Tetszett a cikk?

Tanúként hallgatja ki a bíróság Tony Blair brit miniszterelnököt a két hete elhunyt fegyverszakértő, David Kelly halála körülményeinek pénteken kezdődött, független jogi vizsgálata során.

Lord Hutton, a vizsgálatot vezető jogi szaktekintély a témával foglalkozó bizottság alakuló ülésén bejelentette, az ügyben övé a teljes irányítás, mert nem lenne szerencsés, ha bármelyik érintett fél - köztük a kormány vagy a sajtó - befolyásolni próbálná a vizsgálat menetét. Az eljárás során minden bizonnyal annak kiderítésével is megpróbálkoznak, mekkora a kormány, valamint a nemzetközi tekintélyű BBC köztelevízió és -rádió felelőssége abban, hogy tavasszal némileg eltúlzott kép jutott el a lakossághoz az iraki tömegpusztító fegyverek ügyében.
David Kelly a védelmi minisztérium tanácsadója volt, és azt követően találták holtan felvágott erekkel, hogy neve nyilvánosságra került olyan forrásként, amelynek tájékoztatása nyomán a BBC a hírszerzési adatok kormány általi manipulálásáról tett említést. Huttun bíró közölte, hogy kifaggatja a miniszterelnököt arról, milyen szerepe volt abban a döntésben, hogy Kellyt nevezzék meg a vitatott BBC-jelentés forrásaként. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hangtalan villanyautó lett ebből a 60 éves Bentley-ből

Hangtalan villanyautó lett ebből a 60 éves Bentley-ből

Német lap: Nem biztos, hogy a kínai vakcina kihúz minket a bajból

Német lap: Nem biztos, hogy a kínai vakcina kihúz minket a bajból

"Ha újságírók meghalnak, arról csak maguk tehetnek" – film a demokrácia kivéreztetéséről

"Ha újságírók meghalnak, arról csak maguk tehetnek" – film a demokrácia kivéreztetéséről