Tetszett a cikk?

Négyen életüket vesztették és legalább húszan, köztük nyolcan súlyosan megsebesültek hétfőn délután, az észak-izraeli Afulában végrehajtott újabb öngyilkos merényletben, amelyet az Iszlám Dzsihád vállalt magára. A két nap alatt ötödik terrortámadásban meghalt az öngyilkos merénylő is, aki a rendőrség szerint nő volt.

A merénylet elkövetője az egyik bevásárlóközpont bejáratánál hozta működésbe a robbanószerkezetet, miközben a vásárolni indulók éppen a biztonsági ellenőrzésre várakoztak. Egy, az AFP francia hírügynökségnél telefonon jelentkező személy közölte, hogy a robbantást az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezet követte el. A másik Izrael-ellenes szervezet, a Hamász a hétvégi - jeruzsálemi és hebroni - , illetve a hétfő reggeli merényleteket vállalta magára.
Ez volt az ötödik robbantásos merénylet két napon belül izraeli célpontok ellen, az elmúlt 32 hónap során pedig már a kilencvenötödik. Afulát azért választhatták a merénylet célpontjául, mert közel esik a megszállt Ciszjordániához; a városban tavaly is követtek el halálos áldozattal járó robbantást.
David Baker, Ariel Saron izraeli miniszterelnök szóvivője kijelentette: az afulai merénylet a palesztin mészárlás és terror újabb fejezetét jelenti. A merényletek miatt Ariel Saron izraeli kormányfő lemondta hétfőre tervezett washingtoni útját, ahol az Egyesült Államok által kidolgozott béketeremtési "útitervről" tárgyalt volna. (MTI)
A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!