Tetszett a cikk?

A litván főügyész szerint nem adható ki a Marie Trintignant haláláért felelősnek tartott Bernard Cantat a francia hatóságoknak litvániai pere előtt. A Noir Désir 39 éves énekese szeretné elérni kiadatását.

Antanas Klimavicius csütörtökön az AFP-nek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy Franciaország nem írta alá a köztörvényes bűnözők kiadatásáról szóló 1972. évi nemzetközi konvenciót, ezért a Noir Désir énekesének a tárgyalás előtti kiadatása lehetetlen. A főügyész nem is látja okát a kiadatásnak, mivel a bűntényt Cantat Litvániában követte el, Litvániában vannak a tanúk és itt fog ítélkezni a bíróság is. Klimavicius szerint egy hónapon belül véget érhet a vizsgálat és megkezdődhet a tárgyalás, s a per végeztével a bíróság dönti el, hogy kiadják-e őt.
A 39 éves Cantat-t, aki szeretné elérni, hogy perét Franciaországban folytassák le, jelenleg a vilniusi Lukiskiu börtön kórházában őrzik labilis idegállapota miatt. A helyi ügyészség 14 napos előzetes fogva tartását rendelte el augusztus 1-én. Az énekes jövőjéről tárgyalt szerdán a litván főügyésszel Jean-Bernard Harth, Franciaország litvániai nagykövete is.
Az ügy a litván politikusok érdeklődését is felkeltette. Eligijus Masiulis, a legnagyobb parlamenti ellenzéki tömörülés, a liberális centristák vezetője a per Litvániában való megtartását szorgalmazta. Szerinte ez "nemzeti méltóság kérdése" Litvánia számára - egy olyan civilizált ország számára, amely jövőre az Európai Unió tagja lesz. Ugyanakkor elképzelhetőnek nevezte, hogy ha Cantat-t Litvániában elítélik, Franciaországban töltse le büntetését.
Közben csütörtökön Párizsban bírósági illetékesek közölték, hogy szerdán kihallgatták Cantat három hozzátartozóját, köztük édesanyját, valamint a Noir Désir együttes tagjait. Franciaországban véletlen halált okozó szándékos testi sértés címen indítottak eljárást a Trintignant-család kérésére Cantat ellen.
Marie Trintignant augusztus 1-én halt meg agyödémában, miután öt nappal korábban kómába esett a Cantat-val való verekedés során elszenvedett fejsérüléstől. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon

16 éves lány a legfiatalabb áldozata a koronavírus-járványnak Magyarországon

Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél

Feltűnően sokan betegszenek meg Trump támogatóinak cégénél

Mégis bevásárolt Szputnyik V-ből Szlovákia

Mégis bevásárolt Szputnyik V-ből Szlovákia