Ahmad Kadirov, a Moszkva-barát csecsenföldi adminisztráció vezetője szerint legkevesebb tizenhat ember meghalt és sokan megsebesültek hétfőn a csecsenföldi Znamenszkoje településen, ahol felrobbant egy robbanóanyaggal megpakolt autó a kormányzati intézményeknek helyet adó épületkomplexum mellett. Aszlambek Aszlahanov, az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma csecsen képviselője szerint azonban harmincnál is több ember vesztette életét a merényletben.

A szakadár fegyveresek által kiszemelt komplexumban Nadtyerecsnij körzet adminisztrációjának központja, valamint a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a rendőrség helyi parancsnokságai voltak. Ez a legsúlyosabb akció Csecsenföldön tavaly december 27., a grozniji kormány épülete ellen elkövetett, 70 ember életét követelő öngyilkos merénylet óta.
Ahmad Kadirov, a Moszkva-barát csecsenföldi adminisztráció vezetője nem bocsátkozott találgatásokba, hogy mely szakadár hadúr állhat a támadás mögött. A csecsenföldi vezető élesen bírálta a szövetségi és köztársasági biztonsági szolgálatokat, amelyek láthatóan nem tudják hatékonyan kontrollálni a szakadárok tevékenységét. Kadirov szerint választ kell adni azokra a kérdésekre, hogy a robbanószerrel megrakott autó miként juthatott el Znamenszkojéba, és hogyan parkolhatott le a kormányépület előtt.
Kadirovhoz hasonlóan Aszlahanov is bírálta a szövetségi és köztársasági hatóságokat a merénylet miatt. A politikus úgy vélte, hogy a biztonsági szervek jelenlegi gyakorlata alapján az ilyen merényleteket nem jól szervezett akciók és nyomozómunka követi, hanem "közvetett gyanú alapján beismerő vallomást próbálnak kiverni az első jöttmentből". Aszlahanov a hasonló akciók megelőzéséért felelős különleges egység felállítását szorgalmazta, amely nem Moszkvában, hanem a helyszínen tevékenykedne. A képviselő szerint ugyanazok állnak a znamenszkojei robbantás mögött, akik a grozniji kormányépület elleni tavalyi akcióért felelősek. Az öngyilkos merényletet akkor Sámil Bászájev hadúr vállalta magára, aki saját állítása szerint a tavaly októberi moszkvai túszdrámát is megszervezte.
A május 9-i győzelem napjával összefüggésben a hétvégén kiemelt rendőri és katonai erőt vezényeltek ki a csecsenföldi településeken. Ennek ellenére Groznijban el kellett halasztani az ünnepi parádét, mert egy pokolgép egy belügyi katonát megölt, kettőt pedig megsebesített az ünnepség tervezett helyszíne, a Dinamo stadion mellett. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Így néz ki egy leendő királyné lánylakása

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Széllel és esővel indul a hét, de aztán kisüthet a nap

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Nincs klímaváltozás? A hollandoknak lenne ehhez egy-két szavuk

Mint a filmekben: részeg fiatal hajtott rá a Spanyol lépcsőre Rómában - fotó

Mint a filmekben: részeg fiatal hajtott rá a Spanyol lépcsőre Rómában - fotó

Kormányzati források szerint elhalasztják a brit parlament Brexit-szavazását

Kormányzati források szerint elhalasztják a brit parlament Brexit-szavazását

Elmarad Curtis nagykoncertje

Elmarad Curtis nagykoncertje