A madridi Legfelsőbb Bíróság elrendelte a Baszk Haza és Szabadság (ETA) nevű szeparatista terrorszervezet politikai pártja, a betiltott Batasuna (Egység) baszk parlamenti csoportjának feloszlatását és vagyonának elkobzását. A betiltás ellenére a május 25-én esedékes, helyközi választásokon a Batasuna több mint hétszáz tagja indul önálló jelöltként. A rendőrség készültségben van, mert ETA-terrorakcióktól tart.

Az ETA pártja a Baszk Autonóm Tartomány parlamentjében hét képviselővel rendelkezik; a képviselők közül az egyik rendőrségi körözés alatt áll. A párt parlamenti csoportjának feloszlatása mellett a Legfelsőbb Bíróság elrendelte az állami támogatások és szubvenciók megvonását, a párt internetes honlapjának a bezárását, valamint ingó és ingatlan vagyonának felmérését. E vagyont árverésen értékesítik, a befolyó összeget a terrorizmus áldozatainak szánják.
Egy esetleges ETA-akciótól tartva a hatóságok megerősítették az ellenőrzést a francia-spanyol határon, hogy elkerüljék kommandók vagy robbanóanyag átszállítását. A készültségre az is okot ad, hogy az ETA Gara című lapjában bejelentette, hogy "addig nem lesz béke, amíg Baszkföld jogait el nem ismerik".
Az ETA a spanyol és a francia Baszkföld leválását, és önálló országgá alakulását hirdeti Navarra tartomány annektálásával. A Baszk Autonóm Tartomány ugyanakkor jelentős jogokkal és önállósággal rendelkezik, többek között saját rendőrsége is van. Az ETA szeparatista tervét az abszolút többségben kormányzó Baszk Nacionalista Párt (PNV) is átvette, bár az ETA szerint "nem eléggé radikális módon". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A fogadóirodák szerint angol csapattól érkezik Mourinho utódja

A fogadóirodák szerint angol csapattól érkezik Mourinho utódja

Szokott Instagramozni? Frissítsen rá az appra, több újdonság is került bele

Szokott Instagramozni? Frissítsen rá az appra, több újdonság is került bele

Kapzsisági adót vet ki a bankokra Románia

Kapzsisági adót vet ki a bankokra Románia

Török Gábor: A fal most dőlt le a Jobbik és a baloldal között

Török Gábor: A fal most dőlt le a Jobbik és a baloldal között

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Így szaval Majka Varró Danit (videó)

Elkészült a Facebook-keret, amivel a profilképére is kiírhatja, hogy "O1G"

Elkészült a Facebook-keret, amivel a profilképére is kiírhatja, hogy "O1G"