Tizenhét iraki és két jordániai állampolgár háborús bűnök miatt szerdán feljelentette Tommy Franks tábornokot, az Irak elleni hadjáratot vezető amerikai főparancsnokot a brüsszeli szövetségi ügyészségen. Richard Myers tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke szerint a feljelentés erősen megterhelheti az Egyesült Államok és Belgium kapcsolatait, sőt kérdésessé válhat, hogy a NATO székhelye Brüsszelben marad-e.

A két jordániai annak a Tarek Ajubnak, a katari al-Dzsazíra hírtelevízió riporterének az özvegye és apja, aki április 8-án egy amerikai bombázásban vesztette életét Irakban. "Franks tábornok, mint főparancsnok felelős azért, ahogy katonái a háborúban viselkednek. Például repeszbombák bevetése lakóövezetek ellen háborús bűn"- magyarázta Jan Fermon, a feljelentők ügyvédje a feljelentést, amely Brian MacCoy, az amerikai tengerészgyalogosok alezredese ellen is szól. A panaszosoknak ugyanis birtokukban vannak olyan tanúvallomások, amelyek szerint az alezredes azt mondta, hogy a mentőautók is jogos célpontnak tekinthetők, mert fegyveres irakiakat rejthetnek. A brüsszeli szövetségi ügyészségre tartozik, hogy a feljelentés megvizsgálása után elrendeli-e a nyomozást és kinevez-e vizsgálóbírót.
Louis Michel belga külügyminiszter szerdán a belga bíróságok egyetemes illetékességével való visszaélésnek nevezte a Tommy Franks tábornok elleni feljelentést. Az Egyesült Államok demokratikus jogállam, ha tehát valakinek ilyen panasza van, semmi oka arra, hogy azt ne amerikai bíróságon tegye meg; ugyanakkor Belgiumban érvényesül a hatalmi ágak szétválasztása, tehát a szövetségi ügyész dolga, hogy eldöntse, vizsgálatot indít-e a feljelentés alapján vagy sem - jelentette ki. A belga szövetségi ügyészségnek egy hónapja van annak megfontolására, hogy saját maga eljárást indít vagy átteszi az ügyet az amerikai igazságszolgáltatáshoz. A törvény értelmében a belga kormány is megteheti, hogy értesíti az amerikai igazságszolgáltatást.
A feljelentésre egy tíz éve született és nemrég módosított belga törvény adott módot, amely szerint a genfi nemzetközi egyezményekben meghatározott háborús és emberiesség elleni bűnök ügyében az ország bíróságai egyetemes illetékességgel bírnak. Mivel az elmúlt években a belga bíróságokra egyre több feljelentés érkezett ma is hivatalban levő vagy már nyugalmazott idegen államférfiak ellen, s ez egyre több feszültséget gerjesztett az ország államközi kapcsolataiban, továbbá a hágai nemzetközi bíróság is figyelmeztette Belgiumot törvénye túlzásaira, a képviselőház nemrég több módosítással korlátozta az eljárások megindításának lehetőségeit. Az a belga baloldali csoport, amely közreműködött az irakiak feljelentésének elkészítésében, igyekezett figyelembe venni e módosításokat és gondoskodott arról, hogy a feljelentők között a felpanaszolt háborús bűnök közvetlen áldozatai és azok hozzátartozói legyenek. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung

Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

400-600 ezer forintra büntette Kövér az akciózó ellenzékieket

Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása

Magyarországra is megérkezett a Google új és (nagyon) olcsó tárhelyszolgáltatása

Van-e lejjebb: mi jut eszébe a keresztény jobboldalnak, ha egy nő sípot vesz a szájába?

Van-e lejjebb: mi jut eszébe a keresztény jobboldalnak, ha egy nő sípot vesz a szájába?

Nem gyógyult meg Kapás Boglárka, nem tud indulni a vb-n

Nem gyógyult meg Kapás Boglárka, nem tud indulni a vb-n