Tetszett a cikk?

Tizenkét évvel az események után New Yorkban nemrégiben tárgyalta harmadszor a bíróság azt az esetet, amely valószínűtlenül tragikus epizódként vonult be a város történetébe. Az esküdtszék ítélete szerint a fekete Lemrick Nelson Jr. megsértette az ortodox zsidó Yankel Rosenbaum polgári jogait, amikor a lincselő tömeg tagjaként 1991 augusztusában leszúrta őt, ám nem felelős az áldozat néhány órával később bekövetkezett haláláért. Ön hogyan vélekedik az esküdtszéki bíráskodásról?

Brooklyn hászid zsidók lakta negyede, Crown Heights egyik utcasarkán 1991. augusztus 19-én dühödt feketék csoportja támadt a 29 éves, éppen arra járó ortodox Yankel Rosenbaumra. Lemrick Nelson Jr., aki megkéselte, előzőleg saját bevallása szerint hallotta, ahogy valaki azt üvölti: "Kapjuk el a zsidót!". Az áldozat néhány órával később a kórházban belehalt sérüléseibe, anélkül, hogy megtudhatta volna: vesztét egy zsidó gépkocsivezető okozta, aki a környéken aznap véletlenül halálra gázolt egy fekete gyereket. Az elszabadult indulatok, a halállal végződő lincselés és az, hogy a rendőrség képtelen volt a fajgyűlölettől vezérelt bosszút megakadályozni, a város káoszba süllyedésének szimbólumává lett, és New York első fekete polgármesterének, David N. Dinkinsnek a bukásához vezetett.
A Crown Heights-i perben hozott utolsó, 2003. május 14-én kelt, félig elítélő, félig felmentő ítéletet az egyik esküdt azzal indokolta a New York Times-nak, hogy "az állam képviselte vádnak nem volt bizonyítéka arra, hogy a sértett halálát a szúrt seb okozta". Pedig, bár az egészségügyi minisztérium megállapítása szerint Rosenbaum halálának közvetlen oka "a kórházi ápolás elégtelensége" volt, a bíró nem engedélyezte, hogy Nelson védői e szakvélemény ismertetésével befolyásolják az esküdtszéket, hiszen Rosenbaum életben maradt volna, ha nem szúrják le, a kórház szerepe tehát jogilag irreleváns.
1992-ben Nelsont egyszer már felmentették a gyilkosság vádja alól, ám polgárjogi és zsidó vezetők nyomására az igazságügy-minisztérium újra perre vitte az ügyet, amint ez gyakran történik a faji indíttatású bűnesetekben. Az esküdtek 1997-ben bűnösnek találták Nelsont Rosenbaum polgárjogainak megsértésében - vagyis mert zsidó mivolta miatt támadt rá -, ezt az ítéletet azonban tavaly a fellebbviteli bíróság az esküdtszék nem megfelelő összetételére hivatkozva megsemmisítette. Az esküdtszék akkor három fekete, két zsidó, két nem zsidó fehér és négy spanyolajkú személyből állt. A végső döntést kimondó idei tárgyalás esküdtjei között nyolc fekete, két fehér és két guyanai bevándorló volt. A jogerős ítélet értelmében Nelson nem gyilkos, de Rosenbaum polgári jogainak megsértéséért tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ami az eddig előzetesben töltött ideje miatt immáron az egy éven belüli szabadlábra helyezéssel egyenlő.
Crown Heights ügye végleg lezárult, a fájdalom maradt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!