A mintának szánt közép-iraki Moszulban az egymással rivalizáló népcsoportok 24 tagú ideiglenes tanácsot választottak hétfőn a harmadik legnagyobb iraki város irányítására. A tanácsnokok megfogadták, hogy megőrzik a soknemzetiségű vidék egységét, és védelmezik érdekeit.

A testület tagjai a moszuli főbíró előtt, az Irak északnyugati részéért felelős David Petraeus amerikai vezérőrnagy jelenlétében tették le a hivatali esküt. A testületet a Moszuli Társasági Klubban választotta meg a különböző népcsoportokat képviselő mintegy 250 delegátus. A tanács várhatóan még a hétfői nap folyamán megválasztja Irak harmadik legnagyobb városának polgármesterét három független jelölt - egy orvos, egy volt rendőrfőnök és egy olyan volt tábornok közül, akinek fivérért Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnök ölette meg.
A delegátusok közül többen kivonultak a gyűlésről, tiltakozásul amiatt, hogy a küldöttek "etnikai vonalak mentén megosztottak". Petraeus szerint a protestáló küldöttek valójában olyan radikális iszlámisták, akik nem hisznek a képviseleti kormányzásban.
Moszul arab többségű, de jelentős kurd kisebbség, továbbá türkmének, asszír keresztények és más csoportok által lakott város. Ennek megfelelően a tanácsban hét arab, három kurd, két asszír keresztény, egy türkmén és egy sebak képviseli magának a városnak a lakóit, hat arab, egy jazidi és egy asszír keresztény a város körüli tartományt, és tagja a testületnek két volt tábornok is. A vegyes etnikai összetétel a nemzetiségek közti konfliktus fellángolásával fenyegetett a múlt havi fosztogatás és erőszak után, de a megszálló hatóságok most mintavárosként állítják Moszult az ország többi része elé. A térségért felelős amerikai vezérőrnagy a megnyitón felhívta a delegátusok figyelmét, hogy "az iraki demokratikus folyamat születésénél vannak jelen", és felszólította őket, hogy ragadják meg a történelmi alkalmat, amely jelentős esemény nemcsak Moszul, hanem egész Irak számára. A város önjelölt polgármestere, Misaan al-Dzsiburi, aki az amerikai és kurd katonák bevonulása után nyilvánította magát a város vezetőjévé, közölte, hogy önként átadja a hatalmat az etnikai csoportok által megválasztandó polgármesternek.
Amerikai katonai tisztségviselők szerint két évbe is beletelhet, míg szabályos választásokat tarthatnak Irakban a világ más részein szerzett tapasztalatok alapján. A választási folyamattal kapcsolatos fenntartások ellenére Moszulban helyreállóban van a rend. Amerikai katonák helyi rendőrökkel együtt járőröznek, a bankok megkezdték a fizetések folyósítását, megindult a vasúti összeköttetés Bagdaddal, és ha gyéren is, de van rendszeres üzemanyag-ellátás. Szaddám Huszein úgy tartotta, hogy nehéz ellenőrzés alá vonni a moszuliakat, de aki ellenőrzi Moszult, az ellenőrzi Irakot is - jegyezte meg a Reuters. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Nem biztos, hogy az alacsonyabb áfa miatt olcsóbb lesz a tej

Adventi irodalmi naptár – december 12.

Adventi irodalmi naptár – december 12.

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

A francia tüntetések miatt szigorít a láthatósági mellények kereskedelmén Egyiptom

A francia tüntetések miatt szigorít a láthatósági mellények kereskedelmén Egyiptom