Hétfő reggel újabb öngyilkos merénylet történt Izraelben, s ezzel folytatódott a hétvégi terrorhullám; az akciókért a Hamász vállalta a felelősséget. A merényletek miatt Ariel Saron izraeli kormányfő lemondta hétfőre tervezett washingtoni útját, ahol az Egyesült Államok által kidolgozott béketeremtési "útitervről" tárgyalt volna.

A Hamász radikális palesztin mozgalom fegyveres szárnya vállalt felelősséget hétfőn a hétvégén Hebronban, illetve Jeruzsálemben elkövetett, kilenc halálos áldozatot követelő öngyilkos merényletekért. Az általuk kiadott közlemény szerint a merényleteket megtorlásul szánta a szervezet azért, mert az izraeli hadsereg március 8-án egy gázai rajtaütésben megölte Ibrahim al-Makadmét, a Hamász egyik vezetőjét.
A radikális szervezet magára vállalta a hétfő reggeli, Gázai övezetben elkövetett öngyilkos merényletet is. A robbantásban három izraeli katona megsebesült, a támadó pedig életét vesztette. Az incidens Kfar Darom zsidó telep közelében történt: a merénylő akkor hozta működésbe a pokolgépet, amikor kerékpárján elhaladt egy izraeli katonai terepjáró mellett.
A vasárnap reggeli merényleteknek összesen kilenc halottja és 21 sebesültje volt. Az első robbantást Jeruzsálem egyik északi útkereszteződésében, a városközpontba tartó 6-os számú buszjáraton hajtotta végre az öngyilkos merénylő. A robbanás hét utast megölt, 21-et pedig megsebesített. Fél órával később egy második öngyilkos merényletet is elkövettek Jeruzsálem egyik északi külvárosában, egy olyan útkereszteződésben, ahol az első merényletet követően az izraeli katonák úttorlaszokat emeltek. Az öngyilkos merénylőn kívül más nem vesztette életét. A rendőrök megállásra szólították fel a gyanús személyt, de az nem engedelmeskedett, s felrobbantotta önmagát. A jeruzsálemi terrorcselekményeket röviddel Ariel Saron izraeli és Mahmúd Abbász palesztin kormányfő szombat éjszakai jeruzsálemi tárgyalásai után hajtották végre. Szombaton Hebronban egy öngyilkos merénylő két izraeli polgárt ölt meg.
A merényleteket követően Ariel Saron lemondta washingtoni útját - jelentette be a miniszterelnök hivatala. Saron kedden a Fehér Házban George Bush amerikai elnökkel a Washington által kidolgozott útitervről tárgyalt volna és felvetette volna az izraeli kifogásokat.
Eközben Tokióban megkezdődött a közel-keleti béke megteremtését célzó "útitervről" szóló kétnapos tanácskozás, izraeli és palesztin állami és gazdasági vezetők illetve a tudományos élet képviselőivel. Az Egyesült Államok, az Európai Unió, az ENSZ és Oroszország közös béketerve szerint 2005-ig véglegesen és átfogóan rendezni kell az izraeli-palesztin viszályt. A palesztin fél már elfogadta a palesztin állam megalakulását is előirányzó "útitervet". Az izraeli kormány vonakodik áldását adni rá, s főként a megszállt palesztin területeken létesített zsidó telepek felszámolását veti el. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Napos, de hideg napunk lesz

Napos, de hideg napunk lesz

Szerelmi bánata van? Így is békés lehet a karácsonya

Szerelmi bánata van? Így is békés lehet a karácsonya

Leállította az Európai Bíróság a lengyel bírósági átalakítást

Leállította az Európai Bíróság a lengyel bírósági átalakítást

Homokszem került a propagandagépezetbe: az egyik Mészáros-lap megírta a tüntetők követeléseit

Homokszem került a propagandagépezetbe: az egyik Mészáros-lap megírta a tüntetők követeléseit

Solskjaer lett a MU edzője

Solskjaer lett a MU edzője

Videó: rendben, hogy kihozta a csomagot a futár, csak ház előtti kocsit nem kellett volna összetörnie

Videó: rendben, hogy kihozta a csomagot a futár, csak ház előtti kocsit nem kellett volna összetörnie