A litván főügyész szerint nem adható ki a Marie Trintignant haláláért felelősnek tartott Bernard Cantat a francia hatóságoknak litvániai pere előtt. A Noir Désir 39 éves énekese szeretné elérni kiadatását.

Antanas Klimavicius csütörtökön az AFP-nek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy Franciaország nem írta alá a köztörvényes bűnözők kiadatásáról szóló 1972. évi nemzetközi konvenciót, ezért a Noir Désir énekesének a tárgyalás előtti kiadatása lehetetlen. A főügyész nem is látja okát a kiadatásnak, mivel a bűntényt Cantat Litvániában követte el, Litvániában vannak a tanúk és itt fog ítélkezni a bíróság is. Klimavicius szerint egy hónapon belül véget érhet a vizsgálat és megkezdődhet a tárgyalás, s a per végeztével a bíróság dönti el, hogy kiadják-e őt.
A 39 éves Cantat-t, aki szeretné elérni, hogy perét Franciaországban folytassák le, jelenleg a vilniusi Lukiskiu börtön kórházában őrzik labilis idegállapota miatt. A helyi ügyészség 14 napos előzetes fogva tartását rendelte el augusztus 1-én. Az énekes jövőjéről tárgyalt szerdán a litván főügyésszel Jean-Bernard Harth, Franciaország litvániai nagykövete is.
Az ügy a litván politikusok érdeklődését is felkeltette. Eligijus Masiulis, a legnagyobb parlamenti ellenzéki tömörülés, a liberális centristák vezetője a per Litvániában való megtartását szorgalmazta. Szerinte ez "nemzeti méltóság kérdése" Litvánia számára - egy olyan civilizált ország számára, amely jövőre az Európai Unió tagja lesz. Ugyanakkor elképzelhetőnek nevezte, hogy ha Cantat-t Litvániában elítélik, Franciaországban töltse le büntetését.
Közben csütörtökön Párizsban bírósági illetékesek közölték, hogy szerdán kihallgatták Cantat három hozzátartozóját, köztük édesanyját, valamint a Noir Désir együttes tagjait. Franciaországban véletlen halált okozó szándékos testi sértés címen indítottak eljárást a Trintignant-család kérésére Cantat ellen.
Marie Trintignant augusztus 1-én halt meg agyödémában, miután öt nappal korábban kómába esett a Cantat-val való verekedés során elszenvedett fejsérüléstől. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Jól vizsgázott a farkastörvény Macronéknál

Nem fogja vissza magát az Alfa Romeo, ha az Audit, BMW-t, Mercedest kell cikizni – videó

Nem fogja vissza magát az Alfa Romeo, ha az Audit, BMW-t, Mercedest kell cikizni – videó

Egy 15 éves fiú okozta a pánikot az olasz klubban, ahol hat ember meghalt – videó

Egy 15 éves fiú okozta a pánikot az olasz klubban, ahol hat ember meghalt – videó

Nevet változtatott Rokker Zsoltti - Nehezebb lesz kamujelöltet indítani ellene

Nevet változtatott Rokker Zsoltti - Nehezebb lesz kamujelöltet indítani ellene

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

A NASA is "besegít", hogy megtalálják Tony Starkot

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt

Egy éve mondta el Orbán a legbátrabb válaszát: Boldog karácsonyt