Hivatalos szaúdi adatok szerint huszonkilenc halálos áldozatot, köztük hét amerikai állampolgár és kilenc terrorista életét követelték azok az öngyilkos robbantások, amelyek néhány órával Colin Powell amerikai külügyminiszter érkezése előtt rázták meg a szaúdi fővárost, s amelyekért Powell az al-Kaida terrorhálózatot tette felelőssé. Bush elnök a merényletért felelős terroristák bíróság elé állítását ígéri.

A szaúdi hatóságok által közölt 29 áldozat között van 9 terrorista is, akiknek holttestét a merényletsorozat elkövetéséhez használt gépkocsikban találták meg. A város keleti felében fekvő három épülettömb ellen elkövetett robbantásokban 194 személy megsebesült, közülük sokan válságos állapotban vannak. Meg nem nevezett amerikai külügyminisztériumi tisztviselők korábban több mint kilencven áldozatról beszéltek, ám később azt mondták, az áldozatok száma "közelebb lehet a szaúdi becsléshez" - írja a BBC.
Bush amerikai elnök szerint a nyilvánvalóan összehangolt robbantássorozat "olyan gyilkosok műve, akiknek kizárólagos vallása a gyűlölet". A Rijádba érkezett Colin Powell amerikai külügyminiszter korábban újságíróknak annyit mondott, hogy a halottak között tíz amerikai és számos más külföldi állampolgár van. Najef bin Abdel-Aziz herceg, szaúdi belügyminiszter kedden reggel kijelentette: a merényletet az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez tartozó öngyilkos merénylők hajtották végre. E véleményének adott hangot Powell is.
Az áldozatok többségét álmában érte a halál. A szemtanúk szerint a támadók tüzet nyitottak a három komplexum kapuját őrzőkre, mielőtt működésbe hozták járműveiken lévő nagy erejű robbanószerkezeteiket. A három egymást követő robbantást a szaúdi főváros keleti, főleg amerikaiak által lakott részében követték el.
Az Egyesült Államok alig néhány hete figyelmeztette állampolgárait: a megnövekedett terrorfenyegetés miatt lehetőleg kerüljék el Szaúd-Arábiát. Világszerte éles hangon ítélték el a Rijádban elkövetett öngyilkos merényleteket, egyúttal több nyugati ország adott ki az öböl menti országot, illetve egyes szomszédos államokat érintő utazási figyelmeztetést állampolgárai számára.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb

Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb

Komoly havazás jöhet a hétvégén

Komoly havazás jöhet a hétvégén

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Vagyonmentés és B-terv második útlevéllel?

Vagyonmentés és B-terv második útlevéllel?

"Egy ősz hajú, szemüveges civil ruhás rám nézett, és intett, hogy vihetnek" – itt az eltűntként keresett tüntető története

"Egy ősz hajú, szemüveges civil ruhás rám nézett, és intett, hogy vihetnek" – itt az eltűntként keresett tüntető története

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Túlórázik és migránsozik a mémgyár