Tetszett a cikk?

Az amerikai külügyminiszter egy televíziós interjúban következményekkel fenyegette meg Franciaországot az iraki válságban játszott háborúellenes szerepe miatt. Korábban Franciaország ENSZ-nagykövete váratlanul az Irak ellen érvényben lévő szankcióknak az Egyesült Államok által is követelt azonnali felfüggesztését javasolta - írja a BBC.

A PBS televíziónak nyilatkozva Colin Powell kijelentette: Washingtonnak "az összes szempont figyelembevételével" és a Párizs által tanúsított magatartás fényében kell megvizsgálnia Franciaországhoz fűződő viszonyát; az esetleges következmények jellegét a külügyminiszter nem taglalta.
Powell mindezt azután mondta, hogy Franciaország ENSZ-nagykövete váratlanul az Irak ellen érvényben lévő szankciók azonnali felfüggesztését javasolta, hasonlóan az Egyesült Államokhoz, amely szerint Szaddám Huszein rezsimjének bukása után a szankciók immár csak az iraki népet sújtják - írja a BBC, amely úgy tudja, hétfőn magasrangú amerikai tisztségviselők tanácskoztak a Franciaországgal szemben alkalmazandó eszközökről. A BBC értesülése szerint "alternatív mechanizmusokat igyekeztek kitalálni Franciaország lépéseinek kezelésére, nemcsak a NATO-n belül, hanem szélesebb értelemben is".
Franciaország az iraki háború megindítása előtt vétót helyezett kilátásba a Biztonsági Tanács elé terjeszteni tervezett második brit-amerikai határozati javaslatra, amely az elsőnél határozottabb megfogalmazásban tette volna lehetővé a katonai erő alkalmazását Irakkal szemben. A vétófenyegetést az ENSZ-felhatalmazás kieszközlésére törekvő brit diplomácia módosító javaslataitól függetlenül is fenntartotta Franciaország, ezért a beterjesztők - Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Spanyolország - végül nem terjesztették a BT elé a dokumentumot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!