Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok ENSZ-képviselője még a mai nap folyamán az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjeszti azt az átdolgozott amerikai határozattervezetet, amely lehetővé teszi a nemzetközi közösség erőfeszítéseinek egyesítését a háború utáni iraki rendezésben. Közben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője hétfőn ismételten arra szólította fel Washingtont, hogy tegye lehetővé a NAÜ szakértői számára a visszatérést Irakba.

Washington már péntekre több mint 25 változtatást hajtott végre az iraki rendezéssel foglalkozó javaslatában, amelyet John Negroponte ma terjeszt be a Biztonsági Tanács ülésén. A módosított tervezet azonban nem változtatta meg számos BT-tag véleményét két kulcsfontosságú kérdést illetően: szerintük az ENSZ továbbra is csak korlátozott feladatot kapna a háború utáni Irakban, míg az Egyesült Államok és Nagy-Britannia erőteljes szerepet játszana ott megszálló hatalomként.
Az amerikai ENSZ-nagykövet az AFP francia hírügynökség szerint jelezte: az ülésen megvitatandó szöveget nyilvánosságra fogja hozni, mivel várható, hogy a tervezetről a hét folyamán szavaznak. Hangsúlyozta, hogy a szövegben igyekeztek tekintetbe venni azokat az aggályokat, amelyeket a BT többi tagja támasztott a május 9-én előterjesztett, első változattal kapcsolatban. Negroponte most azt reméli, hogy akár már szerdán megtartható lesz a szavazás az ügyben.
Közben Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője hétfőn ismételten arra szólította fel Washingtont, hogy tegye lehetővé a NAÜ szakértői számára a visszatérést Irakba. Szerinte aggasztó, hogy szinte naponta érkeznek jelentések az iraki nukleáris létesítményekben történő fosztogatásokról, a hasadóanyagok őrzésének elégtelenségéről. E jelentések szerint szinte naponta lopnak el anyagokat e létesítményekből.
Az iraki Kerbelánál ugyancsak hétfőn lezuhant egy amerikai CH-46 "Sea Knight" típusú amerikai katonai helikopter; a balesetben a gépen utazó négy amerikai tengerészgyalogos életét vesztette. Nincs jele annak, hogy a helikopterre lőttek volna. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!