Tetszett a cikk?

Vádat emeltek Németországban pénteken egy marokkói állampolgár, Abdelgani Mzúdi ellen, akit azzal vádolnak, hogy segítséget nyújtott 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelőjének, Mohammed Attának.

A német főállamügyészség közlése szerint a 30 éves marokkói származású férfit 3066 ember meggyilkolásában való bűnrészességgel és azzal vádolják, hogy tagja volt az al-Kaida terrorszervezet Hamburgban működő sejtjének, amely a terrortámadásokat előkészítette és szervezte. Mzúdi korábban Hamburgban egy lakásban lakott a terrorakciók néhány közvetlen végrehajtójával. A vádiratban szerepel az is, hogy a marokkói férfi logisztikai segítséget nyújtott a terrortámadás előkészítésén dolgozó al-Kaida tagoknak, és tudatosan közreműködött abban, hogy a Hamburgban élő terroristák félrevezessék a német hatóságokat.
A fiatalember barátja volt az ugyancsak marokkói származású Munir el-Motaszedeknek, akit február 19-én ítéltek 15 év börtönbüntetésre az Egyesült Államok elleni terrortámadások előkészítésében, illetve több mint háromezer ember erőszakos halálában való bűnrészesség vádjával.
Mzúdit 2002. október 10-én vették őrizetbe a német hatóságok Hamburgban. Mzúdi vallomásában mindent tagadott, azt hangoztatva, hogy ismerte ugyan Mohammed Attát, terveikről azonban nem volt tudomása. Amennyiben bűnösnek találják, el-Motaszedekhez hasonlóan 15 év börtönbüntetést szabhatnak ki rá Németországban. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!