Az Egyesült Államok megtorló intézkedésként az ígért hitelek folyósításának befagyasztását mérlegeli Izraellel szemben a Ciszjordánia nagy részét lezáró, vitatott biztonsági kerítés építése miatt. Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök közben lemondta szerdára tervezett találkozóját Ariel Saron izraeli kormányfővel

Egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő szerint a kérdés egyelőre vita tárgya a Fehér Házban és a külügyminisztériumban, döntés legkorábban szeptemberben várható. A tisztségviselő nyilatkozata előtt nem sokkal Colin Powell amerikai külügyminiszter beszélt a biztonsági kerítéssel kapcsolatban felmerült washingtoni aggodalmakról. Szerinte a létesítmény jogtalanul mások területén halad át és oly módon épülne fel, hogy még inkább megnehezíti az előrelépést a béketervben, s ez problémát jelent Washingtonnak.
Az épülő kerítés nyomvonala, amely hivatalosan a "terroristák beszivárgását" hivatatott megakadályozni Izrael területére, az Izrael és Ciszjordánia közötti úgynevezett zöld vonal (az 1967-es határ) mentén húzódik, de a zsidó telepek védelmében több kilométerre benyúlik palesztin területre. Bírálói attól tartanak, hogy idővel új határrá alakulhat át. A palesztinok az "apartheid falának" bélyegezték.
Miközben Washingtonban az Izraelnek szánt hitelek befagyasztásán gondolkodnak, értesülések szerint az amerikai kormány 26 millió dollárt készül a palesztinok rendelkezésére bocsátani a ciszjordániai és gázai övezeti menekültek támogatására. A pénzt az ENSZ segélyalapján keresztül juttatnák el a palesztin menekülteknek - tudatta George W. Bush elnök Colin Powell külügyminiszternek írott feljegyzésében. Az összeget "a menekültek előre nem látható és sürgős szükségleteinek" kielégítésére fordíthatnák.
Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök lemondta szerdára tervezett találkozóját Ariel Saron izraeli kormányfővel, mert a palesztin kormányfő elégedetlen annak a palesztin fogolycsoportnak az összetételével, amelyet Izrael szerdán szándékozik szabadon bocsátani. A palesztinok panaszkodtak, hogy a hétfőn közzétett, mindössze 352 nevet tartalmazó listán sok olyan rab szerepel, akinek amúgy is hamarosan letelt volna a büntetése, míg a többi szabaduló köztörvényes bűnöző, illetve (vádemelés és ítélet nélkül fogva tartott) "közigazgatási őrizetes". Izraeli tisztségviselők korábban 540 palesztin kiengedéséről beszéltek. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök

Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök

Megszavazták: a határon túli magyarok is szavazhatnak az EP-választáson

Megszavazták: a határon túli magyarok is szavazhatnak az EP-választáson

Egyedül szült a börtöncellájában, mert nem találták a kulcsot

Egyedül szült a börtöncellájában, mert nem találták a kulcsot

Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt

Tarlós feljelentést tesz a befuccsolt e-jegyrendszer miatt

Beárazták: ennyit kell fizetni itthon a szemrevaló új BMW Z4-ért

Beárazták: ennyit kell fizetni itthon a szemrevaló új BMW Z4-ért

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit