Tetszett a cikk?

A mintának szánt közép-iraki Moszulban az egymással rivalizáló népcsoportok 24 tagú ideiglenes tanácsot választottak hétfőn a harmadik legnagyobb iraki város irányítására. A tanácsnokok megfogadták, hogy megőrzik a soknemzetiségű vidék egységét, és védelmezik érdekeit.

A testület tagjai a moszuli főbíró előtt, az Irak északnyugati részéért felelős David Petraeus amerikai vezérőrnagy jelenlétében tették le a hivatali esküt. A testületet a Moszuli Társasági Klubban választotta meg a különböző népcsoportokat képviselő mintegy 250 delegátus. A tanács várhatóan még a hétfői nap folyamán megválasztja Irak harmadik legnagyobb városának polgármesterét három független jelölt - egy orvos, egy volt rendőrfőnök és egy olyan volt tábornok közül, akinek fivérért Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök ölette meg.
A delegátusok közül többen kivonultak a gyűlésről, tiltakozásul amiatt, hogy a küldöttek "etnikai vonalak mentén megosztottak". Petraeus szerint a protestáló küldöttek valójában olyan radikális iszlámisták, akik nem hisznek a képviseleti kormányzásban.
Moszul arab többségű, de jelentős kurd kisebbség, továbbá türkmének, asszír keresztények és más csoportok által lakott város. Ennek megfelelően a tanácsban hét arab, három kurd, két asszír keresztény, egy türkmén és egy sebak képviseli magának a városnak a lakóit, hat arab, egy jazidi és egy asszír keresztény a város körüli tartományt, és tagja a testületnek két volt tábornok is. A vegyes etnikai összetétel a nemzetiségek közti konfliktus fellángolásával fenyegetett a múlt havi fosztogatás és erőszak után, de a megszálló hatóságok most mintavárosként állítják Moszult az ország többi része elé. A térségért felelős amerikai vezérőrnagy a megnyitón felhívta a delegátusok figyelmét, hogy "az iraki demokratikus folyamat születésénél vannak jelen", és felszólította őket, hogy ragadják meg a történelmi alkalmat, amely jelentős esemény nemcsak Moszul, hanem egész Irak számára. A város önjelölt polgármestere, Misaan al-Dzsiburi, aki az amerikai és kurd katonák bevonulása után nyilvánította magát a város vezetőjévé, közölte, hogy önként átadja a hatalmat az etnikai csoportok által megválasztandó polgármesternek.
Amerikai katonai tisztségviselők szerint két évbe is beletelhet, míg szabályos választásokat tarthatnak Irakban a világ más részein szerzett tapasztalatok alapján. A választási folyamattal kapcsolatos fenntartások ellenére Moszulban helyreállóban van a rend. Amerikai katonák helyi rendőrökkel együtt járőröznek, a bankok megkezdték a fizetések folyósítását, megindult a vasúti összeköttetés Bagdaddal, és ha gyéren is, de van rendszeres üzemanyag-ellátás. Szaddám Huszein úgy tartotta, hogy nehéz ellenőrzés alá vonni a moszuliakat, de aki ellenőrzi Moszult, az ellenőrzi Irakot is - jegyezte meg a Reuters. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!