Átfogó békemegállapodást írt alá hétfőn a libériai ideiglenes kormány és két lázadószervezet. A nyugat-afrikai országban kisebb megszakításokkal 14 éve dúló polgárháborút lezárni hivatott szerződés pontot tesz az átmeneti kormány megalakításának ügyében kirobbant vitára, és valószínűleg felgyorsítja a helyzet normalizálódását Libéria fővárosában, Monroviában.

Ghána fővárosában, Accrában írta alá a megállapodást Lewis Brown libériai külügyminiszter, valamint Sekou Damate Conneh és Thomas Nimely, a Libéria területének négyötödét ellenőrző két lázadószervezet - az Egyesült Libériaiak a Megbékélésért és a Demokráciáért (LURD), illetve a Mozgalom a Libériai Demokráciáért (Model) - elnöke.
A megállapodás értelmében októberben átmeneti kormányt alakítanak, amely 2006 januárjáig irányítja majd az országot. A jelenlegi államfő, Moses Blah mandátuma október 14-én jár le, az ő kormányát váltja fel a 76 tagú átmeneti kabinet, amelyben a lázadószervezetek és Blah emberei egyenlő arányban 36, a politikai pártok 18, a civil szervezetek 7, az ország közigazgatási egységei, a megyék pedig 15 posztot kapnak meg.
Moses Blah korábbi alelnök az augusztus 11-én lemondott és nigériai száműzetésbe vonult Charles Taylor volt hadúrtól vette át az államfői tisztséget, megbízatása az 1997-ben elnökké választott Taylor mandátumának lejártáig, október közepéig tart. Az átmeneti kormány írja majd ki az általános választásokat, amelyeket 2005 októberében tartanának.
A békemegállapodás aláírását az tette lehetővé, hogy a nemzetközi közösség nyomására a LURD felhagyott az ország alelnöki posztjának betöltésére vonatkozó követelésével. A felek abban állapodtak meg, hogy a legrövidebb időn belül megkezdik a tárgyalásokat az elnök és az alelnök személyének kijelöléséről. A két tisztségre a politikai pártok és civil szervezetek három személyt jelölnek, közülük választanak napokon belül.
Kofi Annan ENSZ-főtitkár máris üdvözölte a békemegállapodás megkötését, és arra kérte az érintett feleket, hogy használják ki a kedvező alkalmat a béke helyreállítására és az ország stabilitásának megteremtésére. Az AFP jelentése szerint Libéria lakosságát is felbátorította a megállapodás perspektívája, annál inkább is, mert a humanitárius segélyek immár rendszeresen érkeznek Monroviába. A főváros utcáin ismét zsúfolásig tömött taxik és minibuszok közlekednek, az útkereszteződésekben és boltokban megjelentek az árusok. Monroviában az országba vezényelt nyugat-afrikai békefenntartó erők (ECOMIL) és mintegy 200 amerikai katona gondoskodik a biztonságról.
George Bush amerikai elnök hétfőn jelezte, hogy ígéretéhez híven még október 1-je előtt kivonják az amerikai katonákat Libériából. "Korlátozott feladattal, korlátozott időre és korlátozott létszámban vagyunk Libériában, hogy segítsük a nyugat-afrikai katonákat a humanitárius segítség eljuttatásban. Október 1-je előtt kivonulunk (Libériából). Az ENSZ kéksisakosai készen állnak arra, hogy felváltsák korlázott létszámú csapatainkat" - mondta Bush az amerikai hadsereg rádiójának és televíziójának adott nyilatkozatában. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Feljutott a világűrbe a milliárdos Richard Branson szuperszonikus űrrepülője

Feljutott a világűrbe a milliárdos Richard Branson szuperszonikus űrrepülője

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Újra könnygázt használtak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre

Újra könnygázt használtak a rendőrök a Kossuth téren - percről percre

Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak

Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet

35 százalékos béremelés, 320 ezres bónusz: a cég, ahol elégedett a szakszervezet