Tetszett a cikk?

Hivatalos szaúdi adatok szerint huszonkilenc halálos áldozatot, köztük hét amerikai állampolgár és kilenc terrorista életét követelték azok az öngyilkos robbantások, amelyek néhány órával Colin Powell amerikai külügyminiszter érkezése előtt rázták meg a szaúdi fővárost, s amelyekért Powell az al-Kaida terrorhálózatot tette felelőssé. Bush elnök a merényletért felelős terroristák bíróság elé állítását ígéri.

A szaúdi hatóságok által közölt 29 áldozat között van 9 terrorista is, akiknek holttestét a merényletsorozat elkövetéséhez használt gépkocsikban találták meg. A város keleti felében fekvő három épülettömb ellen elkövetett robbantásokban 194 személy megsebesült, közülük sokan válságos állapotban vannak. Meg nem nevezett amerikai külügyminisztériumi tisztviselők korábban több mint kilencven áldozatról beszéltek, ám később azt mondták, az áldozatok száma "közelebb lehet a szaúdi becsléshez" - írja a BBC.
Bush amerikai elnök szerint a nyilvánvalóan összehangolt robbantássorozat "olyan gyilkosok műve, akiknek kizárólagos vallása a gyűlölet". A Rijádba érkezett Colin Powell amerikai külügyminiszter korábban újságíróknak annyit mondott, hogy a halottak között tíz amerikai és számos más külföldi állampolgár van. Najef bin Abdel-Aziz herceg, szaúdi belügyminiszter kedden reggel kijelentette: a merényletet az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez tartozó öngyilkos merénylők hajtották végre. E véleményének adott hangot Powell is.
Az áldozatok többségét álmában érte a halál. A szemtanúk szerint a támadók tüzet nyitottak a három komplexum kapuját őrzőkre, mielőtt működésbe hozták járműveiken lévő nagy erejű robbanószerkezeteiket. A három egymást követő robbantást a szaúdi főváros keleti, főleg amerikaiak által lakott részében követték el.
Az Egyesült Államok alig néhány hete figyelmeztette állampolgárait: a megnövekedett terrorfenyegetés miatt lehetőleg kerüljék el Szaúd-Arábiát. Világszerte éles hangon ítélték el a Rijádban elkövetett öngyilkos merényleteket, egyúttal több nyugati ország adott ki az öböl menti országot, illetve egyes szomszédos államokat érintő utazási figyelmeztetést állampolgárai számára.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!