A kínai egészségügyi miniszter hétfőn arra kérte a WHO-t, hogy vonja vissza a hongkongi utazásokkal kapcsolatos figyelmeztetését. Eközben a SARS vírusának azonosítására alkalmas tesztelő rendszert dolgozott ki az ukrán tudományos akadémia orosz tudósokkal közösen.

"Vonja vissza a hongkongi látogatásoktól eltanácsoló figyelmeztetését az Egészségügyi Világszervezet (WHO)" - kérte Vu Ji kínai egészségügyi miniszter Genfben Gro Harlem Brundtlandtól, a WHO vezérigazgatójától. A kínai sajtó hétfői jelentései szerint a kínai miniszter azzal érvelt, hogy több mint két hete egyértelmű javulás tapasztalható a régióban: az utóbbi tizenöt nap folyamán tíznél kevesebb megbetegedést regisztráltak Hongkongban. Vu Ji megígérte ugyanakkor a WHO vezető tisztségviselőjének, hogy a kínai egészségügyi hatóságok ébersége nem lanyhul a következő hetekben sem, mert - mint mondta - tisztában vannak vele, hogy a lazaságok újabb visszaeséshez vezethetnek.
"Kína kész együttműködni a nemzetközi közösséggel az atípusos tüdőgyulladás elleni küzdelemben" - ígérte Hu Csin-tao kínai államfő egy vasárnap közzétett interjújában. A kínai tömegtájékoztatás ugyancsak vasárnap közölte, hogy hat embert öt évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek a Pekinghez közeli Hebei tartományban, mert áprilisban egy a SARS-járvány megfékezésére felállított egészségügyi vesztegzár elleni lázongásra uszítottak. Kínában már több hasonló lázadás történt, de a hatóságok most először szabtak ki börtönbüntetést ilyen cselekmény miatt.
Kínában vasárnap 28-ra esett vissza az új esetek száma, s ez a legkisebb szám április 20. óta, amióta a kínai egészségügyi hatóságok naponta adatot szolgáltatnak a SARS terjedéséről. Mindemellett vasárnap két újabb halálesetről is beszámoltak a hatóságok, és ezzel Kínában 282-re emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma. Továbbra is a fővárost, Pekinget sújtja leginkább a járvány, a 28 új esetből tizenkilencet ott észleltek. Bár a WHO szerint a járvány világszerte levonulóban van, Tajvanon a hét végén újabb rekordot döntött az ismertté vált fertőzések száma: a hatóságok vasárnapi bejelentése szerint újabb 36 személy betegedett meg és további négy vesztette életét a járvány következtében. A szigeten ezzel 40-re emelkedett a betegség halálos áldozatainak és 344-re a fertőzötteknek a száma. A fertőzés világszerte már 610 ember életét követelte azóta, hogy tavaly novemberben Kína déli részén felütötte a fejét. A járvány az ázsiai országot sújtja a leginkább: a hét végéig több mint 5 200 SARS-fertőzés vált ismertté.
Pénteken a betegség vírusának azonosítására alkalmas tesztelő rendszert dolgozott ki az ukrán tudományos akadémia orosz tudósokkal közösen. A készüléket, amely három óra alatt képes kimutatni a vírus jelenlétét, Borisz Patonnak, az ukrán tudományos akadémia elnökének Andrij Pidajev egészségügyi miniszterrel tartott találkozóján mutatták be Kijevben. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

A szombati tüntetésen megsérült MSZP-alelnök elmondta, mi történt

A szombati tüntetésen megsérült MSZP-alelnök elmondta, mi történt

Három évvel ezelőtti felvételeket mutattak be franciaországi tüntetésként Bayer Zsolt műsorában

Három évvel ezelőtti felvételeket mutattak be franciaországi tüntetésként Bayer Zsolt műsorában

Rendőrök mentettek meg egy allergiás rohamtól fuldokló nőt Csepelen

Rendőrök mentettek meg egy allergiás rohamtól fuldokló nőt Csepelen