Tetszett a cikk?

A Fehér Ház elutasította az ENSZ fegyverzetellenőreinek visszatérését Irakba, mert az Egyesült Államok és koalíciós szövetségesei vállalják a tömegpusztító fegyverek leszerelésének feladatát - jelentette be Ari Fleischer szóvivő. Hans Blix, a világszervezet fegyverzetellenőreinek vezetője szerint ugyanakkor az ellenőrök készen állnak a visszatérésre.

A Fehér Ház elutasító állásfoglalása újabb összecsapás lehetőségét vetíti előre a Biztonsági Tanácsban, amelynek döntenie kell az Irak elleni szankciók feloldásának a kérdéséről is. Az ENSZ BT számos tagja szorgalmazza, hogy az ENSZ fegyverzetellenőrei (UNMOVIC) fejezzék be a háborúval félbeszakadt tevékenységüket. Oroszország szerint az UNMOVIC-nak igazolnia kell a tömegpusztító fegyverek leszerelését ahhoz, hogy feloldhassák az Irak elleni szankciókat. Washington szerint a szankciók az iraki rezsim bukásával szükségtelenné váltak, s már csak az iraki népet sújtják.
Hans Blix, az ENSZ fegyverzetellenőreinek (UNMOVIC) a vezetője szerint szükség van az általa vezetett szakértőkre, mivel objektivitásuk és függetlenségük miatt hitelük van a világ szemében. Az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának vezetője kedden közölte a Biztonsági Tanáccsal, hogy a fegyverzetellenőrök készek visszatérni Irakba. Blixnek ez az első jelentése a háború március 20-i kitörése óta. Kofi Annan ENSZ-főtitkár szerint a világszervezet fegyverzetellenőreinek a megbízatása annak ellenére változatlanul érvényes, hogy a háború előtt kivonták őket a közép-keleti országból, és nekik kell igazolniuk, hogy Irakban leszerelték a tömegpusztító fegyvereket.
A Biztonsági Tanács legtöbb tagja szerint az UNMOVIC-nak folytatnia kell munkáját Irakban. Szergej Lavrov orosz ENSZ-nagykövet szerint csak az UNMOVIC szakértői ellenőrizhetik, hogy Irakban vannak-e tömegpusztító fegyverek. Cáfolta, hogy Oroszország ellenezné az Irak elleni ENSZ-szankciók Washingtonban sürgetett feloldását, ám "ez a döntés nem lehet automatikus, ahhoz teljesíteni kell a Biztonsági Tanács határozataiban előírt feltételeket" - hangsúlyozta.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!