Az Európai Bizottság nem fogadta el azokat a javaslatokat, amelyeket Valéry Giscard d'Estaing, az Európa jövőjével foglalkozó konvent elnöke terjesztett a testület elnöksége elé az EU intézményi szerkezetének reformjáról.

Az Európai Bizottság sem a javaslatok előterjesztésének módjával, sem azok legfontosabb tartalmi elemeivel nem ért egyet. Állásfoglalása szerint a javaslatok nem a tanácskozó gyűlésben eddig alkalmazott munkamódszert, a demokratikus vitát és kompromisszumkeresést támogatják.
A kibővítendő unió intézményi felépítését illetően Giscard d'Estaing elnök azt a megoldást támogatja, amely szerint az EU élére hosszabb időre szóló megbízatással rendelkező elnököt választanának, s egyidejűleg megszüntetnék a rendszeres időközönként váltakozó soros elnökségek jelenlegi rendszerét. Giscard azt is javasolta, hogy az Európai Tanács intézményi keretein belül hozzanak létre egy hétfős "irodát" - tagjai között az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökével -, amely az unió tevékenységének összehangoltsága felett őrködne.
A bizottság szerint egy ilyen megoldás megbontaná az uniós intézmények közötti egyensúlyt, veszélyeztetné a tagországok egyenlőségének elvét és a közöttük meglévő bizalmat. Az uniónak pontosan meghatározott és teljes mértékben elszámoltatható végrehajtó intézményre van szüksége, amely a közös európai érdekeket képviseli - áll a bírálatban. A bizottság szerint a javaslatokban nem szerepel egyértelmű utalás arra, ki töltené be ezt a szerepet, és nem történik említés a bizottság végrehajtói feladatköréről sem, holott a kibővített unióban ez a mostaninál is fontosabb lenne. A bizottság állásfoglalása szerint az elnökök és alelnökök számának gyarapítása, egy új "iroda" felállítása csak a zavart növelné, a hivatali apparátusok megkettőzése pedig ellentmond mind a józan észnek, mind az eddigi elképzeléseknek.
A konvent csütörtökön és pénteken tartja következő plenáris ülését, amelyen az uniós intézmények átalakítása szerepel a napirenden. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem sikerült megbuktatni a lengyel kormányt

Nem sikerült megbuktatni a lengyel kormányt

Videó: Arcon fújták a rendőrök a füstgránátos tüntetőket

Videó: Arcon fújták a rendőrök a füstgránátos tüntetőket

Hangfelvételen, ahogy a rendőrök veréssel fenyegetnek egy tüntetőt

Hangfelvételen, ahogy a rendőrök veréssel fenyegetnek egy tüntetőt

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája

Jön az újabb tüntetés, megvan a felszólalók listája

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő

Ismét hatalomra kerülhet a korrupció miatt leváltott Srí Lanka-i kormányfő