Közelebbről nem részletezett terrorveszélyre hivatkozva a brit közlekedési minisztérium csütörtökön azonnali hatállyal megtiltotta a brit légitársaságoknak kereskedelmi járatok további üzemeltetését Kenyába. A légi stop összefüggésben lehet azzal a kenyai rendőri információval, mely szerint Kenyában valószínűleg újabb terrorakcióra készül az Egyesült Államok nairobi és Dar es Salaam-i nagykövetsége ellen elkövetett robbantásos merényletek feltételezett értelmi szerzője.

A délutáni bejelentés szerint a tilalom aznap estétől érvényes. A minisztérium közleménye szerint a brit repülőgépeket fenyegető terrortámadás veszélye "közvetlenné vált" az afrikai országban, de a tárca nem adott részletes magyarázatot arra, hogy pontosan milyen veszélyről van értesülése.
Néhány hónapja az egyik kenyai üdülőhely repülőterén egy felszálló izraeli utasszállító repülőgépet majdnem lelőtt két terrorista egy vállról indítható rakétával; a lövedék néhány méterrel kerülte el az Arkia légitársaság több mint kétszáz izraeli turistát szállító Boeing-757-esét. Az év elején jó időre a brit hadsereg vette át a londoni Heathrow repülőtér védelmét, miután a kormány olyan értesülésekhez jutott, hogy az al-Kaida terrorhálózat Londonban is hasonló támadást tervez egy utasszállító repülőgép ellen.
A légi stop összefüggésben lehet azzal a kenyai rendőri információval, mely szerint Kenyában valószínűleg újabb terrorakcióra készül az Egyesült Államok nairobi és Dar es Salaam-i nagykövetsége ellen elkövetett robbantásos merényletek feltételezett értelmi szerzője. Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által az egyik legkeresettebb terrorista, név szerint Fazul Abdullah Mohammed részese egy összesküvésnek, amelynek célja valószínűsíthetően egy újabb merénylet elkövetése Kenyában – jelentették ki a helyi hatóságok.
Az FBI szerint a Comore-szigeteki állampolgárságú Fazul Abdullah Mohammed - aki gyaníthatóan kapcsolatban áll az al-Kaida terrorhálózattal - szervezte meg az Egyesült Államok kenyai és tanzániai nagykövetségei ellen 1998-ban elkövetett pokolgépes merényleteket, valamint egy izraeli tulajdonban lévő mombasai szálloda elleni öngyilkos merényletet tavaly novemberben. A nagykövetségek ellen elkövetett két robbantásban összesen 224 ember halt meg, köztük 12 amerikai, az izraeli szálloda elleni merényletben pedig 16-an vesztették életüket. A férfi a negyedik azon az FBI által összeállított összesen 13 nevet tartalmazó listán, amelyet az al-Kaida terrorszervezet vezetője, Oszama bin Laden vezet. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy pisztolynak látszó tárgy is előkerült, amikor az MTVA őrei Hadházyval dulakodtak

Egy pisztolynak látszó tárgy is előkerült, amikor az MTVA őrei Hadházyval dulakodtak

Egyedül a Trump- és az Orbán-kormány szavazott a menekülteket segítő ENSZ-kezdeményezés ellen

Egyedül a Trump- és az Orbán-kormány szavazott a menekülteket segítő ENSZ-kezdeményezés ellen

Új taxiscég alakult Budapesten

Új taxiscég alakult Budapesten

Önirányú, szociális vagy más-irányú: te melyik típusú önsorsrontó perfekcionista vagy?

Önirányú, szociális vagy más-irányú: te melyik típusú önsorsrontó perfekcionista vagy?

Hobo: „Lehet, hogy holnap én leszek a Soros. És akkor mi van?”

Hobo: „Lehet, hogy holnap én leszek a Soros. És akkor mi van?”

Megjött Tony Hawk a mobilokra: ebben az ingyenes játékban úgy gördeszkázhat, mint a profik

Megjött Tony Hawk a mobilokra: ebben az ingyenes játékban úgy gördeszkázhat, mint a profik