Tetszett a cikk?

Palesztin városok átadásáról, az izraeli katonaság visszavonásáról tárgyalt csütörtökre virradóra befejeződött találkozóján Mohamed Dahlán palesztin belbiztonsági miniszter és Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter, de egyelőre nem született egyezség. Eközben palesztin fogolylázadás tört ki csütörtökön a dél-izraeli Askelon település börtönében.

Izraeli források szerint két újabb ciszjordániai város, Kalkílija és Jerikót kiürítését ajánlotta fel Mofaz palesztin partnerének, a közel-keleti rendezést célzó útitervnek megfelelően. A palesztin fél azonban azt szeretné, hogy az izraeli katonaság Rámalláhot, a Jordán folyó nyugati partjának adminisztratív központját adja vissza. Rámalláhban van Jasszer Arafat palesztin elnök főhadiszállása, s az iraeliek már több mint egy éve nem teszik lehetővé a palesztin vezető szabad mozgását. Mofaz közölte, hogy Izrael megvizsgálja a palesztin kérést, s további egyeztetések lesznek közte és Dahlán között.
Izrael július másodikán adta át Betlehem városának biztonsági ellenőrzését azzal a feltétellel, hogy a palesztin hatóságok megakadályoznak minden, a városból induló terrortámadást. Július 25-én, nem sokkal Mahmúd Abbász palesztin kormányfő és George Bush amerikai elnök első találkozója előtt az izraeli kormány bejelentette, hogy a békefolyamat előremozdítása érdekében két további város ellenőrzését adja át Ciszjordániában a palesztinoknak.
Csütörtökön palesztin fogolylázadás tört ki Askelon város börtönében, a lázadás hírére rendőri erősítés érkezett a börtönhöz. Hisám Abder-Rázek palesztin fogolyügyi miniszter már szerdán felhívta a figyelmet arra, hogy az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok fellázadhatnak abban az esetben, ha Izrael nem engedi őket szabadon a béketerv keretében. Az izraeli kormány vasárnap döntött arról, hogy 540 palesztin fogoly egy héten belül visszanyerheti szabadságát. Ugyanakkor világossá tette, hogy nem enged el olyan rabokat, akik izraeliek ellen elkövetett terrortámadások miatt kerültek börtönbe. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négymillió eurót fizetett az adóhivatalnak a bukott spanyol király, hátha megússza a büntetést

Négymillió eurót fizetett az adóhivatalnak a bukott spanyol király, hátha megússza a büntetést

Szijjártó: Rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre

Szijjártó: Rövidesen elindul az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány Budapestre

A Microsoft elkezdi végre kijavítani a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját

A Microsoft elkezdi végre kijavítani a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját