Tetszett a cikk?

Amennyiben a köztársasági elnök is aláírja, szeptember elsejétől komoly szigorítások lépnek életbe a szlovák büntetőjogban: harmadszor ismétlődő súlyos bűncselekmény esetén az elítélt csakis szigorított életfogytiglani szabadságvesztésre számíthat. Ugyancsak szigorúan büntetik a jövőben a klónozási kísérleteket is.

A szlovák parlament csütörtökön a "harmadjára elég" elv alapján úgy módosította a büntető törvénykönyvet, hogy - "bizonyos feltételek fennforgása esetén" - csakis életfogytiglanra ítélhető az a személy, aki olyan súlyos bűncselekményt követ el, amilyenért korábban már kétszer elítélték, s korábbi büntetését legalább részben letöltötte. A honatyák konkrétan meghatározták azokat a bűncselekményeket, amelyekért harmadszori elkövetés esetén nem adható kegyelem. Ezek közé tartoznak többek között a terrorcselekmények és a terrorizmus fogalmát kimerítő törvényellenes cselekmények, de ugyanide sorolandó a gyermekpornográfia és -kereskedelem, a családon belül elkövetett erőszakos bűncselekmény, a gyilkosság és a súlyos testi sértés.
A csütörtökön módosított szlovák büntető törvénykönyv szerint a jövőben háromtól nyolc évig terjedő szabadságvesztés jár annak a személynek, aki emberi lény bármilyen módon történő klónozására tesz kísérletet. Ha ugyanezt szervezett csoport tagjaként teszi, öttől tizenkét évig terjedő szabadságvesztésre számíthat. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!