Tetszett a cikk?

Az Algéria déli részén eltűnt 31 európai turistát valószínűleg egy szakadár terrorista csoport tartja fogva védőpajzs gyanánt - közölte szerdán a Profil című osztrák politikai hetilap.

A Profil szerint a túszejtők között lehetnek az al-Kaida terrorszervezet tagjai is. Algéria februárban az Egyesült Államoktól és Líbiától jelzéseket kapott, miszerint az al-Kaida harcosai az ország déli részén táborokat rendeznek be; ezt követően a hatóságok katonai repülőgépekkel többször is átkutatták a térséget. Ez felbolygatta a csoportot, s mintegy saját védelmükre ejtették túszul a turistákat, hogy így hárítsák el az algériai hatóságok esetleges támadását.
A lap szerint a túszejtőkkel - részben közvetítők útján - többször is tárgyaltak az algériai hatóságok, a kapcsolat azonban megszakadt. Az algériai hatóságok rádióüzenetek lehallgatása alapján feltételezik, hogy az európaiak a körülményekhez képest jól vannak. A túszejtők egyelőre nem támasztottak konkrét követeléseket; elsősorban saját túlélésüket akarják biztosítani akciójukkal. A terület, ahol utoljára látták az eltűnt turistákat, hegyes, sziklás vidék, amelyen az algériai katonaság csak igen nehezen tudna akciót indítani. Jelenleg a túszokat vélhetően Illizi várostól mintegy 80 kilométerre délre tartják fogva.
Az algériai sivatag déli részén hetekkel ezelőtt 15 német, 10 osztrák, négy svájci és egy-egy holland és svéd utazónak veszett nyoma, több csoportban: az első turisták február végén, az utolsó néhány turista pedig április végén tűnt el. Az érintett európai országok összekötőket, kommandósokat és titkosszolgálati embereket küldtek a turisták felkutatására, de az algériai hatóságokra hagyják az ügy intézését. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!