Tetszett a cikk?

Állandó lakos státust adományozott az izraeli belügyminisztérium a magukat Biblia-korabeli elveszett zsidó törzsek leszármazottainak tartó úgynevezett fekete zsidóknak, akik 34 éve küzdenek jogaik elismertetéséért.

Az afrikai izraeliták néven is ismert, 1969-ben, 39 egyesült államokbeli születésű "fekete zsidó" által alapított szekta tagjait eddig csak ideiglenes izraeli lakosokként ismerték el. A mostani döntés révén a Dimona városában élő 2500 "fekete zsidó" ezentúl katonai szolgálatot teljesíthet az izraeli hadseregben és részt vehet a helyhatósági választásokon is.
Az izraeli jogszabályok szerint az állandó lakosok öt év után folyamodhatnak állampolgárságért. Az úgynevezett "hazatérési törvény" szerint azoknak a személyeknek a kérvényét, akiket a rabbinusi törvények alapján zsidóknak ismernek el, azonnal felterjeszthetik jóváhagyásra. A hazatérési törvény azonban nem vonatkozik az ideiglenes lakosokra. Az izraeli rabbinátus nem ismeri el zsidónak a szekta tagjait, akik a szigorú értelemben vett kibuc szabályait követik és az ótestamentumi erkölcsöket vallják magukénak - így például a többnejűséget is gyakorolják.
Az izraeli hatóságok a múlt század 70-es éveiben illegális lakosoknak minősítették és kiutasították a szekta néhány tagját, mindazonáltal óvakodtak a velük szembeni széles körű fellépéstől, attól tartva, hogy Izraelt faji megkülönböztetés miatt nemzetközi bírálatok érik. A 90-es években az ultraortodox vallási pártok által jelölt belügyminiszterek egyre halogatták a "fekete zsidók" helyzetének rendezését célzó kormánykezdeményezés végrehajtását. Avraham Poraz jelenlegi belügyminiszter viszont - aki a világi beállítottságú Sinui párt tagja - ígéretet tett az izraeli honosítási törvények liberalizálására. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Díjat kaptak az SZFE hallgatói a kiállásukért

Díjat kaptak az SZFE hallgatói a kiállásukért

Terroristákat is dicsőítő rapper bebörtönzése borította lángba Barcelonát

Terroristákat is dicsőítő rapper bebörtönzése borította lángba Barcelonát

Közös tánccal üzennek a vendégeknek egy vecsési szálloda munkatársai

Közös tánccal üzennek a vendégeknek egy vecsési szálloda munkatársai