Tetszett a cikk?

Tizenhét iraki és két jordániai állampolgár háborús bűnök miatt szerdán feljelentette Tommy Franks tábornokot, az Irak elleni hadjáratot vezető amerikai főparancsnokot a brüsszeli szövetségi ügyészségen. Richard Myers tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerint a feljelentés erősen megterhelheti az Egyesült Államok és Belgium kapcsolatait, sőt kérdésessé válhat, hogy a NATO székhelye Brüsszelben marad-e.

A két jordániai annak a Tarek Ajubnak, a katari al-Dzsazíra hírtelevízió riporterének az özvegye és apja, aki április 8-án egy amerikai bombázásban vesztette életét Irakban. "Franks tábornok, mint főparancsnok felelős azért, ahogy katonái a háborúban viselkednek. Például repeszbombák bevetése lakóövezetek ellen háborús bűn"- magyarázta Jan Fermon, a feljelentők ügyvédje a feljelentést, amely Brian MacCoy, az amerikai tengerészgyalogosok alezredese ellen is szól. A panaszosoknak ugyanis birtokukban vannak olyan tanúvallomások, amelyek szerint az alezredes azt mondta, hogy a mentőautók is jogos célpontnak tekinthetők, mert fegyveres irakiakat rejthetnek. A brüsszeli szövetségi ügyészségre tartozik, hogy a feljelentés megvizsgálása után elrendeli-e a nyomozást és kinevez-e vizsgálóbírót.
Louis Michel belga külügyminiszter szerdán a belga bíróságok egyetemes illetékességével való visszaélésnek nevezte a Tommy Franks tábornok elleni feljelentést. Az Egyesült Államok demokratikus jogállam, ha tehát valakinek ilyen panasza van, semmi oka arra, hogy azt ne amerikai bíróságon tegye meg; ugyanakkor Belgiumban érvényesül a hatalmi ágak szétválasztása, tehát a szövetségi ügyész dolga, hogy eldöntse, vizsgálatot indít-e a feljelentés alapján vagy sem - jelentette ki. A belga szövetségi ügyészségnek egy hónapja van annak megfontolására, hogy saját maga eljárást indít vagy átteszi az ügyet az amerikai igazságszolgáltatáshoz. A törvény értelmében a belga kormány is megteheti, hogy értesíti az amerikai igazságszolgáltatást.
A feljelentésre egy tíz éve született és nemrég módosított belga törvény adott módot, amely szerint a genfi nemzetközi egyezményekben meghatározott háborús és emberiesség elleni bűnök ügyében az ország bíróságai egyetemes illetékességgel bírnak. Mivel az elmúlt években a belga bíróságokra egyre több feljelentés érkezett ma is hivatalban levő vagy már nyugalmazott idegen államférfiak ellen, s ez egyre több feszültséget gerjesztett az ország államközi kapcsolataiban, továbbá a hágai nemzetközi bíróság is figyelmeztette Belgiumot törvénye túlzásaira, a képviselőház nemrég több módosítással korlátozta az eljárások megindításának lehetőségeit. Az a belga baloldali csoport, amely közreműködött az irakiak feljelentésének elkészítésében, igyekezett figyelembe venni e módosításokat és gondoskodott arról, hogy a feljelentők között a felpanaszolt háborús bűnök közvetlen áldozatai és azok hozzátartozói legyenek. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!