A Fehér Ház elutasította az ENSZ fegyverzetellenőreinek visszatérését Irakba, mert az Egyesült Államok és koalíciós szövetségesei vállalják a tömegpusztító fegyverek leszerelésének feladatát - jelentette be Ari Fleischer szóvivő. Hans Blix, a világszervezet fegyverzetellenőreinek vezetője szerint ugyanakkor az ellenőrök készen állnak a visszatérésre.

A Fehér Ház elutasító állásfoglalása újabb összecsapás lehetőségét vetíti előre a Biztonsági Tanácsban, amelynek döntenie kell az Irak elleni szankciók feloldásának a kérdéséről is. Az ENSZ BT számos tagja szorgalmazza, hogy az ENSZ fegyverzetellenőrei (UNMOVIC) fejezzék be a háborúval félbeszakadt tevékenységüket. Oroszország szerint az UNMOVIC-nak igazolnia kell a tömegpusztító fegyverek leszerelését ahhoz, hogy feloldhassák az Irak elleni szankciókat. Washington szerint a szankciók az iraki rezsim bukásával szükségtelenné váltak, s már csak az iraki népet sújtják.
Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek (UNMOVIC) a vezetője szerint szükség van az általa vezetett szakértőkre, mivel objektivitásuk és függetlenségük miatt hitelük van a világ szemében. Az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának vezetője kedden közölte a Biztonsági Tanáccsal, hogy a fegyverzetellenőrök készek visszatérni Irakba. Blixnek ez az első jelentése a háború március 20-i kitörése óta. Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint a világszervezet fegyverzetellenőreinek a megbízatása annak ellenére változatlanul érvényes, hogy a háború előtt kivonták őket a közép-keleti országból, és nekik kell igazolniuk, hogy Irakban leszerelték a tömegpusztító fegyvereket.
A Biztonsági Tanács legtöbb tagja szerint az UNMOVIC-nak folytatnia kell munkáját Irakban. Szergej Lavrov orosz ENSZ-nagykövet szerint csak az UNMOVIC szakértői ellenőrizhetik, hogy Irakban vannak-e tömegpusztító fegyverek. Cáfolta, hogy Oroszország ellenezné az Irak elleni ENSZ-szankciók Washingtonban sürgetett feloldását, ám "ez a döntés nem lehet automatikus, ahhoz teljesíteni kell a Biztonsági Tanács határozataiban előírt feltételeket" - hangsúlyozta.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kis Jézust ilyen furcsa jászolban még nem láttunk

Kis Jézust ilyen furcsa jászolban még nem láttunk

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja

Volt, hogy évekig keresték a rubinkincset a budakeszi Gyűrűk urai

Volt, hogy évekig keresték a rubinkincset a budakeszi Gyűrűk urai

Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában

Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Lökdösődésben végződött a tüntetés, a Kossuth térre nyomulnak a demonstrálók

Lökdösődésben végződött a tüntetés, a Kossuth térre nyomulnak a demonstrálók