Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok figyelmeztette Jasszer Arafat palesztin elnököt, hogy viselnie kell a következményeket, amennyiben Mahmúd Abbász kijelölt miniszterelnöknek nem sikerülne megalakítania kormányát. Arafat egyelőre nem fogadja el Mohamed Dahlan kinevezését belbiztonsági miniszterré, míg Abbász ragaszkodik ehhez; a kormányalakítás határideje szerda éjfél.

Washington szerdára virradóra hozta Jasszer Arafat tudomására, hogy viselnie kell minden következményt a kormányalakítás esetleges kudarcáért - közölte egy névtelenséget kérő palesztin tisztviselő. Telefonon beszélt Arafattal Tony Blair brit kormányfő is, hangsúlyozva, hogy a kormány megalakulására van szükség ahhoz, hogy a nemzetközi közösség diplomáciai lépéseket tegyen az izraeli-palesztin konfliktus rendezése érdekében.
Hoszni Mubarak egyiptomi elnök kétszer beszélt a közelmúltban Arafattal, és hírszerzési főnökét is elküldte Rámalláhba. Amr Musza, az Arab Liga főtitkára, Jeórjosz Papanderu görög külügyminiszter, továbbá a katari diplomácia vezetője és Andrej Vdovin közel-keleti orosz küldött is több konzultációt folytatott a palesztin elnökkel.
Colin Powell külügyminiszter a PBS televíziónak kijelentette: Jasszer Arafat "nem mindig adta tanúbizonyságát annak a tekintélynek, amelyet elvár az ember egy palesztin vezetőtől; ha Arafat nem engedi meg Mahmúd Abbásznak, hogy megalakítsa a palesztin kormányt, akkor újabb nagy alkalmat szalasztanak el, Arafat hibájából". Maguk a palesztinok fognak a leginkább szenvedni, és további ártatlan életekbe kerülhet, ha folytatódik ez a válság - tette hozzá.
A palesztin kormány megalakításával megbízott Abbász ragaszkodik néhány miniszter személyéhez, köztük a belbiztonsági tárca élére jelölt Mohamed Dahlanéhoz, Arafat azonban hallani sem akar ez utóbbiról. A kormányalakítási megbízás határideje szerdán éjfélkor jár le; ha Abbász addig nem jár sikerrel, le kell mondania. Kedden kudarccal végződtek Arafat és Abbász tárgyalásai. A kijelölt kormányfő palesztin források szerint nem szándékozik folytatni a megbeszéléseket. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!