Tetszett a cikk?

Indonéziában a kormány újabb katonai alakulatokat küldött kedden az ország északi részén fekvő Aceh tartományba, ahol hétfőn kiújultak a harcok a terület függetlenségéért küzdő fegyveres szervezet, a Szabad Aceh Mozgalom (GAM) és a kormány hadserege között. Az AP hírügynökség szerint az indonéz hadseregnek ez a legnagyobb hadművelete Kelet-Timor 1975-ös indonéz megszállása óta.

A hétfőn megindult hadműveletek előzménye, hogy vasárnap összeomlottak az indonéz vezetés és a gerillák között Tokióban folytatott béketárgyalások. A kormány azt szerette volna elérni, hogy a GAM egyezzen meg a választások kiírásáról és tegye le a fegyvert. Mivel azonban a hétfői határidőre a gerillák ennek nem tettek eleget és visszautasították a kormány követelését, az indonéz hadsereg megkezdte a térségben a katonai hadműveleteket.
Csakúgy mint hétfőn, kedden is ejtőernyővel dobták le a tartományba vezényelt indonéz katonák jelentős részét. Egyelőre nem világos, miért ezt az utat választotta az indonéz hadvezetés, hiszen a tartományi székváros, Banda Aceh repülőterét szilárdan kézben tartja a kormány hadserege, így elvben csapatszállító repülőgépeken is odavihetők lennének a katonák. Az ejtőernyősök kedden a tartomány déli részén fekvő Takengon város, a lázadó erők egyik legfőbb erőssége közelében értek földet.
Az amerikai AP hírügynökség szerint a hétfőn indított támadás a délkelet-ázsiai ország hadseregének legnagyobb hadművelete Kelet-Timor 1975-ös indonéz megszállása óta. Az Egyesült Államok, Japán, Ausztrália és az Európai Unió illetékes vezetői sürgették hétfői nyilatkozataikban a tárgyalóasztalhoz való visszatérést.
Mivel a hetvenes években alakult Szabad Aceh Mozgalom már jelentős társadalmi bázissal rendelkezik, így megfigyelők most attól tartanak: a szervezet ellen hétfőn megindított katonai akciók akár az összetűzések kiszélesedéséhez is vezethetnek a térségben. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!