ezer forintos fizetést kínál

Eközben az Aldi túlóra nélkül is 300 ezer forintos fizetést kínál

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől

Mécsesekkel és egy szívszorító levéllel búcsúztak a 74-es troli törzsutasától, Eta nénitől