Megkezdték egymás közti hivatalos értekezletüket a világ hét legfejlettebb állama és Oroszország első számú vezetői hétfőn reggel a franciaországi Evianban. Előző este az ENSZ főtitkára felszólította a G8-csoportot, hogy tegyen az eddigieknél jelentősebb erőfeszítéseket a nyomor leküzdéséért, amely Afrikában, Latin-Amerikában, sőt Európa keleti felében és a FÁK államokban ismét teret nyer.

Kofi Annan Evianban szólalt fel azon a tanácskozáson, amelyen a G8, a harmadik világ 11 fejlődő államának vezetői, illetve a svájci elnök együttesen vitatták meg vasárnap délután, milyen intézkedésekkel lehetne előmozdítani a világ gazdasági fejlődését. A konzultáció felvezető értekezletül szolgált a G8 (Egyesült Államok, Franciaország, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Japán, Olaszország és Oroszország) első számú vezetőinek hétfőn és kedden tartandó éves csúcstalálkozójához. A kétnapos eszmecsere a lelassult világgazdasági növekedés lendületbe hozását célzó lépéseket, a nemzetközi terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni küzdelmet, Irak újjáépítésének időszerű feladatait, valamint a közel-keleti konfliktus megoldására kidolgozott útiterv témakörét tűzte napirendjére.
A világszervezet főtitkára arra hívta fel a G8 tagjait, tegyék lehetővé a harmadik világ országainak hozzáférését a nemzetközi piacokhoz, különös tekintettel a mezőgazdasági termékekre; csökkentsék saját termékeik szubvencióit, és szüntessék meg a vámkorlátozásokat. Szorgalmazta, hogy gyorsítsák meg a szegény országok által felhalmozott adósságok könnyítését, nagyobb mértékű fejlesztési segélyeket kért, amelyek - mint hangoztatta - nélkülözhetetlenek a szükséges reformok végrehajtásához.
Antiterrorista akciócsoport
A tanácskozás résztvevői egy terrorizmusellenes akciócsoport létrehozásáról döntöttek a hétfői munkaülésen. Az akciócsoport, amelyhez más adományozó államok csatlakozását is várják, a terrorizmus nemzetközi szintű „súlyos fenyegetése" elleni harc eszközeit kívánja megerősíteni pénzzel, szakismeretekkel és szakemberképzéssel. A nyilatkozat felhívja Észak-Koreát, hogy számolja fel teljes nukleáris fegyverprogramját, és sürgeti Iránt, hogy tegyen eleget az atomsorompó-szerződésben vállalt kötelezettségeinek. A terrorizmus elleni harcon és a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozásán túl a világgazdasági növekedés mozgásba lendítése és a közel-keleti rendezés a legfontosabb téma a nyolcak (G8) eviani csúcsértekezletén.
A fejlődő világ a G8-csúcson
A fejlődő világ országainak, köztük az Új partnerség Afrika fejlesztésért (NEPAD) programhoz tartozó öt afrikai állam vezetőjének eviani meghívását Franciaország, a G8-csúcs házigazdája kezdeményezte. A lépéssel Párizs ki akarja fogni a szelet a globalizációellenes mozgalmak vitorlájából. A csúcsértekezlet előtanácskozására első ízben kapott meghívást az új kínai elnök, Hu Csin-tao, jelen van Luis Inacio Lula da Silva brazil, Vicente Fox mexikói elnök, Abdallah ben Abdelaziz szaúdi trónörökös, Mahathir Mohamad malajziai kormányfő, az el nem kötelezettek mozgalmának soros elnöke, Atal Behari Vadzspaji indiai miniszterelnök és a szomszédos Svájc elnöke, Pascal Couchepint is.
A G8-csúcs hétfői első hivatalos munkanapján kerül sor George Bush amerikai elnök és Jacques Chirac francia államfő kibékülésnek szánt első négyszemközti megbeszélésére. Bush a konzervatív párizsi Le Figarónak nyilatkozva közölte, hogy nem kívánja "megbüntetni" Franciaországot az iraki válság során tanúsított háborúellenes fellépése miatt, hanem együtt kíván működni Párizzsal.
Tüntetések a francia-svájci határon
Kilenc ember, köztük két rendőr sebesült meg vasárnap Lausanne-ban és Genfben azokban a zavargásokban, amelyeket jól szervezett kisebb csoportok robbantottak ki, kihasználva a több tízezer főt megmozgató, békés globalizációellenes tüntetéseket. A G8 eviani csúcstalálkozójának alkalmából több tízezer ember gyűlt össze a francia-svájci határon, hogy tiltakozzon a globalizáció és az iraki háború ellen. A békét és a legszegényebb országok adósságának elengedését követelő tüntetőkhöz csatlakoztak erőszakos fiatalok - az önmagát Fekete Tömörülésnek nevező csoport néhány száz aktivistája -, akik a tömegből kiválva percek alatt jelentős pusztítást végeztek Lausanne-ban és Genfben. A rendőrség Lausanne-ban négyszáz, Bernben néhány tucat, Genfben pedig négy embert vett őrizetbe. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A királynőnél hamarabb tuti nem kezdte el a karácsonyi készülődést

A királynőnél hamarabb tuti nem kezdte el a karácsonyi készülődést

Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

Bíráltak a kormánybarát professzorok: A korrupció rendkívül súlyos probléma

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Ahogy Terence Hill kíván második adventet, nem kíván úgy senki

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő

Párbeszédet ígér a sárgamellényesekkel a francia kormányfő

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat