Az Algéria déli részén eltűnt 31 európai turistát valószínűleg egy szakadár terrorista csoport tartja fogva védőpajzs gyanánt - közölte szerdán a Profil című osztrák politikai hetilap.

A Profil szerint a túszejtők között lehetnek az al-Kaida terrorszervezet tagjai is. Algéria februárban az Egyesült Államoktól és Líbiától jelzéseket kapott, miszerint az al-Kaida harcosai az ország déli részén táborokat rendeznek be; ezt követően a hatóságok katonai repülőgépekkel többször is átkutatták a térséget. Ez felbolygatta a csoportot, s mintegy saját védelmükre ejtették túszul a turistákat, hogy így hárítsák el az algériai hatóságok esetleges támadását.
A lap szerint a túszejtőkkel - részben közvetítők útján - többször is tárgyaltak az algériai hatóságok, a kapcsolat azonban megszakadt. Az algériai hatóságok rádióüzenetek lehallgatása alapján feltételezik, hogy az európaiak a körülményekhez képest jól vannak. A túszejtők egyelőre nem támasztottak konkrét követeléseket; elsősorban saját túlélésüket akarják biztosítani akciójukkal. A terület, ahol utoljára látták az eltűnt turistákat, hegyes, sziklás vidék, amelyen az algériai katonaság csak igen nehezen tudna akciót indítani. Jelenleg a túszokat vélhetően Illizi várostól mintegy 80 kilométerre délre tartják fogva.
Az algériai sivatag déli részén hetekkel ezelőtt 15 német, 10 osztrák, négy svájci és egy-egy holland és svéd utazónak veszett nyoma, több csoportban: az első turisták február végén, az utolsó néhány turista pedig április végén tűnt el. Az érintett európai országok összekötőket, kommandósokat és titkosszolgálati embereket küldtek a turisták felkutatására, de az algériai hatóságokra hagyják az ügy intézését. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kormányinfó: Törvénytelen volt a Kossuth téri tüntetés

Kormányinfó: Törvénytelen volt a Kossuth téri tüntetés

Holnap kiderül: áttörést ígér az telefonok okosságában a chipgyártó

Holnap kiderül: áttörést ígér az telefonok okosságában a chipgyártó

Bécsben a biciklisek negyede télen sem teszi le a kerékpárt

Bécsben a biciklisek negyede télen sem teszi le a kerékpárt

Adventi irodalmi naptár – december 12.

Adventi irodalmi naptár – december 12.

Megdőlt egy népszerű tévhit a rejtvényfejtésről

Megdőlt egy népszerű tévhit a rejtvényfejtésről

Karácsony előtt száll rá a webáruházakra a kormány

Karácsony előtt száll rá a webáruházakra a kormány