Az Egyesült Államok figyelmeztette Jasszer Arafat palesztin elnököt, hogy viselnie kell a következményeket, amennyiben Mahmúd Abbász kijelölt miniszterelnöknek nem sikerülne megalakítania kormányát. Arafat egyelőre nem fogadja el Mohamed Dahlan kinevezését belbiztonsági miniszterré, míg Abbász ragaszkodik ehhez; a kormányalakítás határideje szerda éjfél.

Washington szerdára virradóra hozta Jasszer Arafat tudomására, hogy viselnie kell minden következményt a kormányalakítás esetleges kudarcáért - közölte egy névtelenséget kérő palesztin tisztviselő. Telefonon beszélt Arafattal Tony Blair brit kormányfő is, hangsúlyozva, hogy a kormány megalakulására van szükség ahhoz, hogy a nemzetközi közösség diplomáciai lépéseket tegyen az izraeli-palesztin konfliktus rendezése érdekében.
Hoszni Mubarak egyiptomi elnök kétszer beszélt a közelmúltban Arafattal, és hírszerzési főnökét is elküldte Rámalláhba. Amr Musza, az Arab Liga főtitkára, Jeórjosz Papanderu görög külügyminiszter, továbbá a katari diplomácia vezetője és Andrej Vdovin közel-keleti orosz küldött is több konzultációt folytatott a palesztin elnökkel.
Colin Powell külügyminiszter a PBS televíziónak kijelentette: Jasszer Arafat "nem mindig adta tanúbizonyságát annak a tekintélynek, amelyet elvár az ember egy palesztin vezetőtől; ha Arafat nem engedi meg Mahmúd Abbásznak, hogy megalakítsa a palesztin kormányt, akkor újabb nagy alkalmat szalasztanak el, Arafat hibájából". Maguk a palesztinok fognak a leginkább szenvedni, és további ártatlan életekbe kerülhet, ha folytatódik ez a válság - tette hozzá.
A palesztin kormány megalakításával megbízott Abbász ragaszkodik néhány miniszter személyéhez, köztük a belbiztonsági tárca élére jelölt Mohamed Dahlanéhoz, Arafat azonban hallani sem akar ez utóbbiról. A kormányalakítási megbízás határideje szerdán éjfélkor jár le; ha Abbász addig nem jár sikerrel, le kell mondania. Kedden kudarccal végződtek Arafat és Abbász tárgyalásai. A kijelölt kormányfő palesztin források szerint nem szándékozik folytatni a megbeszéléseket. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Átadták a 2018-as Prima Primissima Díjakat

Átadták a 2018-as Prima Primissima Díjakat

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

Schmidt Mária saját fegyverével próbálta Heislert megtámadni

Schmidt Mária saját fegyverével próbálta Heislert megtámadni

Kimi Räikkönen és a vodka találkozása a színpadon – videó

Kimi Räikkönen és a vodka találkozása a színpadon – videó

Katonai géppel repül Orbán Viktor

Katonai géppel repül Orbán Viktor

Marseille-ben is áll a bál

Marseille-ben is áll a bál