Tetszett a cikk?

Kivonják az amerikai katonákat az arab királyságból - jelentette be Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szaúd-arábiai látogatásán. A döntést azzal indokolta, hogy nincs már szükség a katonákra, mivel az iraki háború végeztével befejeződött az Irak számára korábban kijelölt repüléstilalmi övezetek ellenőrzése; a Rijád melletti Prince Sultan támaszponton az 1991-es öbölháború óta ötezer katona állomásozott.

A légi bázison lévő amerikai légtérellenőrző központot a katari al-Udaid támaszpontra helyezik át - közölték a miniszter kíséretében lévő amerikai hivatalnokok. Tekintettel az iraki rendszer bukását követően a térségben végbement fejleményekre, az Egyesült Államok "automatikusan" csökkenti katonai jelenlétét a Perzsa-öbölben - mondta Rumsfeld a támaszponton szaúdi kollégájával, Szultan bin Abdel-Aziz herceggel közösen tartott sajtótájékoztatóján. A herceg megerősítette, hogy már nincs szükség az amerikai csapatok szaúd-arábiai jelenlétére, cáfolta viszont, hogy nézetkülönbségek lennének a két állam között; a technológia, a kiképzés és a hadgyakorlatok terén tovább folytatódik együttműködésük - jelentette ki.
A CNN kormányhivatalnokokra hivatkozó jelentése szerint az amerikaiak al-Udaidba költözése "az elkövetkező hónapokban" várható. A Prince Sultan támaszpontot 2001-ben tetemes költségekkel építették ki a térségben az akkor legmodernebb amerikai parancsnoki központtá. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!