Tetszett a cikk?

Ahmad Kadirov, a Moszkva-barát csecsenföldi adminisztráció vezetője szerint legkevesebb tizenhat ember meghalt és sokan megsebesültek hétfőn a csecsenföldi Znamenszkoje településen, ahol felrobbant egy robbanóanyaggal megpakolt autó a kormányzati intézményeknek helyet adó épületkomplexum mellett. Aszlambek Aszlahanov, az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma csecsen képviselője szerint azonban harmincnál is több ember vesztette életét a merényletben.

A szakadár fegyveresek által kiszemelt komplexumban Nadtyerecsnij körzet adminisztrációjának központja, valamint a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a rendőrség helyi parancsnokságai voltak. Ez a legsúlyosabb akció Csecsenföldön tavaly december 27., a grozniji kormány épülete ellen elkövetett, 70 ember életét követelő öngyilkos merénylet óta.
Ahmad Kadirov, a Moszkva-barát csecsenföldi adminisztráció vezetője nem bocsátkozott találgatásokba, hogy mely szakadár hadúr állhat a támadás mögött. A csecsenföldi vezető élesen bírálta a szövetségi és köztársasági biztonsági szolgálatokat, amelyek láthatóan nem tudják hatékonyan kontrollálni a szakadárok tevékenységét. Kadirov szerint választ kell adni azokra a kérdésekre, hogy a robbanószerrel megrakott autó miként juthatott el Znamenszkojéba, és hogyan parkolhatott le a kormányépület előtt.
Kadirovhoz hasonlóan Aszlahanov is bírálta a szövetségi és köztársasági hatóságokat a merénylet miatt. A politikus úgy vélte, hogy a biztonsági szervek jelenlegi gyakorlata alapján az ilyen merényleteket nem jól szervezett akciók és nyomozómunka követi, hanem "közvetett gyanú alapján beismerő vallomást próbálnak kiverni az első jöttmentből". Aszlahanov a hasonló akciók megelőzéséért felelős különleges egység felállítását szorgalmazta, amely nem Moszkvában, hanem a helyszínen tevékenykedne. A képviselő szerint ugyanazok állnak a znamenszkojei robbantás mögött, akik a grozniji kormányépület elleni tavalyi akcióért felelősek. Az öngyilkos merényletet akkor Sámil Bászájev hadúr vállalta magára, aki saját állítása szerint a tavaly októberi moszkvai túszdrámát is megszervezte.
A május 9-i győzelem napjával összefüggésben a hétvégén kiemelt rendőri és katonai erőt vezényeltek ki a csecsenföldi településeken. Ennek ellenére Groznijban el kellett halasztani az ünnepi parádét, mert egy pokolgép egy belügyi katonát megölt, kettőt pedig megsebesített az ünnepség tervezett helyszíne, a Dinamo stadion mellett. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!