Tetszett a cikk?

Megkezdték egymás közti hivatalos értekezletüket a világ hét legfejlettebb állama és Oroszország első számú vezetői hétfőn reggel a franciaországi Evianban. Előző este az ENSZ főtitkára felszólította a G8-csoportot, hogy tegyen az eddigieknél jelentősebb erőfeszítéseket a nyomor leküzdéséért, amely Afrikában, Latin-Amerikában, sőt Európa keleti felében és a FÁK államokban ismét teret nyer.

Kofi Annan Evianban szólalt fel azon a tanácskozáson, amelyen a G8, a harmadik világ 11 fejlődő államának vezetői, illetve a svájci elnök együttesen vitatták meg vasárnap délután, milyen intézkedésekkel lehetne előmozdítani a világ gazdasági fejlődését. A konzultáció felvezető értekezletül szolgált a G8 (Egyesült Államok, Franciaország, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Japán, Olaszország és Oroszország) első számú vezetőinek hétfőn és kedden tartandó éves csúcstalálkozójához. A kétnapos eszmecsere a lelassult világgazdasági növekedés lendületbe hozását célzó lépéseket, a nemzetközi terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek elterjedése elleni küzdelmet, Irak újjáépítésének időszerű feladatait, valamint a közel-keleti konfliktus megoldására kidolgozott útiterv témakörét tűzte napirendjére.
A világszervezet főtitkára arra hívta fel a G8 tagjait, tegyék lehetővé a harmadik világ országainak hozzáférését a nemzetközi piacokhoz, különös tekintettel a mezőgazdasági termékekre; csökkentsék saját termékeik szubvencióit, és szüntessék meg a vámkorlátozásokat. Szorgalmazta, hogy gyorsítsák meg a szegény országok által felhalmozott adósságok könnyítését, nagyobb mértékű fejlesztési segélyeket kért, amelyek - mint hangoztatta - nélkülözhetetlenek a szükséges reformok végrehajtásához.
Antiterrorista akciócsoport
A tanácskozás résztvevői egy terrorizmusellenes akciócsoport létrehozásáról döntöttek a hétfői munkaülésen. Az akciócsoport, amelyhez más adományozó államok csatlakozását is várják, a terrorizmus nemzetközi szintű „súlyos fenyegetése" elleni harc eszközeit kívánja megerősíteni pénzzel, szakismeretekkel és szakemberképzéssel. A nyilatkozat felhívja Észak-Koreát, hogy számolja fel teljes nukleáris fegyverprogramját, és sürgeti Iránt, hogy tegyen eleget az atomsorompó-szerződésben vállalt kötelezettségeinek. A terrorizmus elleni harcon és a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozásán túl a világgazdasági növekedés mozgásba lendítése és a közel-keleti rendezés a legfontosabb téma a nyolcak (G8) eviani csúcsértekezletén.
A fejlődő világ a G8-csúcson
A fejlődő világ országainak, köztük az Új partnerség Afrika fejlesztésért (NEPAD) programhoz tartozó öt afrikai állam vezetőjének eviani meghívását Franciaország, a G8-csúcs házigazdája kezdeményezte. A lépéssel Párizs ki akarja fogni a szelet a globalizációellenes mozgalmak vitorlájából. A csúcsértekezlet előtanácskozására első ízben kapott meghívást az új kínai elnök, Hu Csin-tao, jelen van Luis Inacio Lula da Silva brazil, Vicente Fox mexikói elnök, Abdallah ben Abdelaziz szaúdi trónörökös, Mahathir Mohamad malajziai kormányfő, az el nem kötelezettek mozgalmának soros elnöke, Atal Behari Vadzspaji indiai miniszterelnök és a szomszédos Svájc elnöke, Pascal Couchepint is.
A G8-csúcs hétfői első hivatalos munkanapján kerül sor George Bush amerikai elnök és Jacques Chirac francia államfő kibékülésnek szánt első négyszemközti megbeszélésére. Bush a konzervatív párizsi Le Figarónak nyilatkozva közölte, hogy nem kívánja "megbüntetni" Franciaországot az iraki válság során tanúsított háborúellenes fellépése miatt, hanem együtt kíván működni Párizzsal.
Tüntetések a francia-svájci határon
Kilenc ember, köztük két rendőr sebesült meg vasárnap Lausanne-ban és Genfben azokban a zavargásokban, amelyeket jól szervezett kisebb csoportok robbantottak ki, kihasználva a több tízezer főt megmozgató, békés globalizációellenes tüntetéseket. A G8 eviani csúcstalálkozójának alkalmából több tízezer ember gyűlt össze a francia-svájci határon, hogy tiltakozzon a globalizáció és az iraki háború ellen. A békét és a legszegényebb országok adósságának elengedését követelő tüntetőkhöz csatlakoztak erőszakos fiatalok - az önmagát Fekete Tömörülésnek nevező csoport néhány száz aktivistája -, akik a tömegből kiválva percek alatt jelentős pusztítást végeztek Lausanne-ban és Genfben. A rendőrség Lausanne-ban négyszáz, Bernben néhány tucat, Genfben pedig négy embert vett őrizetbe. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!