Palesztin városok átadásáról, az izraeli katonaság visszavonásáról tárgyalt csütörtökre virradóra befejeződött találkozóján Mohamed Dahlán palesztin belbiztonsági miniszter és Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter, de egyelőre nem született egyezség. Eközben palesztin fogolylázadás tört ki csütörtökön a dél-izraeli Askelon település börtönében.

Izraeli források szerint két újabb ciszjordániai város, Kalkílija és Jerikót kiürítését ajánlotta fel Mofaz palesztin partnerének, a közel-keleti rendezést célzó útitervnek megfelelően. A palesztin fél azonban azt szeretné, hogy az izraeli katonaság Rámalláhot, a Jordán folyó nyugati partjának adminisztratív központját adja vissza. Rámalláhban van Jasszer Arafat palesztin elnök főhadiszállása, s az iraeliek már több mint egy éve nem teszik lehetővé a palesztin vezető szabad mozgását. Mofaz közölte, hogy Izrael megvizsgálja a palesztin kérést, s további egyeztetések lesznek közte és Dahlán között.
Izrael július másodikán adta át Betlehem városának biztonsági ellenőrzését azzal a feltétellel, hogy a palesztin hatóságok megakadályoznak minden, a városból induló terrortámadást. Július 25-én, nem sokkal Mahmúd Abbász palesztin kormányfő és George Bush amerikai elnök első találkozója előtt az izraeli kormány bejelentette, hogy a békefolyamat előremozdítása érdekében két további város ellenőrzését adja át Ciszjordániában a palesztinoknak.
Csütörtökön palesztin fogolylázadás tört ki Askelon város börtönében, a lázadás hírére rendőri erősítés érkezett a börtönhöz. Hisám Abder-Rázek palesztin fogolyügyi miniszter már szerdán felhívta a figyelmet arra, hogy az izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok fellázadhatnak abban az esetben, ha Izrael nem engedi őket szabadon a béketerv keretében. Az izraeli kormány vasárnap döntött arról, hogy 540 palesztin fogoly egy héten belül visszanyerheti szabadságát. Ugyanakkor világossá tette, hogy nem enged el olyan rabokat, akik izraeliek ellen elkövetett terrortámadások miatt kerültek börtönbe. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Vizsgálja az Európai Bizottság a túlóratörvényt és a közigazgatási bíróságokat

Vizsgálja az Európai Bizottság a túlóratörvényt és a közigazgatási bíróságokat

Az MTVA-ban képviselőket taszigáló biztonságiak cége a közbeszerzésekben is verhetetlen

Az MTVA-ban képviselőket taszigáló biztonságiak cége a közbeszerzésekben is verhetetlen

Bristolban is szólt az Orbán, takarodj!

Bristolban is szólt az Orbán, takarodj!

Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Megvadítva: 621 lóerős lett a BMW 8-as kupéja

Megvadítva: 621 lóerős lett a BMW 8-as kupéja