Tetszett a cikk?

A kilátásba helyezett rágalmazási per ellenére újabb vádakkal állt elő a szerdai The Daily Telegraph George Galloway brit munkáspárti képviselő ellen, olyan értesülést idézve, amely szerint a kormánypárti törvényhozó a neki juttatott iraki pénzek emelését kérte. A botrány kedden robbant ki Nagy-Britanniában: a lap iraki titkosszolgálati iratokra hivatkozva azt állította, hogy a Huszein-rezsimhez fűződő baráti kapcsolatairól közismert Galloway korábban évente legalább 375 ezer fontot kasszírozott illegális iraki olajügyletekből.

A legnagyobb konzervatív brit lap keddi száma rég nem látott belpolitikai botrányt kavart Nagy-Britanniában. Értesülései szerint a szövetségesek által megdöntött iraki rezsim a korábbi években félévente 3 millió hordó olaj kereskedési jogát adta oda a képviselőnek az "olajat élelmiszerért" ENSZ-program kijátszásával, és Galloway az értékesítés utáni részesedésből jutott az évi több százezer fontos jövedelemhez.
A képviselő azonnal megkezdte a rágalmazási per jogi előkészítését a The Daily Telegraph ellen, a vezető jobboldali napilap azonban szerdán újabb iraki titkosszolgálati iratokból idézett. Ezek arról tanúskodnak, hogy a kormányzó brit Munkáspárt balszélének saját kormányában is rendkívül népszerűtlen veteránja még több pénzt kért az irakiaktól, de ezt már Szaddám Huszein volt iraki elnök elutasította. A bagdadi külügyminisztérium felégetett és kifosztott épületéből származó iratok egyike szerint Huszein igen magas szintű bizottságot állított fel a kérés tanulmányozására, amelynek tagja volt többek között Taha Jaszin Ramadan akkori alelnök és Tarik Aziz miniszterelnök-helyettes is. A lap szerint Szaddám Huszein azonban előre kijelölte a bizottság egyetlen lehetséges döntését, azt a megjegyzést fűzve a 2000 májusában kelt rendelethez, hogy Galloway "kivételes támogatásra" vonatkozó kérésének teljesítését Irak nem engedheti meg magának.
Galloway több mint egy évtizede vehemensen kampányol a mindenkori brit kormányok Irak-politikája ellen, többször járt Bagdadban Szaddám Huszeinnél, és különös erővel szállt szembe a mostani iraki háborúval, amelynek eredményeként összedőlt Huszein rezsimje. Az iraki titkosszolgálati kapcsolatokkal meggyanúsított brit munkáspárti képviselő szerint az ellene felhozott vád része annak a hadjáratnak, amelynek célja "a baloldalon szóló fontos hangok" elnémítása. Galloway, akivel a BBC tévé kedd este interjút közölt, azt mondta: az "olajat élelmiszerért" programot nem a bagdadi kormány, hanem az ENSZ bonyolította, és minden egyes tranzakció a világszervezet saját bankján keresztül zajlott, vagyis nagyon gyorsan ki lehetett volna deríteni, ha ő e szankcióprogrammal visszaélve kereskedett volna iraki olajjal. A szerdai The Daily Telegraph megjegyzi, hogy Galloway 250 ezer font értékű portugáliai villájából védi magát, londoni lakhelye pedig egy 800 ezer fontot érő, háromszintes kertes ház. A Munkáspárt még kedden közölte, hogy vizsgálatot indít a képviselővel szemben felmerült "rendkívül súlyos gyanú" ügyében. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!