Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság nem fogadta el azokat a javaslatokat, amelyeket Valéry Giscard d'Estaing, az Európa jövőjével foglalkozó konvent elnöke terjesztett a testület elnöksége elé az EU intézményi szerkezetének reformjáról.

Az Európai Bizottság sem a javaslatok előterjesztésének módjával, sem azok legfontosabb tartalmi elemeivel nem ért egyet. Állásfoglalása szerint a javaslatok nem a tanácskozó gyűlésben eddig alkalmazott munkamódszert, a demokratikus vitát és kompromisszumkeresést támogatják.
A kibővítendő unió intézményi felépítését illetően Giscard d'Estaing elnök azt a megoldást támogatja, amely szerint az EU élére hosszabb időre szóló megbízatással rendelkező elnököt választanának, s egyidejűleg megszüntetnék a rendszeres időközönként váltakozó soros elnökségek jelenlegi rendszerét. Giscard azt is javasolta, hogy az Európai Tanács intézményi keretein belül hozzanak létre egy hétfős "irodát" - tagjai között az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökével -, amely az unió tevékenységének összehangoltsága felett őrködne.
A bizottság szerint egy ilyen megoldás megbontaná az uniós intézmények közötti egyensúlyt, veszélyeztetné a tagországok egyenlőségének elvét és a közöttük meglévő bizalmat. Az uniónak pontosan meghatározott és teljes mértékben elszámoltatható végrehajtó intézményre van szüksége, amely a közös európai érdekeket képviseli - áll a bírálatban. A bizottság szerint a javaslatokban nem szerepel egyértelmű utalás arra, ki töltené be ezt a szerepet, és nem történik említés a bizottság végrehajtói feladatköréről sem, holott a kibővített unióban ez a mostaninál is fontosabb lenne. A bizottság állásfoglalása szerint az elnökök és alelnökök számának gyarapítása, egy új "iroda" felállítása csak a zavart növelné, a hivatali apparátusok megkettőzése pedig ellentmond mind a józan észnek, mind az eddigi elképzeléseknek.
A konvent csütörtökön és pénteken tartja következő plenáris ülését, amelyen az uniós intézmények átalakítása szerepel a napirenden. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!