Az 1986-ban felrobbant reaktorblokk fölött "a szarkofág tetejének beomlása teljességgel reális", ha nem építenek korszerűbb betonszerkezetet - jelentette ki az orosz atomenergiaügyi miniszter a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap keddi számában. Az illetékes ukrán minisztérium túlzónak találja Alekszandr Rumjancev aggodalmait.

Rumjancev szerint a 4. számú reaktor meglévő szarkofágja fölé egy újabb burkolatot kell építeni, amit a modern nehézbetonos építési technológiák lehetővé is tennének, egy ilyen építkezés azonban több száz millió dollárba kerülhet.
Ukrajna a nemzetközi Csernobili Szarkofág Alapba befolyó kedvezményes célfinanszírozási hitelekből valósítja meg a szarkofág biztonságos létesítménnyé változtatásának projektjét (angol rövidítéssel SIP), így az infrastruktúra kiépítését, a szarkofág átépítését, korszerűsítését, új műszaki berendezésekkel történő ellátását és a jelenlegi építmény stabilizálását. A tervek szerint a 4. reaktorblokk fölé új burkolatot emelnek, majd a régi építmény instabil elemeit lebontják, illetve megerősítik.
Egy minapi ukrán kormányhatározat értelmében a terv megvalósítása érdekében a megrendelő - a csernobili atomerőmű - összeállítja és az alap pénzét kezelő Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) egyezteti a munkálatok, szolgáltatások és áruk listáját, amely alapján éves kiadási költségvetés készül.
A terv költségeit - az engedélyeztetési kiadásokkal együtt - 768 millió dollárra becsülik, ebből Ukrajna részvétele 50 millió dollár. Az alap javára 26 ország és az Európai Unió adományozott. A szarkofág területén a tervek szerint idén tavasszal kezdődnek az építkezési munkák és a felrobbant reaktor fölé emelendő új burkolat munkálatainak befejezési határideje 2007. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Miközben nagyban tüntetnek, Orbán átugrott Bécsbe

Miközben nagyban tüntetnek, Orbán átugrott Bécsbe

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Előbb megérkezik a következő családi pótlék

Előbb megérkezik a következő családi pótlék

Három hónapra ítélték a szurkolót, aki az Újpest-Felcsút meccsen verekedett

Három hónapra ítélték a szurkolót, aki az Újpest-Felcsút meccsen verekedett