Tetszett a cikk?

A kínai egészségügyi miniszter hétfőn arra kérte a WHO-t, hogy vonja vissza a hongkongi utazásokkal kapcsolatos figyelmeztetését. Eközben a SARS vírusának azonosítására alkalmas tesztelő rendszert dolgozott ki az ukrán tudományos akadémia orosz tudósokkal közösen.

"Vonja vissza a hongkongi látogatásoktól eltanácsoló figyelmeztetését az Egészségügyi Világszervezet (WHO)" - kérte Vu Ji kínai egészségügyi miniszter Genfben Gro Harlem Brundtlandtól, a WHO vezérigazgatójától. A kínai sajtó hétfői jelentései szerint a kínai miniszter azzal érvelt, hogy több mint két hete egyértelmű javulás tapasztalható a régióban: az utóbbi tizenöt nap folyamán tíznél kevesebb megbetegedést regisztráltak Hongkongban. Vu Ji megígérte ugyanakkor a WHO vezető tisztségviselőjének, hogy a kínai egészségügyi hatóságok ébersége nem lanyhul a következő hetekben sem, mert - mint mondta - tisztában vannak vele, hogy a lazaságok újabb visszaeséshez vezethetnek.
"Kína kész együttműködni a nemzetközi közösséggel az atípusos tüdőgyulladás elleni küzdelemben" - ígérte Hu Csin-tao kínai államfő egy vasárnap közzétett interjújában. A kínai tömegtájékoztatás ugyancsak vasárnap közölte, hogy hat embert öt évig terjedő szabadságvesztésre ítéltek a Pekinghez közeli Hebei tartományban, mert áprilisban egy a SARS-járvány megfékezésére felállított egészségügyi vesztegzár elleni lázongásra uszítottak. Kínában már több hasonló lázadás történt, de a hatóságok most először szabtak ki börtönbüntetést ilyen cselekmény miatt.
Kínában vasárnap 28-ra esett vissza az új esetek száma, s ez a legkisebb szám április 20. óta, amióta a kínai egészségügyi hatóságok naponta adatot szolgáltatnak a SARS terjedéséről. Mindemellett vasárnap két újabb halálesetről is beszámoltak a hatóságok, és ezzel Kínában 282-re emelkedett a betegség halálos áldozatainak száma. Továbbra is a fővárost, Pekinget sújtja leginkább a járvány, a 28 új esetből tizenkilencet ott észleltek. Bár a WHO szerint a járvány világszerte levonulóban van, Tajvanon a hét végén újabb rekordot döntött az ismertté vált fertőzések száma: a hatóságok vasárnapi bejelentése szerint újabb 36 személy betegedett meg és további négy vesztette életét a járvány következtében. A szigeten ezzel 40-re emelkedett a betegség halálos áldozatainak és 344-re a fertőzötteknek a száma. A fertőzés világszerte már 610 ember életét követelte azóta, hogy tavaly novemberben Kína déli részén felütötte a fejét. A járvány az ázsiai országot sújtja a leginkább: a hét végéig több mint 5 200 SARS-fertőzés vált ismertté.
Pénteken a betegség vírusának azonosítására alkalmas tesztelő rendszert dolgozott ki az ukrán tudományos akadémia orosz tudósokkal közösen. A készüléket, amely három óra alatt képes kimutatni a vírus jelenlétét, Borisz Patonnak, az ukrán tudományos akadémia elnökének Andrij Pidajev egészségügyi miniszterrel tartott találkozóján mutatták be Kijevben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!