Az EU tízmillió euró értékű humanitárius gyorssegélyt indít útnak Irakba,még a héten; az Európai Bizottság a legsürgetőbb egészségügyi szükségletek kielégítésére szánja a szállítmányokat. A háború március 20-i kitörése óta a brüsszeli bizottság már mintegy 12,5 millió euróval támogatta az iraki humanitárius helyzet javítására irányuló intézkedéseket.

A biztottság által előirányzott 10 millió részét képezi annak a 100 milliós keretnek, amelyet az unió az idén ilyen célokra kíván fordítani. Egyelőre nincs szó olyan nagyobb szabású humanitárius légihíd beindításáról a sebesült gyerekek Európába szállítására, amilyenről Romano Prodi, a bizottság elnöke beszélt a múlt héten tartott athéni EU-csúcson. Prodi szerint azonban a bizottság erre vonatkozó javaslata megkapta az Európai Konferencián részt vevő 40 ország vezetőinek a támogatását, s Brüsszel már meg is kezdte a végrehajtás előkészítését.
Nielson szerint azonban most Elsősorban arról kívánnak gondoskodni, hogy a sebesültek iraki kórházakban, illetve a szomszédos országok egészségügyi intézményeiben kapjanak megfelelő ellátást, s Európába szállításuk csak azokban az esetekben kerül szóba, ha ez nem lehetséges - mondta Poul Nielson, az Európai Bizottság fejlesztési és humanitárius kérdésekért felelős tagja. A "légihídról" szóló nyilatkozatok valószínűleg a nem egészen pontos szóhasználat miatt adhattak okot félreértésekre a sajtóban - mondta a biztos.
Az Európai Bizottság már közvetlenül a fegyveres konfliktus kirobbanása után bejelentette, hogy 21 millió eurót gyakorlatilag azonnal rendelkezésre tud bocsátani a legsürgetőbb emberiességi műveletek megkezdésére. Egyidejűleg arra kérte az Európai Parlamentet és a miniszterek tanácsát - amelyek együtt alkotják az EU költségvetési hatóságát -, hogy a közösségi költségvetés szükségtartalékaiból szabadítsanak fel további 79 millió eurót ilyen célokra. Ez a húsvéti ünnepek előtti napokban megtörtént.
A bagdadi rezsim bukása után kezdődött fosztogatások az egészségügyi intézményeket sem kímélték. Egyes kórházakat teljesen kifosztottak, az ott kezelt betegeket pedig távozásra kényszerítették. Bagdadban még mindig nem állították helyre az ivóvíz- és az áramszolgáltatást, a kórházak hetek óta csak tartalék áramfejlesztőkkel tudnak működni, és mindenütt súlyos hiány van a sebesültek ellátásához szükséges felszerelésekből. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hosszú Katinka az év legjobbja a FINA-nál

Hosszú Katinka az év legjobbja a FINA-nál

Meddig tudnak még tovább drágulni a lakások?

Meddig tudnak még tovább drágulni a lakások?

Bejutott egy magyar rövidfilm az Oscar-esélyesek szűkített listájára

Bejutott egy magyar rövidfilm az Oscar-esélyesek szűkített listájára

Ibrahimovic jövőre sem tér vissza Európába

Ibrahimovic jövőre sem tér vissza Európába

A II. kerületben kezdik majd el tesztelni az iskolabuszokat

A II. kerületben kezdik majd el tesztelni az iskolabuszokat

Videó: Kiégett egy önjáró robot, ami ételt szállít ki rendelésre

Videó: Kiégett egy önjáró robot, ami ételt szállít ki rendelésre