A kilátásba helyezett rágalmazási per ellenére újabb vádakkal állt elő a szerdai The Daily Telegraph George Galloway brit munkáspárti képviselő ellen, olyan értesülést idézve, amely szerint a kormánypárti törvényhozó a neki juttatott iraki pénzek emelését kérte. A botrány kedden robbant ki Nagy-Britanniában: a lap iraki titkosszolgálati iratokra hivatkozva azt állította, hogy a Huszein-rezsimhez fűződő baráti kapcsolatairól közismert Galloway korábban évente legalább 375 ezer fontot kasszírozott illegális iraki olajügyletekből.

A legnagyobb konzervatív brit lap keddi száma rég nem látott belpolitikai botrányt kavart Nagy-Britanniában. Értesülései szerint a szövetségesek által megdöntött iraki rezsim a korábbi években félévente 3 millió hordó olaj kereskedési jogát adta oda a képviselőnek az "olajat élelmiszerért" ENSZ-program kijátszásával, és Galloway az értékesítés utáni részesedésből jutott az évi több százezer fontos jövedelemhez.
A képviselő azonnal megkezdte a rágalmazási per jogi előkészítését a The Daily Telegraph ellen, a vezető jobboldali napilap azonban szerdán újabb iraki titkosszolgálati iratokból idézett. Ezek arról tanúskodnak, hogy a kormányzó brit Munkáspárt balszélének saját kormányában is rendkívül népszerűtlen veteránja még több pénzt kért az irakiaktól, de ezt már Szaddám Huszein volt iraki elnök elutasította. A bagdadi külügyminisztérium felégetett és kifosztott épületéből származó iratok egyike szerint Huszein igen magas szintű bizottságot állított fel a kérés tanulmányozására, amelynek tagja volt többek között Taha Jaszin Ramadan akkori alelnök és Tarik Aziz miniszterelnök-helyettes is. A lap szerint Szaddám Huszein azonban előre kijelölte a bizottság egyetlen lehetséges döntését, azt a megjegyzést fűzve a 2000 májusában kelt rendelethez, hogy Galloway "kivételes támogatásra" vonatkozó kérésének teljesítését Irak nem engedheti meg magának.
Galloway több mint egy évtizede vehemensen kampányol a mindenkori brit kormányok Irak-politikája ellen, többször járt Bagdadban Szaddám Huszeinnél, és különös erővel szállt szembe a mostani iraki háborúval, amelynek eredményeként összedőlt Huszein rezsimje. Az iraki titkosszolgálati kapcsolatokkal meggyanúsított brit munkáspárti képviselő szerint az ellene felhozott vád része annak a hadjáratnak, amelynek célja "a baloldalon szóló fontos hangok" elnémítása. Galloway, akivel a BBC tévé kedd este interjút közölt, azt mondta: az "olajat élelmiszerért" programot nem a bagdadi kormány, hanem az ENSZ bonyolította, és minden egyes tranzakció a világszervezet saját bankján keresztül zajlott, vagyis nagyon gyorsan ki lehetett volna deríteni, ha ő e szankcióprogrammal visszaélve kereskedett volna iraki olajjal. A szerdai The Daily Telegraph megjegyzi, hogy Galloway 250 ezer font értékű portugáliai villájából védi magát, londoni lakhelye pedig egy 800 ezer fontot érő, háromszintes kertes ház. A Munkáspárt még kedden közölte, hogy vizsgálatot indít a képviselővel szemben felmerült "rendkívül súlyos gyanú" ügyében. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Brutális baleset Veszprémnél, két halott

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

A szombati tüntetésen megsérült MSZP-alelnök elmondta, mi történt

A szombati tüntetésen megsérült MSZP-alelnök elmondta, mi történt

Trump szerint a franciák valójában a párizsi klímaegyezmény ellen tüntetnek

Trump szerint a franciák valójában a párizsi klímaegyezmény ellen tüntetnek

Lefújnák az M0-s nyugati szakaszának továbbépítését

Lefújnák az M0-s nyugati szakaszának továbbépítését