Tetszett a cikk?

Az atípusos tüdőgyulladást okozó SARS vírus negatívan hat a kínai idegenforgalomra, és elemzők attól tartanak, hatását a gazdaság más szektorai is megérezhetik. Amennyiben a járványt nem tudják megfékezni, a "befektetői bizalom a SARS áldozatává válhat", aminek komoly hatásai lehetnek a kínai gazdaságra nézve - állítják a UBS Warburg befektetési bankház szakértői.

Külföldi szakemberek megkérdőjelezik, hogy az év első negyedévében 56 százalékkal bővülő külföldi közvetlen beruházások tempója tartható-e és nem történik-e visszaesés Kínában. A külföldi közvetlen befektetéseknek meghatározó szerepe volt a kínai gazdaság fejlődésében.
A japán autóipari konszern, a Nissan mindenesetre már jelezte: késleltethetik a Sunny modell kínai gyártásának beindítását, mivel az utazási korlátozások miatt a külföldi vállalati szakértők kerülik a kantoni gyártelepet. A UBS Warburg befektetési bankház elemzői viszont azt állítják a tőzsdén jegyzett kínai cégek körében végzett felmérésükben, hogy Kantonban, a SARS által leginkább érintett területen a fertőzés a termelést csak igen csekély mértékben befolyásolta. A tartományban működő tajvani technológiai vállalatoknál sincs fennakadás, már csak azért sem - mert mint mondják - a külföldi üzletemberek az utazási kiesések ellenére e-mailekkel és a telekonferencia módszerével hatékonyan irányítják kínai cégeiket.
Amennyiben azonban a járványt nem tudják megfékezni, úgy az aláírásra váró külföldi beruházási megállapodások késedelmet szenvedhetnek, ezzel együtt pedig a "befektetői bizalom is a SARS áldozatává válhat", aminek komoly hatásai lehetnek a kínai gazdaságra nézve - állítják a UBS Warburg szakértői. Az idei kantoni vásáron, amit a Egészségügyi Világszervezet ajánlása ellenére is megrendeztek, 730 millió dollár értékű szerződéseket kötöttek az első három napon - jóval kevesebbet a múlt évi 16,8 milliárd dollárnál.
A kínai hatóságok kedden a belföldi turistaforgalom megfékezésével igyekeztek gátat vetni a végzetes, légzési zavarokat okozó SARS vírus terjedésének, lerövidítették a korábban egyhetes "aranyheti" szabadságolások és a három napos május elsejei ünnepségek idejét. Kínában az elmúlt három napban 13 ember halt meg az atípusos tüdőgyulladás következtében, és országszerte 194 új SARS-fertőzéses esetet észleltek. A hétfőn közölt legújabb adatokkal - amelyeket a Reuters brit hírügynökség idéz - összesen 92-re emelkedett Kínában a súlyos akut légúti szindrómában meghalt betegek száma, és 2001 megbetegedést állapítottak meg. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!