Az Egyesült Államok ENSZ-képviselője még a mai nap folyamán az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjeszti azt az átdolgozott amerikai határozattervezetet, amely lehetővé teszi a nemzetközi közösség erőfeszítéseinek egyesítését a háború utáni iraki rendezésben. Közben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője hétfőn ismételten arra szólította fel Washingtont, hogy tegye lehetővé a NAÜ szakértői számára a visszatérést Irakba.

Washington már péntekre több mint 25 változtatást hajtott végre az iraki rendezéssel foglalkozó javaslatában, amelyet John Negroponte ma terjeszt be a Biztonsági Tanács ülésén. A módosított tervezet azonban nem változtatta meg számos BT-tag véleményét két kulcsfontosságú kérdést illetően: szerintük az ENSZ továbbra is csak korlátozott feladatot kapna a háború utáni Irakban, míg az Egyesült Államok és Nagy-Britannia erőteljes szerepet játszana ott megszálló hatalomként.
Az amerikai ENSZ-nagykövet az AFP francia hírügynökség szerint jelezte: az ülésen megvitatandó szöveget nyilvánosságra fogja hozni, mivel várható, hogy a tervezetről a hét folyamán szavaznak. Hangsúlyozta, hogy a szövegben igyekeztek tekintetbe venni azokat az aggályokat, amelyeket a BT többi tagja támasztott a május 9-én előterjesztett, első változattal kapcsolatban. Negroponte most azt reméli, hogy akár már szerdán megtartható lesz a szavazás az ügyben.
Közben Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője hétfőn ismételten arra szólította fel Washingtont, hogy tegye lehetővé a NAÜ szakértői számára a visszatérést Irakba. Szerinte aggasztó, hogy szinte naponta érkeznek jelentések az iraki nukleáris létesítményekben történő fosztogatásokról, a hasadóanyagok őrzésének elégtelenségéről. E jelentések szerint szinte naponta lopnak el anyagokat e létesítményekből.
Az iraki Kerbelánál ugyancsak hétfőn lezuhant egy amerikai CH-46 "Sea Knight" típusú amerikai katonai helikopter; a balesetben a gépen utazó négy amerikai tengerészgyalogos életét vesztette. Nincs jele annak, hogy a helikopterre lőttek volna. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fölényes győzelemmel világbajnok Hosszú Katinka

Fölényes győzelemmel világbajnok Hosszú Katinka

Az amerikaiaknak már megmutatták a frissített Volkswagen Passatot

Az amerikaiaknak már megmutatták a frissített Volkswagen Passatot

Emelkedne az olimpiai bajnokok járadéka

Emelkedne az olimpiai bajnokok járadéka

Magyarországról is kivonul a dán óriásvállalat

Magyarországról is kivonul a dán óriásvállalat

Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip

Nagy lökést adhat a windowsos számítógépeknek ez a kis chip

Ki gondolta volna, hogy egy WC-papír-reklám mutat rá a gender szakos kutatások fontosságára?

Ki gondolta volna, hogy egy WC-papír-reklám mutat rá a gender szakos kutatások fontosságára?