Indonéziában a kormány újabb katonai alakulatokat küldött kedden az ország északi részén fekvő Aceh tartományba, ahol hétfőn kiújultak a harcok a terület függetlenségéért küzdő fegyveres szervezet, a Szabad Aceh Mozgalom (GAM) és a kormány hadserege között. Az AP hírügynökség szerint az indonéz hadseregnek ez a legnagyobb hadművelete Kelet-Timor 1975-ös indonéz megszállása óta.

A hétfőn megindult hadműveletek előzménye, hogy vasárnap összeomlottak az indonéz vezetés és a gerillák között Tokióban folytatott béketárgyalások. A kormány azt szerette volna elérni, hogy a GAM egyezzen meg a választások kiírásáról és tegye le a fegyvert. Mivel azonban a hétfői határidőre a gerillák ennek nem tettek eleget és visszautasították a kormány követelését, az indonéz hadsereg megkezdte a térségben a katonai hadműveleteket.
Csakúgy mint hétfőn, kedden is ejtőernyővel dobták le a tartományba vezényelt indonéz katonák jelentős részét. Egyelőre nem világos, miért ezt az utat választotta az indonéz hadvezetés, hiszen a tartományi székváros, Banda Aceh repülőterét szilárdan kézben tartja a kormány hadserege, így elvben csapatszállító repülőgépeken is odavihetők lennének a katonák. Az ejtőernyősök kedden a tartomány déli részén fekvő Takengon város, a lázadó erők egyik legfőbb erőssége közelében értek földet.
Az amerikai AP hírügynökség szerint a hétfőn indított támadás a délkelet-ázsiai ország hadseregének legnagyobb hadművelete Kelet-Timor 1975-ös indonéz megszállása óta. Az Egyesült Államok, Japán, Ausztrália és az Európai Unió illetékes vezetői sürgették hétfői nyilatkozataikban a tárgyalóasztalhoz való visszatérést.
Mivel a hetvenes években alakult Szabad Aceh Mozgalom már jelentős társadalmi bázissal rendelkezik, így megfigyelők most attól tartanak: a szervezet ellen hétfőn megindított katonai akciók akár az összetűzések kiszélesedéséhez is vezethetnek a térségben. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Megjött a Microsoft új terméke: egy hihetetlenül ronda pulóver

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

Fekete-Győr: A péntek esti tüntetésen felszólal a letepert momentumos

ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”

ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”

Megvan a román eurócéldátum – előbb lesz átállás, mint Magyarországon

Megvan a román eurócéldátum – előbb lesz átállás, mint Magyarországon

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél