Tetszett a cikk?

Hat újabb halálos áldozata van az atípusos tüdőgyulladásnak (SARS) Tajvanon, és tizennyolc az újonnan megfertőzöttek száma a szigorú óvintézkedések ellenére; Szingapúrban harminc újabb SARS-gyanús esetet észleltek.

A tajvani egészségügyi hatóságok szerdai bejelentése szerint az újabb esetekkel 31-re nőtt a betegség eddigi halálos áldozatainak száma a szigeten, és 238-ra a betegeké. A járvány az utóbbi három hétben vált súlyossá, miután két kórházban is elkezdett rohamosan terjedni. A hatóságok vesztegzár alá helyezték e két kórházat, átfogó fertőtlenítést végeznek, és a betegség elleni küzdelembe bevontak egy katonai biológiai és vegyvédelmi egységet is.
Szingapúrban harminc olyan új beteget regisztráltak, akik gyaníthatóan az atípusos tüdőgyulladás vírusával fertőződtek meg. Az egészségügyi hatóságok tartanak attól, hogy a járvány ismét felüti a fejét az ázsiai városállamban, ahol április 27-e óta nem történt újabb megbetegedés. Az összes gyanús esetet egy elmekórházban regisztrálták.
Német kutatók kedden jelentették be, hogy sikerült modellezniük a SARS-vírusnak azt az enzimjét, amelynek feltehetően kulcsfontosságú szerepe van a kórokozó reprodukálásában és az emberi szervezetben való szétterjedésében. Remélik, csak "néhány hónapra" lesz szükségük, hogy megtalálják azt az anyagot, amelynek segítségével sebezhető pontján támadhatják meg a SARS-vírust, és semlegesíthetik a kórokozót. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!