Tizenkét évvel az események után New Yorkban nemrégiben tárgyalta harmadszor a bíróság azt az esetet, amely valószínűtlenül tragikus epizódként vonult be a város történetébe. Az esküdtszék ítélete szerint a fekete Lemrick Nelson Jr. megsértette az ortodox zsidó Yankel Rosenbaum polgári jogait, amikor a lincselő tömeg tagjaként 1991 augusztusában leszúrta őt, ám nem felelős az áldozat néhány órával később bekövetkezett haláláért. Ön hogyan vélekedik az esküdtszéki bíráskodásról?

Brooklyn hászid zsidók lakta negyede, Crown Heights egyik utcasarkán 1991. augusztus 19-én dühödt feketék csoportja támadt a 29 éves, éppen arra járó ortodox Yankel Rosenbaumra. Lemrick Nelson Jr., aki megkéselte, előzőleg saját bevallása szerint hallotta, ahogy valaki azt üvölti: "Kapjuk el a zsidót!". Az áldozat néhány órával később a kórházban belehalt sérüléseibe, anélkül, hogy megtudhatta volna: vesztét egy zsidó gépkocsivezető okozta, aki a környéken aznap véletlenül halálra gázolt egy fekete gyereket. Az elszabadult indulatok, a halállal végződő lincselés és az, hogy a rendőrség képtelen volt a fajgyűlölettől vezérelt bosszút megakadályozni, a város káoszba süllyedésének szimbólumává lett, és New York első fekete polgármesterének, David N. Dinkinsnek a bukásához vezetett.
A Crown Heights-i perben hozott utolsó, 2003. május 14-én kelt, félig elítélő, félig felmentő ítéletet az egyik esküdt azzal indokolta a New York Times-nak, hogy "az állam képviselte vádnak nem volt bizonyítéka arra, hogy a sértett halálát a szúrt seb okozta". Pedig, bár az egészségügyi minisztérium megállapítása szerint Rosenbaum halálának közvetlen oka "a kórházi ápolás elégtelensége" volt, a bíró nem engedélyezte, hogy Nelson védői e szakvélemény ismertetésével befolyásolják az esküdtszéket, hiszen Rosenbaum életben maradt volna, ha nem szúrják le, a kórház szerepe tehát jogilag irreleváns.
1992-ben Nelsont egyszer már felmentették a gyilkosság vádja alól, ám polgárjogi és zsidó vezetők nyomására az igazságügy-minisztérium újra perre vitte az ügyet, amint ez gyakran történik a faji indíttatású bűnesetekben. Az esküdtek 1997-ben bűnösnek találták Nelsont Rosenbaum polgárjogainak megsértésében - vagyis mert zsidó mivolta miatt támadt rá -, ezt az ítéletet azonban tavaly a fellebbviteli bíróság az esküdtszék nem megfelelő összetételére hivatkozva megsemmisítette. Az esküdtszék akkor három fekete, két zsidó, két nem zsidó fehér és négy spanyolajkú személyből állt. A végső döntést kimondó idei tárgyalás esküdtjei között nyolc fekete, két fehér és két guyanai bevándorló volt. A jogerős ítélet értelmében Nelson nem gyilkos, de Rosenbaum polgári jogainak megsértéséért tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, ami az eddig előzetesben töltött ideje miatt immáron az egy éven belüli szabadlábra helyezéssel egyenlő.
Crown Heights ügye végleg lezárult, a fájdalom maradt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megmenekült az olasz kormány

Megmenekült az olasz kormány

Kiutasítanak egy magyar családot Kanadából, akik a bántalmazó apa miatt menekültek el

Kiutasítanak egy magyar családot Kanadából, akik a bántalmazó apa miatt menekültek el

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Mit kezdjen a szabálytalanul parkoló autóval a hókotró? - videó

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Adventi irodalmi naptár - december 16.

Adventi irodalmi naptár - december 16.