Tetszett a cikk?

A Szahara algériai részén elrabolt, majd Maliba átvitt európai turisták már nincsenek fogva tartóik kezében - közölte hétfőn Ludger Volmer, a Németországban kormányon lévő zöldek parlamenti frakciójának külpolitikai szóvivője a Deutschlandfunk rádióállomáson.

Volmer szerint a tizennégy, hathónapos fogság után kiszabadult túsz közvetítőknél van, de fennáll annak a veszélye, hogy a túszszedők megpróbálják ismét befolyásuk alá vonni a folyamatot, mivel akadozik a második lépés, azaz a túszok továbbítása a német, illetve a svájci és a holland hatóságoknak.
A tavasszal eltűnt 32 európai turista közül már csak tizennégyen maradtak fogságban: kilenc német, négy svájci és egy holland. Eredetileg tizenöten voltak, de egy társuk, Michaela Spitzer belehalt a megpróbáltatásokba.
Szabadulásukat saját értesülésre hivatkozva a ZDF német közszolgálati televízió jelentette vasárnap először, olyan megszorításokkal is élve, hogy a turisták "a szabadulás útján vannak", illetve, hogy már nincsenek a túsztartók fennhatósága alatt.
Számos forrás úgy tudja, hogy vasárnap azért nem tudták őket a fővárosba, Bamakóba szállítani, mert a túszokat nem egy helyen őrizték, s nem sikerült őket időben összegyűjteni. Fogva tartóikként az algériai Igazság és Harc Szalafista Csoportjának (GSPC) tagjait emlegetik, a csoportot kis létszámú szélsőséges iszlám szervezetnek tartják.
Volmer a Deutschlandfunkon nem volt hajlandó elárulni, hogy fizettek-e, s ha igen, mennyi váltságdíjat a turisták elrablóinak. Pénzről nem szokás beszélni. Németország nem fizet váltságdíjat, s ha igen, soha nem vallja be - mondta a zöldek politikusa.
A hírek szerint a váltságdíjat, amelynek nagyságát homály fedi, a maliak fizették ki, Németország majd fejlesztési segély formájában egyenlíti az összeget, vagy a reá jutó részt. Egyes források szerint 4,6 millió euró jutott az egész csoportra, mások szerint minden egyes túszért követeltek ennyit. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról

Újabb részletek derültek ki Szász János rendező jogvitájáról

Külföldön terjeszkedne a Szerencsejáték Zrt.

Külföldön terjeszkedne a Szerencsejáték Zrt.

Dühből ebolázott Orbán vakcinás képe alatt egy balmazújvárosi képviselő

Dühből ebolázott Orbán vakcinás képe alatt egy balmazújvárosi képviselő