Tetszett a cikk?

Átfogó békemegállapodást írt alá hétfőn a libériai ideiglenes kormány és két lázadószervezet. A nyugat-afrikai országban kisebb megszakításokkal 14 éve dúló polgárháborút lezárni hivatott szerződés pontot tesz az átmeneti kormány megalakításának ügyében kirobbant vitára, és valószínűleg felgyorsítja a helyzet normalizálódását Libéria fővárosában, Monroviában.

Ghána fővárosában, Accrában írta alá a megállapodást Lewis Brown libériai külügyminiszter, valamint Sekou Damate Conneh és Thomas Nimely, a Libéria területének négyötödét ellenőrző két lázadószervezet - az Egyesült Libériaiak a Megbékélésért és a Demokráciáért (LURD), illetve a Mozgalom a Libériai Demokráciáért (Model) - elnöke.
A megállapodás értelmében októberben átmeneti kormányt alakítanak, amely 2006 januárjáig irányítja majd az országot. A jelenlegi államfő, Moses Blah mandátuma október 14-én jár le, az ő kormányát váltja fel a 76 tagú átmeneti kabinet, amelyben a lázadószervezetek és Blah emberei egyenlő arányban 36, a politikai pártok 18, a civil szervezetek 7, az ország közigazgatási egységei, a megyék pedig 15 posztot kapnak meg.
Moses Blah korábbi alelnök az augusztus 11-én lemondott és nigériai száműzetésbe vonult Charles Taylor volt hadúrtól vette át az államfői tisztséget, megbízatása az 1997-ben elnökké választott Taylor mandátumának lejártáig, október közepéig tart. Az átmeneti kormány írja majd ki az általános választásokat, amelyeket 2005 októberében tartanának.
A békemegállapodás aláírását az tette lehetővé, hogy a nemzetközi közösség nyomására a LURD felhagyott az ország alelnöki posztjának betöltésére vonatkozó követelésével. A felek abban állapodtak meg, hogy a legrövidebb időn belül megkezdik a tárgyalásokat az elnök és az alelnök személyének kijelöléséről. A két tisztségre a politikai pártok és civil szervezetek három személyt jelölnek, közülük választanak napokon belül.
Kofi Annan ENSZ-főtitkár máris üdvözölte a békemegállapodás megkötését, és arra kérte az érintett feleket, hogy használják ki a kedvező alkalmat a béke helyreállítására és az ország stabilitásának megteremtésére. Az AFP jelentése szerint Libéria lakosságát is felbátorította a megállapodás perspektívája, annál inkább is, mert a humanitárius segélyek immár rendszeresen érkeznek Monroviába. A főváros utcáin ismét zsúfolásig tömött taxik és minibuszok közlekednek, az útkereszteződésekben és boltokban megjelentek az árusok. Monroviában az országba vezényelt nyugat-afrikai békefenntartó erők (ECOMIL) és mintegy 200 amerikai katona gondoskodik a biztonságról.
George Bush amerikai elnök hétfőn jelezte, hogy ígéretéhez híven még október 1-je előtt kivonják az amerikai katonákat Libériából. "Korlátozott feladattal, korlátozott időre és korlátozott létszámban vagyunk Libériában, hogy segítsük a nyugat-afrikai katonákat a humanitárius segítség eljuttatásban. Október 1-je előtt kivonulunk (Libériából). Az ENSZ kéksisakosai készen állnak arra, hogy felváltsák korlázott létszámú csapatainkat" - mondta Bush az amerikai hadsereg rádiójának és televíziójának adott nyilatkozatában. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ahány ország, annyi oltásútlevél, káosz fenyeget

Ahány ország, annyi oltásútlevél, káosz fenyeget

Zaklatás miatt vádat emeltek egy volt rendőr főtiszt ellen

Zaklatás miatt vádat emeltek egy volt rendőr főtiszt ellen

Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában

Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában