A Szahara algériai részén elrabolt, majd Maliba átvitt európai turisták már nincsenek fogva tartóik kezében - közölte hétfőn Ludger Volmer, a Németországban kormányon lévő zöldek parlamenti frakciójának külpolitikai szóvivője a Deutschlandfunk rádióállomáson.

Volmer szerint a tizennégy, hathónapos fogság után kiszabadult túsz közvetítőknél van, de fennáll annak a veszélye, hogy a túszszedők megpróbálják ismét befolyásuk alá vonni a folyamatot, mivel akadozik a második lépés, azaz a túszok továbbítása a német, illetve a svájci és a holland hatóságoknak.
A tavasszal eltűnt 32 európai turista közül már csak tizennégyen maradtak fogságban: kilenc német, négy svájci és egy holland. Eredetileg tizenöten voltak, de egy társuk, Michaela Spitzer belehalt a megpróbáltatásokba.
Szabadulásukat saját értesülésre hivatkozva a ZDF német közszolgálati televízió jelentette vasárnap először, olyan megszorításokkal is élve, hogy a turisták "a szabadulás útján vannak", illetve, hogy már nincsenek a túsztartók fennhatósága alatt.
Számos forrás úgy tudja, hogy vasárnap azért nem tudták őket a fővárosba, Bamakóba szállítani, mert a túszokat nem egy helyen őrizték, s nem sikerült őket időben összegyűjteni. Fogva tartóikként az algériai Igazság és Harc Szalafista Csoportjának (GSPC) tagjait emlegetik, a csoportot kis létszámú szélsőséges iszlám szervezetnek tartják.
Volmer a Deutschlandfunkon nem volt hajlandó elárulni, hogy fizettek-e, s ha igen, mennyi váltságdíjat a turisták elrablóinak. Pénzről nem szokás beszélni. Németország nem fizet váltságdíjat, s ha igen, soha nem vallja be - mondta a zöldek politikusa.
A hírek szerint a váltságdíjat, amelynek nagyságát homály fedi, a maliak fizették ki, Németország majd fejlesztési segély formájában egyenlíti az összeget, vagy a reá jutó részt. Egyes források szerint 4,6 millió euró jutott az egész csoportra, mások szerint minden egyes túszért követeltek ennyit. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagyon zavarta az idős nőt a szomszédok karácsonyi világítása, így elővett egy ollót

Nagyon zavarta az idős nőt a szomszédok karácsonyi világítása, így elővett egy ollót

Áll a bál a Parlamentben, a kormánysajtó szinte teljesen néma

Áll a bál a Parlamentben, a kormánysajtó szinte teljesen néma

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Azt hiszi, abból lesz baj, ha túl keveset alszik? Akkor most mutatunk valamit

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

Felüljárónak rohant egy vonat Ankarában

A Margit hídról a Lánchídra mennek át a tüntetők

A Margit hídról a Lánchídra mennek át a tüntetők

Orbán egykori tanácsadója arról beszél, hogyan kell nekimenni egy ilyen rendszernek

Orbán egykori tanácsadója arról beszél, hogyan kell nekimenni egy ilyen rendszernek