Orosz biológusok szerint eltúlzott a világot hatalmába kerítő pánik az atípusos tüdőgyulladás (SARS) miatt; a tudósok "napi egy deci vodkát" javasolnak a vírus megölésére. Tajvanon ugyanakkor a betegség újabb nyolc halálos áldozatáról számoltak be a hatóságok.

Vitalij Zverjov, a moszkvai víruskutató intézet igazgatója szerint már csak azért sem kell pánikot kelteni, mert a SARS diagnosztizálására jelenleg alkalmazott módszer nem megbízható. Egyúttal megkérdőjelezte az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a megbetegedésekről közzétett adatait. Szerinte nem lesz járvány Oroszországban, "mert korlátozták a kínaiak belépését az országba".
Anatolij Vorobjov, a moszkvai orvosi akadémia mikrobiológiai és immunológiai osztályának egyik vezetője emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 40 évben rengeteg új kórokozó jelent meg, az influenzavírus például sokkal több halálesetet okoz, mint a SARS-vírus. Vorobjov hozzátette, hogy "egy deci vodka minden vírust megöl", és elmondta, hogy amerikai szakértők szerint napi 70 gramm alkohol megelőzi a szívinfarktust és az agyvérzést is. Jelenleg 25 SARS-gyanús beteget tartanak megfigyelés alatt Oroszországban.
Közben nyolc újabb halálos áldozata van az atípusos tüdőgyulladásnak Tajvanon, és huszonhárom a legutóbbi egy napban megfertőzöttek száma, ami a legmagasabb a betegség két hónappal ezelőtti tajvani megjelenése óta. A sziget egészségügyi hatóságai szerint eddig összesen 207-en fertőződtek meg a SARS vírusával, közülük 27-en haltak bele a betegségbe. A nyolc új haláleset közül az egyik a dél-tajvani Kaohsziung városban történt hétfőn, ami arra utal, hogy a betegség elkezdett északról dél felé terjedni. Eddig a legtöbben a fővárosban és környékén betegedtek meg. A tajvani egészségügyi vezetést aggasztja, hogy nem tud legalább hat korábban SARS-betegként regisztrált személy hollétéről, és emiatt nagy a veszélye, hogy az atípusos tüdőgyulladás gyorsan fog terjedni a szabadon járó-kelő lakosság körében.
A kanadai hatóságok ingerülten utasították vissza azt a vádat, hogy egy finn férfi Torontóban betegedett meg a SARS-ban. Ragaszkodnak ahhoz az álláspontjukhoz, hogy az észak-amerikai országban megfékezték a betegséget. A finn hírügynökség vasárnap számolt be arról, hogy a turkui kórházba április elején felvettek egy Torontóból hazatért fiatalembert, akin a betegség tünetei mutatkoztak.
Az újonnan bejelentett kínai, hongkongi és tajvani esetekkel hétfőre 559-re emelkedett a halálos áldozatok száma az egész világon, és mintegy 7400 emberről tudott, hogy SARS-beteg. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Betörték a szegedi Fidesz-iroda ajtaját

Betörték a szegedi Fidesz-iroda ajtaját

Jól van ez így? Akkor is megjegyez minket a Google, ha kijelentkezünk

Jól van ez így? Akkor is megjegyez minket a Google, ha kijelentkezünk

Stadionországban a győzelem számít, a NER vállalkozói már győztesnek érezhetik magukat

Stadionországban a győzelem számít, a NER vállalkozói már győztesnek érezhetik magukat

Szokatlan funkció kerülhet a Samsung következő csúcstelefonjába: kriptopénzt is őrizhetne az S10?

Szokatlan funkció kerülhet a Samsung következő csúcstelefonjába: kriptopénzt is őrizhetne az S10?

Palkovics: A több túlóra mindenkinek előnyös lehet

Palkovics: A több túlóra mindenkinek előnyös lehet

Olyan grafikus erőt pakol az Intel a 2019-es processzorokba, hogy nem lesz szükség plusz videokártyára

Olyan grafikus erőt pakol az Intel a 2019-es processzorokba, hogy nem lesz szükség plusz videokártyára